Τα πρώτα γκρίζα μαλλιά συχνά μας πιάνουν απροετοίμαστους – και τις περισσότερες φορές, καταλήγουν να μας στέλνουν κατευθείαν στον κομμωτή. Τι θα γινόταν όμως αν η λύση δεν βρισκόταν μόνο στη βαφή, αλλά και στο πιάτο μας; Επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται σε κοινά τρόφιμα μπορεί να παίξει ρόλο στο πόσο γρήγορα ξεκινά το γκριζάρισμα. Υποψιάζεστε ποιο είναι;
Γκρι μαλλιά: Το φυσικό αντιοξειδωτικό που τα αποτρέπει – Βρίσκεται ήδη στην κουζίνα σας
Η αλλαγή στη διατροφή που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των γκρίζων μαλλιών
Πριν μάθετε για την αλλαγή στη διατροφή που μπορεί να καθυστερήσει το γκριζάρισμα των μαλλιών, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τη βασική αιτία που τα μαλλιά γκριζάρουν.
«Στο ιατρείο μου, βλέπω πολλούς ασθενείς που ανησυχούν για το γκριζάρισμα των μαλλιών και ένα πράγμα που πάντα εξηγώ είναι ότι η μελανίνη -η χρωστική ουσία που δίνει στα μαλλιά το χρώμα τους- εξαρτάται από ορισμένα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να παραχθούν», αναφέρει ο Δρ. Ross Kopelman, ο οποίος είναι πιστοποιημένος στην αποκατάσταση μαλλιών.
Σύμφωνα με τον Δρ. Kopelman, ο λόγος για τον οποίο τα μαλλιά γκριζάρουν οφείλεται στη φυσική μείωση της παραγωγής μελανίνης, η οποία συμβαίνει καθώς μεγαλώνουμε. Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, μέχρι την ηλικία των 50 ετών, ένα ποσοστό μεταξύ 6% και 23% των ανθρώπων έχουν γκρίζα μαλλιά (δηλαδή, περίπου τα μισά μαλλιά είναι γκρίζα).
Συνήθως, τα μαλλιά αρχίζουν να γκριζάρουν στα μέσα της τέταρτης δεκαετίας της ζωής για τους Καυκάσιους (γύρω στα 35), στα τέλη της δεκαετίας αυτής για τους Ασιάτες και στα μέσα της πέμπτης δεκαετίας για τους μαύρους (γύρω στα 45). Εδώ είναι που εμπλέκεται η διατροφή. Ο Δρ. Kopelman τονίζει ότι η ανεπάρκεια ενός θρεπτικού συστατικού, συγκεκριμένα, μπορεί να προκαλέσει πιο γρήγορο γκριζάρισμα των μαλλιών: είναι ο χαλκός.
«Ο χαλκός εμπλέκεται στη δραστηριότητα της τυροσινάσης, του ενζύμου που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή μελανίνης. Έτσι, αν κάποιος δεν λαμβάνει αρκετό χαλκό, μπορεί να διαταράξει αυτή τη διαδικασία και ενδεχομένως να επιταχύνει το γκριζάρισμα», εξηγεί ο ειδικός.
Όσον αφορά την ποσότητα χαλκού που πρέπει να στοχεύετε να λαμβάνετε ημερησίως για να αποτρέψετε το πιο γρήγορο γκριζάρισμα των μαλλιών, ο Δρ. Kopelman αναφέρει ότι η γενική σύσταση είναι περίπου 900 μικρογραμμάρια την ημέρα για τους ενήλικες. «Συνήθως ενθαρρύνω τους ασθενείς να το λαμβάνουν μέσω της τροφής όποτε είναι δυνατόν, αντί να καταφεύγουν απευθείας σε συμπληρώματα -εκτός αν υπάρχει σαφής ιατρικός λόγος για να το κάνουν», υπογραμμίζει.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η λήψη άνω των 900 μικρογραμμαρίων χαλκού την ημέρα δεν θα αποτρέψει το γκριζάρισμα των μαλλιών, περισσότερο από ό,τι εάν λαμβάνεται τη συνιστώμενη ποσότητα. Αντιθέτως, η λήψη υπερβολικής ποσότητας χαλκού μπορεί να είναι επικίνδυνη.
«Η αλήθεια είναι ότι αν λαμβάνετε ήδη αρκετό χαλκό, η λήψη μεγαλύτερης ποσότητας δεν θα προσφέρει επιπλέον οφέλη και θα μπορούσε, μάλιστα, να είναι επιβλαβής σε περίσσεια. Η τοξικότητα του χαλκού αποτελεί πραγματικό κίνδυνο. Γι’ αυτό λέω στους ασθενείς μου να επικεντρωθούν στα επαρκή -όχι υπερβολικά- επίπεδα. Αυτό βοηθά στη διατήρηση της υγιούς παραγωγής χρωστικών ουσιών», σημειώνει.
Τρόποι για να προσθέσετε περισσότερο χαλκό στη διατροφή σας
Η ενσωμάτωση περισσότερου χαλκού στη διατροφή σας είναι εύκολη επειδή βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα. Ο Δρ. Kopelman υποστηρίζει ότι οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι μια εξαιρετική πηγή -ειδικά τα κάσιους και οι ηλιόσποροι.
Μια άλλη εξαιρετική πηγή χαλκού είναι κρέατα όπως το συκώτι. Εάν το συκώτι δεν περιλαμβάνεται στις προτιμήσεις σας, οι φακές είναι μια άλλη εξαιρετική πηγή του θρεπτικού συστατικού. Μια άλλη τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε χαλκό είναι η μαύρη σοκολάτα. Όπως γίνεται αντιληπτό, είναι εύκολο να ενσωματώσετε τροφές πλούσιες σε χαλκό στη διατροφή σας, ανεξάρτητα από το είδος του διατροφικού πλάνου που ακολουθείτε.
Αλλά, ενώ η διασφάλιση ότι λαμβάνετε αρκετό χαλκό μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση των γκρίζων μαλλιών, ο Δρ. Kopelman τονίζει ότι η διατροφή είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ. «Τα γονίδια παίζουν τεράστιο ρόλο. Ωστόσο, πιστεύω ότι η καλή διατροφή -ειδικά όταν πρόκειται για ιχνοστοιχεία όπως ο χαλκός- μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση του γκριζαρίσματος σε άτομα που έχουν διατροφική ανεπάρκεια», σημειώνει.
Εάν τα μαλλιά σας γκριζάρουν με ιδιαίτερα γρήγορο ρυθμό ή αντιμετωπίζετε γκριζάρισμα σε νεαρή ηλικία, ο Δρ. Kopelman συνιστά να επισκεφθείτε έναν γιατρό για να αποκλείσετε τυχόν ελλείψεις θρεπτικών συστατικών ή υποκείμενες παθήσεις. «Μην μαντεύετε -κάντε τεστ. Με αυτόν τον τρόπο, εσείς και ο γιατρός σας μπορείτε να εξατομικεύσετε το πλάνο και να αποφύγετε περιττά συμπληρώματα», συμβουλεύει.
«Γιατί δεν μακραίνουν τα μαλλιά μου;» – Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί για όμορφα και υγιή μαλλιά
Η σύνδεση μεταξύ της διατροφής και της υγείας των μαλλιών αποτελεί περαιτέρω απόδειξη ότι η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής είναι το κλειδί για τη φροντίδα ολόκληρου του σώματος, από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών.
Πηγές: Parade, Clinical and Experimental Pathology, Skin Appendage Disorders, British Journal of Dermatology, Biological Trace Element Research, National Insitutes of Health