Πόσο συχνά γνωρίζουμε πραγματικά τι νιώθει κάποιος, ή ακόμη και τι νιώθουμε εμείς οι ίδιοι; Οι εκφράσεις του προσώπου μπορεί να είναι παραπλανητικές, αλλά το σώμα σας στέλνει συνεχώς λεπτά σήματα. Τι θα γινόταν αν μια συσκευή υψηλής τεχνολογίας μπορούσε επιτέλους να διαβάσει αυτές τις κρυφές ενδείξεις, αποκαλύπτοντας συναισθήματα κάτω από την επιφάνεια; Μια πρωτοποριακή νέα εξέλιξη υπόσχεται ένα πιο ακριβές παράθυρο στον κόσμο των ανθρώπινων συναισθημάτων από ποτέ. Εξερευνήστε την επιστήμη πίσω από την ανάγνωση της μυστικής γλώσσας του σώματός σας και τις συναρπαστικές δυνατότητες που ανοίγει για την κατανόηση της ανθρώπινης σύνδεσης.
Αυτισμός: Τσιπάκι που εμφυτεύεται στον εγκέφαλο δίνει ελπίδες για νέες θεραπείες
Τεχνολογία με τεχνητή νοημοσύνη: Νέα συσκευή-επίθεμα «διαβάζει» τα συναισθήματα ακόμη κι αν δεν τα εξωτερικεύουμε
Οι ανθρώπινες εκφράσεις κρύβουν συχνά περισσότερα απ’ όσα αποκαλύπτουν. Η κατανόηση των αληθινών συναισθημάτων κάτω από την επιφάνεια μπορεί να αποτελέσει πρόκληση, καθώς η ψυχολογία αποκαλύπτει ότι συνδέονται με κρυφά σήματα του σώματος. Τι θα γινόταν αν η τεχνολογία μπορούσε να διαβάσει αυτές τις αθέατες ενδείξεις; Αυτό το άρθρο εξερευνά μια πρωτοποριακή νέα συσκευή σχεδιασμένη να ερμηνεύει τα λεπτά σήματα του σώματός σας για μια πιο ακριβή εικόνα του πώς αισθάνεστε πραγματικά.
Τι είναι τα ανθρώπινα συναισθήματα, σύμφωνα με την ψυχολογία
Στην ψυχολογία, τα ανθρώπινα συναισθήματα νοούνται ως πολύπλοκες, πολυδιάστατες αντιδράσεις σε ερεθίσματα που είναι σημαντικά για ένα άτομο. Αυτές οι αντιδράσεις περιλαμβάνουν ένα εύρος στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων υποκειμενικών εμπειριών, σωματικών αντιδράσεων, και συμπεριφορικών εκφράσεων.
Βασικά στοιχεία των συναισθημάτων
- Υποκειμενική εμπειρία: Αυτό αναφέρεται στα προσωπικά, εσωτερικά συναισθήματα που ένα άτομο αντιλαμβάνεται, όπως η ευτυχία, ο θυμός και η λύπη.
- Φυσιολογική αντίδραση: Τα συναισθήματα πυροδοτούν σωματικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών στον καρδιακό ρυθμό, ορμονικών διακυμάνσεων, και νευρικής δραστηριότητας, συχνά προετοιμάζοντας το σώμα για άμεση δράση.
- Συμπεριφορική ή εκφραστική αντίδραση: Αυτές είναι οι εξωτερικές εκδηλώσεις των συναισθημάτων, όπως εκφράσεις προσώπου, χειρονομίες, και φωνητικές εκφράσεις, οι οποίες μπορούν να επικοινωνήσουν τη συναισθηματική κατάσταση ενός ατόμου σε άλλους.
Σύμφωνα με το American Psychological Association, το συναίσθημα ορίζεται ως «ένα σύνθετο πρότυπο αντίδρασης, που περιλαμβάνει βιωματικά, συμπεριφορικά, και φυσιολογικά στοιχεία».
Τι είναι τα συναισθήματα, τα αισθήματα και η διάθεση
Ενώ συχνά χρησιμοποιούνται αυτές οι έννοιες με σύγχυση, έχουν διακριτές σημασίες σε ψυχολογικά πλαίσια:
- Συναισθήματα: Άμεσες, αυτόματες αποκρίσεις σε συγκεκριμένα ερεθίσματα, που περιλαμβάνουν φυσιολογικές και συμπεριφορικές αλλαγές.
- Αισθήματα: Η συνειδητή επίγνωση και ερμηνεία των συναισθημάτων.
- Διαθέσεις: Πιο παρατεταμένες συναισθηματικές καταστάσεις που είναι λιγότερο έντονες από τα συναισθήματα και δεν συνδέονται απαραίτητα με ένα συγκεκριμένο ερέθισμα.
Συναισθήματα: Θεωρίες
Οι ψυχολόγοι έχουν προτείνει διάφορες θεωρίες για να εξηγήσουν την προέλευση και τη λειτουργία των συναισθημάτων:
- Θεωρία James-Lange: Υποδεικνύει ότι τα συναισθήματα προκύπτουν από την αντίληψη των φυσιολογικών αντιδράσεων σε ερεθίσματα. Για παράδειγμα, νιώθουμε φόβο επειδή τρέμουμε.
- Θεωρία Cannon-Bard: Προτείνει ότι οι συναισθηματικές και φυσιολογικές αντιδράσεις συμβαίνουν ταυτόχρονα αλλά ανεξάρτητα.
- Θεωρία Schachter-Singer: Ισχυρίζεται ότι το συναίσθημα προκύπτει από φυσιολογική διέγερση και μια επακόλουθη γνωστική ερμηνεία αυτής της διέγερσης.
- Θεωρία γνωστικής αξιολόγησης: Τονίζει τον ρόλο της ατομικής ερμηνείας και αξιολόγησης των γεγονότων στην εμπειρία του συναισθήματος.
- Εξελικτική θεωρία: Υποστηρίζει ότι τα συναισθήματα έχουν εξελιχθεί για να βοηθήσουν στην επιβίωση και την αναπαραγωγή, προκαλώντας προσαρμοστικές αποκρίσεις σε περιβαλλοντικές προκλήσεις.
Ανίχνευση αληθινών συναισθημάτων μέσω των σημάτων του σώματος
Το να λέμε κάτι ενώ αισθανόμαστε κάτι άλλο είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης, αλλά η καταπίεση των συναισθημάτων μπορεί να έχει σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις, όπως άγχος ή κρίσεις πανικού. Για να βοηθήσουν τους ειδικούς να διακρίνουν τη διαφορά, μια ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες στο Penn State δημιούργησε ένα ελαστικό, επαναφορτιζόμενο αυτοκόλλητο που μπορεί να ανιχνεύει αληθινά συναισθήματα—μετρώντας πράγματα όπως τη θερμοκρασία του δέρματος και τον καρδιακό ρυθμό—ακόμη και όταν οι χρήστες προσπαθούν να κρύψουν τις εκφράσεις του προσώπου τους.

Οι ερευνητές αποκάλυψαν πρόσφατα την φορετή αυτή συσκευή που μπορεί ταυτόχρονα και με ακρίβεια να παρακολουθεί πολλαπλά συναισθηματικά σήματα σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nano Letters. «Αυτός είναι ένας νέος και βελτιωμένος τρόπος να κατανοούμε τα συναισθήματά μας εξετάζοντας πολλαπλά σήματα του σώματος ταυτόχρονα», δήλωσε ο Huanyu “Larry” Cheng, καθηγητής μηχανολογίας και μηχανικής στο Penn State και επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας, σύμφωνα με το PhysOrg.
«Το να βασιζόμαστε μόνο στις εκφράσεις του προσώπου για να κατανοήσουμε τα συναισθήματα μπορεί να είναι παραπλανητικό. Οι άνθρωποι συχνά δεν δείχνουν ορατά πώς αισθάνονται πραγματικά, γι’ αυτό συνδυάζουμε την ανάλυση εκφράσεων προσώπου με άλλα σημαντικά σωματικά σήματα, τα οποία τελικά θα οδηγήσουν σε καλύτερη παρακολούθηση και υποστήριξη της ψυχικής υγείας».
Ιατροτεχνολογικά προϊόντα: Συμφωνία των αρμοδίων αρχών της ΕΕ για την προστασία της Δημόσιας Υγείας
Πλέον τα κρυφά σήματα μπορούν να διαβαστούν – Νέα προσέγγιση στην ψυχική υγεία
Η επιφάνεια που μοιάζει με αυτοκόλλητο παρακολουθεί ένα εύρος σωματικών αντιδράσεων, όπως η θερμοκρασία του δέρματος, η υγρασία, ο καρδιακός ρυθμός και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, που σχετίζονται με συναισθηματικές καταστάσεις. Το πιο σημαντικό, εξήγησε ο Cheng, οι αισθητήρες της συσκευής έχουν σχεδιαστεί να λειτουργούν ανεξάρτητα, ελαχιστοποιώντας οποιαδήποτε παρεμβολή μεταξύ των διαφορετικών μετρήσεων.

Η συσκευή συνδυάζει την ανάλυση των σωματικών σημάτων με δεδομένα εκφράσεων προσώπου για να διακρίνει καλύτερα μεταξύ γνήσιων και προσποιητών συναισθημάτων. Στη συνέχεια μεταδίδει ασύρματα τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σε κινητές συσκευές και το cloud, όπου οι κλινικοί θα μπορούσαν ενδεχομένως να το χρησιμοποιήσουν για την καλύτερη αξιολόγηση των ασθενών εικονικά. Η συσκευή δεν καταγράφει προσωπικά δεδομένα, μόνο σήματα, εξήγησε ο Cheng, πράγμα που σημαίνει ότι η προσωπική ιδιωτικότητα προστατεύεται μέσω του σχεδιασμού της συσκευής.
«Αυτή η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει ανθρώπους που αγωνίζονται με την ψυχική τους υγεία, αλλά ίσως δεν είναι πλήρως ειλικρινείς με άλλους ή ακόμη και με τους ίδιους για το πόσο δυσκολεύονται», δήλωσε ο Yangbo Yuan, συν-συγγραφέας της εργασίας και διδακτορικός φοιτητής στο Penn State που μελετά την επιστήμη και μηχανική.
Ο Cheng εξήγησε ότι τα συλλεχθέντα δεδομένα θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στη γεφύρωση πολιτισμικών και κοινωνικών χασμάτων, τα οποία μπορούν να εκδηλωθούν ως ένα άτομο που φαίνεται πιο στωικό ή εκφραστικό στους επαγγελματίες υγείας του. «Παρακολουθώντας αυτά τα σήματα, θα μπορούσε να είναι δυνατό να ανιχνευθούν προβλήματα όπως το άγχος και η κατάθλιψη νωρίτερα στην εξέλιξή τους».
Η τεχνητή νοημοσύνη μαθαίνει να διακρίνει τα αληθινά από τα ψεύτικα συναισθήματα
Οι ερευνητές κατασκεύασαν την ελαστική συσκευή, σε μέγεθος τσιρότου, διπλώνοντας λεπτές στρώσεις εύκαμπτων μετάλλων όπως πλατίνα και χρυσό και κόβοντάς τα σε κυματοειδή σχήματα που διατηρούν την ευαισθησία ακόμα και όταν τραβιούνται ή στρεβλώνονται. Χρησιμοποίησαν επίσης στρώσεις υλικών που αλλάζουν τη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος με τη θερμοκρασία και ενσωμάτωσαν κοίλους σωλήνες από άτομα άνθρακα, οι οποίοι απορροφούν νερό και παρακολουθούν τα επίπεδα υγρασίας.
Οι πολλοί και διαφορετικοί αισθητήρες σχεδιάστηκαν και τοποθετήθηκαν στη συσκευή με τέτοιο τρόπο ώστε να μην παρεμβάλλονται στις μετρήσεις ο ένας του άλλου. Για παράδειγμα, οι ερευνητές τοποθέτησαν μια άκαμπτη στρώση κάτω από τους αισθητήρες θερμοκρασίας και υγρασίας για να τους προστατεύσουν από το τέντωμα που θα δέχονταν οι αισθητήρες εκφράσεων προσώπου. Χρησιμοποίησαν επίσης μια αδιάβροχη στρώση για να προστατεύσουν τους αισθητήρες θερμοκρασίας και πίεσης από την υγρασία.
«Έχουμε σχεδιάσει αυτή τη συσκευή ώστε να μετρά αυτά τα διαφορετικά σήματα ανεξάρτητα, χωρίς να παρεμβάλλονται μεταξύ τους, παρέχοντας μια πολύ πιο ξεκάθαρη και ακριβή εικόνα του τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια», δήλωσε ο Libo Gao, ευν-συγγραφέας της εργασίας και αναπληρωτής καθηγητής στο Xiamen University.
Στη συνέχεια, η ομάδα εκπαίδευσε ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης (AI) για να διαβάζει και να κατανοεί σημάδια προσποιητών και αληθινών ανθρώπινων συναισθημάτων. Οι ερευνητές στρατολόγησαν οκτώ άτομα, ένα συνηθισμένο μέγεθος δείγματος για πιλοτικές μελέτες, για να εκτελέσουν έξι κοινές εκφράσεις προσώπου: ευτυχία, έκπληξη, φόβο, λύπη, θυμό και αηδία.
Οι συμμετέχοντες έδειξαν κάθε συναισθηματική έκφραση 100 φορές ενώ η συσκευή παρακολουθούσε την κίνησή τους. Στη συνέχεια, οι ερευνητές έδωσαν αυτά τα δεδομένα σε ένα μοντέλο AI, εκπαιδεύοντάς το να συσχετίζει συγκεκριμένες κινήσεις προσώπου με διαφορετικά συναισθήματα. Στη συνέχεια στρατολόγησαν επιπλέον τρεις συμμετέχοντες για να αξιολογήσουν περαιτέρω τις ικανότητες του μοντέλου. Ταξινόμησε τις προσποιητές εκφράσεις προσώπου με ακρίβεια 96,28%.
Από το συναίσθημα στη δράση: Τεχνολογία που θα μπορούσε να μεταμορφώσει την τηλεϊατρική
Όσον αφορά την παρακολούθηση αληθινών συναισθημάτων, οι ερευνητές δοκίμασαν πόσο καλά η συσκευή παρακολουθούσε τις ψυχολογικές αντιδράσεις των ίδιων συμμετεχόντων καθώς παρακολουθούσαν βίντεο σχεδιασμένα να προκαλούν συναισθήματα. Η συσκευή ταξινόμησε σωστά τα συναισθήματα με ακρίβεια 88,83%, με τους αισθητήρες να επιβεβαιώνουν ότι οι ψυχολογικές αντιδράσεις συμβάδιζαν με γνωστές συνδέσεις μεταξύ συναισθημάτων και σωματικών αντιδράσεων, όπως αυξήσεις στη θερμοκρασία του δέρματος και στον καρδιακό ρυθμό κατά την έκπληξη και τον θυμό.
Ο Cheng σημείωσε ότι η δυνατότητα ασύρματης μετάδοσης δεδομένων σημαίνει ότι οι ειδικοί θα μπορούσαν ενδεχομένως να παρακολουθούν άτομα από απόσταση και να παρέχουν έγκαιρη συναισθηματική υποστήριξη μέσω τηλεϊατρικής. «Αυτός ο αισθητήρας μπορεί να επιτελέσει μια ζωτική λειτουργία στη γεφύρωση των χασμάτων στην πρόσβαση στην περίθαλψη», είπε. «Δεδομένων των αυξανόμενων επιπέδων στρες στη σύγχρονη κοινωνία, η δυνατότητα παρακολούθησης των συναισθημάτων μπορεί να παρέχει πρώιμους δείκτες εξουθενωτικών καταστάσεων και να επιτρέπει προληπτική υποστήριξη».
Εξήγησε ότι η συσκευή ανοίγει επίσης την πόρτα για άλλα συστήματα διάγνωσης και θεραπείας ασθενειών με την υποστήριξη τεχνητής νοημοσύνης (AI), πέρα από την απλή αναγνώριση συναισθημάτων. Σημείωσε ότι μπορεί να υπάρχουν πιθανές εφαρμογές για τους κλινικούς, ώστε να κατανοούν καλύτερα την ψυχική και συναισθηματική κατάσταση μη λεκτικών ασθενών, να εντοπίζουν καλύτερα τα συμπεριφορικά και ψυχολογικά συμπτώματα άνοιας και να αναγνωρίζουν την υπερδοσολογία οπιοειδών.
Μπορούν τα κατοικίδια να κατανοήσουν πραγματικά την ανθρώπινη γλώσσα; Τι λένε οι επιστήμονες
Η τεχνολογία θα μπορούσε μια μέρα να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για την παρακολούθηση χρόνιων τραυμάτων και τη διαχείριση ασθενειών, πρόσθεσε, καθώς και για την παρακολούθηση της εξέλιξης νευροεκφυλιστικών ασθενειών και την αθλητική απόδοση. «Ενώ βρίσκεται ακόμη σε φάση έρευνας και ανάπτυξης, αυτή η συσκευή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην ικανότητά μας να παρακολουθούμε και να κατανοούμε τα ανθρώπινα συναισθήματα, ανοίγοντας ενδεχομένως τον δρόμο για πιο προληπτικές και εξατομικευμένες προσεγγίσεις στην ψυχική υγεία», δήλωσε ο Cheng.
Πηγές: PhysOrg, ACS Publications, UWA, Health, VeryWell Mind