Ένας καφές αξίας 1.000 ευρώ προκαλεί αίσθηση, καθώς παράγεται από κοπριά ζώου. Παρά την ασυνήθιστη διαδικασία, ο κόσμος ήδη τον δοκιμάζει, εντυπωσιασμένος από τη μοναδικότητά του και τη γεύση του.
Ένας ιδιαίτερος και ακριβός καφές παράγεται από κοπριά ζώου
Αυτός ο πολυτελής καφές περνά από το έντερο ενός ζώου γεμάτο κοπριά και οι επιστήμονες πλέον ξέρουν γιατί έχει τόσο καλή γεύση.
Για πάνω από έναν αιώνα, το Kopi luwak έχει αποτελέσει αντικείμενο θαυμασμού αλλά και αμφισβήτησης. Παράγεται από καρπούς καφέ που καταναλώνονται από το Asian palm civet (Ασιατική μοσχογαλή), ένα μικρό νυχτόβιο θηλαστικό που απαντάται στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία. Ο civet χωνεύει τον καρπό, αλλά όχι το φασόλι, το οποίο αποβάλλει ολόκληρο. Οι άνθρωποι συλλέγουν τα φασόλια από τα περιττώματα του ζώου, τα πλένουν και τα επεξεργάζονται και τα ψήνουν σε έναν καφέ που μπορεί να πωλείται έως και 1.000 δολάρια το κιλό.
Η σπανιότητά του, η περίεργη προέλευσή του και η υποτιθέμενη απαλότητά του τον έχουν κάνει αγαπημένο μεταξύ συλλεκτών και καταναλωτών με περίεργα γούστα. Αλλά μέχρι τώρα, η ιδέα ότι το πεπτικό σύστημα του civet αλλάζει ουσιαστικά τον καφέ ήταν απλώς μια υπόθεση. Ερευνητές από το Central University of Kerala στην Ινδία, γράφοντας στο περιοδικό Scientific Reports, διαπίστωσαν ότι το Kopi luwak έχει μοναδικό χημικό προφίλ.

Αποτοξίνωση στο συκώτι: 5 superfoods για να ενισχύσετε τη λειτουργία του
Το «άγριο» πεπτικό σύστημα αλλάζει τα πάντα
Ένα από τα πιο ξεκάθαρα ευρήματα των ερευνητών ήταν ότι τα φασόλια που συλλέγονται από τα περιττώματα των civet ήταν μεγαλύτερα και πιο πλούσια σε λιπαρά από τα κανονικά. Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι οι civet, όταν βρίσκονται στη φύση, είναι επιλεκτικοί στο φαγητό τους και συνήθως διαλέγουν τα πιο ώριμα και υψηλής ποιότητας κεράσια.
Η μελέτη, με επικεφαλής τον ζωολόγο Palatty Allesh Sinu, αποκάλυψε ότι τα επίπεδα πρωτεΐνης και καφεΐνης ήταν ουσιαστικά τα ίδια μεταξύ των κανονικών φασολιών και αυτών που είχαν περάσει από την πέψη των civet. Ωστόσο, υπήρχαν σημαντικές αλλαγές σε άλλες ενώσεις.
Οι κόκκοι του Kopi luwak είχαν υψηλότερα επίπεδα καπρυλικού οξέος και μεθυλεστέρων του καπρικού οξέος, ενώσεις που σχετίζονται με βελτιωμένη γεύση και πιο κρεμώδες, γαλακτώδες άρωμα. Η ομάδα αναφέρει ότι αυτό υποστηρίζει την ιδέα ότι η φυσική πέψη του civet:
«Αυτές οι παρατηρήσεις υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η πεπτική διαδικασία του civet, η οποία περιλαμβάνει φυσική ζύμωση μαζί με ενζυμική απορρόφηση, τροποποιεί τη χημική σύνθεση των φασολιών, ενισχύοντας τη γεύση και προσθέτοντας τα ξεχωριστά αισθητηριακά χαρακτηριστικά του καφέ από civet».
Τσάι ή καφές: Ποιο είναι καλύτερο για ενέργεια, πέψη και καρδιακή υγεία
Πολυτέλεια με τίμημα την ευημερία των ζώων
Αν και πλέον η γεύση μπορεί να υποστηρίζεται επιστημονικά, ο τρόπος με τον οποίο παράγεται σήμερα το Kopi luwak συχνά εγείρει ανησυχίες. Αυτό που ξεκίνησε ως μια φυσική διαδικασία, η συλλογή φασολιών από άγρια ζώα, έχει μετατραπεί σε εμπορική δραστηριότητα, όπου τα civet αιχμαλωτίζονται, κλείνονται σε κλουβιά και ταΐζονται με το ζόρι με κεράσια καφέ.
Καθώς αυξήθηκε η ζήτηση, τα civet δεν αποτελούν πλέον απλώς μέρος του άγριου οικοσυστήματος. Σύμφωνα με το ScienceAlert, πολλοί διατηρούνται σε μικρά μεταλλικά κλουβιά, τρέφονται με μία και μόνο τροφή και στερούνται κάθε φυσικής συμπεριφοράς.
Αυτές οι συνθήκες έχουν προκαλέσει επικρίσεις από ομάδες για τα δικαιώματα των ζώων και υπεύθυνους παραγωγούς καφέ, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι κανένα πολυτελές ρόφημα δεν αξίζει τέτοιο είδος κακοποίησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα φασόλια που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη της Kerala προήλθαν από άγριους civet, και όχι από ζώα σε αιχμαλωσία, κάτι που γίνεται όλο και πιο σπάνιο στη βιομηχανία.
12 φάρμακα που δεν πρέπει να παίρνετε με τον καφέ – Κάποια είναι πολύ κοινά
Το μυστικό συστατικό που μπορεί να επαναπροσδιορίσει τον ποιοτικό καφέ
Χάρη στις χημικές διαφορές που αποκαλύφθηκαν από τη μελέτη, μπορεί σύντομα να είναι εφικτό να αναγνωρίζονται οι αυθεντικοί κόκκοι Kopi luwak με βάση τη χημική τους σύσταση. Οι ερευνητές προτείνουν ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση των απομιμήσεων και να ενθαρρύνει πιο ηθικές μεθόδους προμήθειας.
Χρησιμοποιώντας δείκτες όπως τα επίπεδα καπρυλικού οξέος, οι πωλητές θα μπορούσαν να αποδεικνύουν ότι οι κόκκοι τους συλλέχθηκαν με ηθικό τρόπο, από άγρια ζώα και όχι από φάρμες. Οι αγοραστές, με τη σειρά τους, θα αποκτούν περισσότερη διαφάνεια και πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι ακριβώς πληρώνουν.
Η ερευνητική ομάδα κάλεσε επίσης για περαιτέρω έρευνα στο μοριακό αρωματικό προφίλ αυτών των φασολιών, με την ελπίδα ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερα εργαλεία πιστοποίησης και λιγότερη εκμετάλλευση των ζώων.