Το μελάνωμα μπορεί να ξεκινήσει σιωπηλά, με ανεπαίσθητα συμπτώματα που μόνο όσοι γνωρίζουν τι πρέπει να προσέξουν αντιλαμβάνονται. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση της Khloe Kardashian, η οποία το 2023 αποκάλυψε ότι ένα σημάδι στο πρόσωπο που η ίδια θεωρούσε «αθώο», τελικά ήταν καρκίνος του δέρματος. Πώς έμοιαζε αυτό το σημάδι και ποια άλλα συμπτώματα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι;
Πόσο συχνό είναι το μελάνωμα και ποια τα 6 πρώιμα σημάδια του
Το μελάνωμα είναι ο έκτος συχνότερος τύπος καρκίνου στους άνδρες και ο έβδομος συχνότερος στις γυναίκες στην Ελλάδα, καθώς και ο πιο θανατηφόρος τύπος καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μελανώματος. Οι ειδικοί προτρέπουν εδώ και καιρό το κοινό να προσέχει την ανάπτυξη ενός σπίλου, καθώς αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι μπορεί να έχει γίνει καρκινικός.
Υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι δεν είναι μόνο το μέγεθος και το σχήμα ενός σπίλου που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν καρκίνο του δέρματος. Έτσι, ένας κορυφαίος δερματολόγος παραθέτει 6 πρώιμα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοούμε και τι πρέπει να μας ανησυχήσει. Σύμφωνα με τον Δρ. Conal Perrett, σύμβουλο δερματολόγο στο Νοσοκομείο University College London και στην Κλινική Devonshire, υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά συμπτώματα που είναι λιγότερο γνωστά.
Για παράδειγμα, ένας σπίλος που ξαφνικά:
- προκαλεί φαγούρα,
- προκαλεί πόνο
- προκαλεί ευαισθησία
- αιμορραγεί,
- πονά ή
- αρχίζει να εκκρίνει υγρό
δεν πρέπει να αγνοείται, σύμφωνα με τον ειδικό, καθώς όλα αυτά είναι ανησυχητικά σημάδια. «Αυτά τα συμπτώματα θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι ο σπίλος υφίσταται καρκινικές αλλαγές», τόνισε ο Δρ. Perrett.
Πώς έμοιαζε το σημάδι στο πρόσωπο που «έδειξε» τον καρκίνο της Khloe Kardashian – Πότε πρέπει να πάτε σε γιατρό για να ελέγξετε έναν σπίλο
Ωστόσο, δεν χρειάζεται να υπάρξει κάποια αλλαγή σε έναν σπίλο για να δικαιολογηθεί μια επίσκεψη στον γιατρό για τον έλεγχό του. «Οποιαδήποτε σπίλος με διάμετρο μεγαλύτερη από 7 χιλιοστά θα πρέπει να αξιολογείται από ειδικό, γιατί οι μεγαλύτεροι σπίλοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν καρκινικοί», υπογράμμισε ο ειδικός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το σημάδι της Khloe Kardashian, όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία:

Άλλα, πιο γνωστά σημάδια καρκινικού σπίλου περιλαμβάνουν την ταχεία ανάπτυξη, τις αλλαγές στο χρώμα και τις αλλοιώσεις στο σχήμα. «Εάν παρατηρήσετε ότι ένας σπίλος αυξάνεται σε μέγεθος μέσα σε λίγες εβδομάδες, είναι σημαντικό να τον ελέγξετε», σημείωσε ο Δρ. Perrett και συμπλήρωσε:
«Ένας σπίλος που αλλάζει χρώμα ή αναπτύσσει πολλά χρώματα -όπως αποχρώσεις καφέ, μαύρου, κόκκινου, λευκού ή μπλε- θα πρέπει να εξεταστεί από γιατρό. Ο ανομοιόμορφος χρωματισμός μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι. Ομοίως, οι σπίλοι που γίνονται ακανόνιστοι ή ασύμμετροι μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο του δέρματος. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τους σπίλους για τυχόν αλλαγές στα όριά τους ή στη συνολική συμμετρία τους».
Ο Δρ. Perrett δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη τους φόβους για μελάνωμα, καθώς μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα στα εσωτερικά όργανα, κατάσταση στην οποία οι πιθανότητες επιβίωσης μειώνονται σημαντικά. «Μόλις το μελάνωμα εξαπλωθεί σε άλλα όργανα, τα αποτελέσματα για τους ασθενείς είναι σημαντικά χειρότερα», εξήγησε.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από το μελάνωμα
Το μελάνωμα προκαλείται από κυτταρική βλάβη από τις ακτίνες UV και UVB από τον ήλιο και τα σολάριουμ, αλλά όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Μια κοινή παρανόηση είναι ότι το μελάνωμα επηρεάζει αποκλειστικά το δέρμα στο πρόσωπο, το σώμα και τα άκρα, αλλά μπορεί επίσης να αναπτυχθεί σε άλλες περιοχές που είναι ευάλωτες στην ηλιακή βλάβξη:
- το στόμα,
- το τριχωτό της κεφαλής,
- τα νύχια,
- τα πέλματα,
- τις παλάμες και
- τα δάχτυλα.
Για να αποφευχθεί η ασθένεια, οι ειδικοί συμβουλεύουν:
- τη χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF),
- την εφαρμογή του 30 λεπτά πριν βγείτε έξω,
- την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη για την αποφυγή ηλιακών εγκαυμάτων και
- την προστασία των μωρών και των παιδιών από τον ήλιο.
«Διαγνώστηκα με καρκίνο του δέρματος σταδίου 4 στα 29 μου» – Τα απροσδόκητα συμπτώματα που εμφάνισε
Οι γιατροί συμβουλεύουν επίσης όσους έχουν σπίλους να επισκέπτονται έναν γιατρό κάθε χρόνο για έλεγχο της υγείας του δέρματος.
Πηγές: Daily Mail, Mayo Clinic, Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μελανώματος