Site icon Όλο Υγεία

Τι είναι ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας Κονγκό – Ποιοι κινδυνεύουν και πώς θα προφυλαχθείτε;

αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας Κονγκό

Φωτογραφία: 123rf

Η Αναστασία Μοσχοβάκη, ειδική Παθολόγος εξηγεί στο oloygeia.gr όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας Κονγκό που μεταδίδεται από τα τσιμπούρια.

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές της χώρας μετά την εμφάνιση κρουσμάτων του αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας Κονγκό.
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) κατέγραψε ένα εγχώριο περιστατικό Αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας – Κονγκό σε οικισμό του Δήμου Ελασσόνας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.

Πρόκειται για ασθενή ηλικίας άνω των 70 ετών, ο οποίος νοσηλεύθηκε σε νοσοκομείο με βαριά επιδεινούμενη κλινική εικόνα και κατέληξε.
Το δεύτερο κρούσμα αφορά τη γιατρό που εξέτασε τον 70χρονο.

Η Αναστασία Μοσχοβάκη Ειδική Παθολόγος, εξηγεί στο oloygeia.gr τι είναι ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας Κονγκό που μεταδίδεται από τσίμπιμα μολυσμένου τσιμπουριού, ποιοι κινδυνεύουν και ποια είναι τα μέτρα προφύλαξης.

Ο ιός CCHF Crimean-Congo haemorrhagic fever μεταδίδεται στους ανθρώπους είτε μέσω τσιμπημάτων τσιμπουριών είτε μέσω επαφής με μολυσμένο αίμα ή ιστούς ζώων κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά τη σφαγή.

«Παρέλυσα μετά από τσίμπημα τσιμπουριού» – Η συγκλονιστική μαρτυρία 30χρονης – Πώς να προστατευτούμε;

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα στενής επαφής με το αίμα, τις εκκρίσεις, τα όργανα ή άλλα σωματικά υγρά μολυσμένων ατόμων. Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις μπορούν επίσης να προκληθούν λόγω ακατάλληλης αποστείρωσης ιατρικού εξοπλισμού. Η πλειονότητα των κρουσμάτων εντοπίζεται σε άτομα που ασχολούνται με την κτηνοτροφία.

Ο ιός CCHF είναι ένας αρμποϊός που ανήκει στο γένος Nairovirus στην οικογένεια Bunyaviridae . Tο γονιδίωμα του ιού κωδικοποιεί το ιικό νουκλεοκαψίδιο, διάφορες δομικές και μη δομικές πρωτείνες, την πολυμεράση.

15.000 μολύνσεις συμβαίνουν κάθε χρόνο

Η νόσος περιγράφηκε κλινικά για πρώτη φορά στην Κριμαία (Ουκρανία) το 1944, σε στρατιώτες και αγρότες και ονομάστηκε αιμορραγικός πυρετός της Κριμαίας. Αργότερα, το 1969, ο ιός αναγνωρίσθηκε ως αιτία της λοίμωξης παιδιού που είχε νοσήσει στο Κονγκό , οπότε και προέκυψε η σημερινή ονομασία της νόσου.

Αρκετά κρούσματα CCHF έχουν καταγραφεί σε Βαλκάνια Ρωσία Μέση Ανατολή Ασία Αφρική. Σήμερα εκτιμάται ότι τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης παγκοσμίως και 10.000 έως 15.000 μολύνσεις συμβαίνουν κάθε χρόνο.

Άνω του 80% των περιπτώσεων είναι ασυμπτωματικές ή ήπιες. Τα παιδιά συνήθως εμφανίζουν τη νόσο με ηπιότερη μορφή. Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα κύρια παθοφυσιολογικά χαρακτηριστικά είναι η αυξημένη αγγειακή διαπερατότητα και η καταιγίδα κυτοκινών. Επί συμπτωμάτων, οι ασθενείς συνέρχονται συνήθως σε δύο εβδομάδες. Σπάνια η ανάρρωση μπορεί να είναι πολύ αργή έως έτος. Επί σοβαρής νόσου που επιβάλλει νοσηλεία η θνητότητα κυμαίνεται από 9% έως 50%.

Τα συμπτώματα της νόσου

Τα συμπτώματα, στις τυπικές μορφές της νόσου, όταν υπάρχουν, ξεκινούν απότομα, 1–14 ημέρες μετά την έκθεση με συνδρομή που ομοιάζει με ίωση:

Προοδευτικά όμως εάν το ανοσοποιητικό σύστημα δεν καταφέρει να εξουδετερώσει τον ιό, εμφανίζονται αιμορραγικά συμπτώματα: αιμορραγία από ούλα, μύτη, έντερο, αιμορραγικά εξανθήματα, εκχυμώσεις, αιμορραγία από σημεία ενδοφλέβιων ενέσεων, πολυοργανική ανεπάρκεια.

Οι αιματολογικές και βιοχημικές ανωμαλίες περιλαμβάνουν θρομβοπενία, λευκοπενία, τρανσαμινασαιμία, παρατεταμένους χρόνους πήξης, αυξημένα D-διμερή, μειωμένα επίπεδα ινωδογόνου και αυξημένα επίπεδα κρεατινικής φωσφοκινάσης και γαλακτικής αφυδρογονάσης.

Προφύλαξη από τσιμπούρια

Η περίοδος κατά την οποία τα τσιμπούρια είναι σε έξαρση είναι από την Άνοιξη έως το Φθινόπωρο.

Τσιμπούρια: Από τι κινδυνεύετε αν σας τσιμπήσουν – Πώς θα τα αφαιρέσετε με ασφάλεια

Όλο Υγεία

Exit mobile version