Site icon Όλο Υγεία

Ο Νο1 παράγοντας που μας κάνει πιο ελκυστικούς – Δεν είναι η προσωπικότητα

Ο Νο1 παράγοντας που μας κάνει πιο ελκυστικούς – Δεν είναι η προσωπικότητα

Φωτογραφία: 123rf

Ποιο είναι το μυστικό που μας κάνει πιο ελκυστικούς; Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες το στοιχείο που φέρνει την επιτυχία στις σχέσεις δεν είναι η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας. Ποιο είναι;

Τα 5 κρυφά σημάδια που δείχνουν ότι ο σύντροφός σας δεν είναι ευτυχισμένος

Ποιος είναι ο βασικός παράγοντας που επηρεάζει την ελκυστικότητα, σύμφωνα με μελέτες

Δημοφιλής ρήση λέει ότι τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία – ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει ότι ο έρωτας περνάει από το πορτοφόλι και όχι από το στομάχι. Άγαμοι ενήλικες με υψηλότερο εισόδημα είναι πιο πιθανό να βρουν ερωτικό σύντροφο. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Marriage and Family, το να έχει κανείς περισσότερα χρήματα μπορεί να αυξάνει την ελκυστικότητά του, σηματοδοτώντας «ετοιμότητα για σχέση».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έχουν υψηλότερα εισοδήματα δεν ένιωθαν μόνο πιο έτοιμοι να βγουν ραντεβού, αλλά αναζητούσαν και σύντροφο πιο ενεργά, συγκριτικά με εκείνους που είχαν χαμηλότερο εισόδημα. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από δύο μακροχρόνιες μελέτες που διεξήχθησαν στις ΗΠΑ και στη Γερμανία, με επίκεντρο στις ΗΠΑ τους ενήλικες 25-35 ετών – μια περίοδο που θεωρείται ότι οι περισσότεροι επιδιώκουν να δημιουργήσουν σχέσεις.

Ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί και συχνοί παράγοντες στην επιλογή συντρόφου

Παλαιότερη εργασία του 2023 με τίτλο «A Critical Review of the Literature Regarding the Selection of Long-Term Romantic Partners», οι περισσότερες μελέτες εστιάζουν υπερβολικά σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ή προτιμήσεις και δεν εξηγούν πλήρως το πώς οι άνθρωποι επιλέγουν τελικά έναν σύντροφο για μια ολόκληρη ζωή. Οι συγγραφείς είχαν επισημάνει τότε ότι δεν ήταν πλήρως κατανοητή η όλη διαδικασία εύρεσης συντρόφου και πρότειναν να εξετάσουν μελλοντικές έρευνες την επιλογή συντρόφου σε πιο ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο, λαμβάνοντας υπόψη τα συναισθήματα και τις εμπειρίες των ανθρώπων.

Άλλες μελέτες εντοπίζουν αρκετούς βασικούς παράγοντες που αξιολογούν οι άνθρωποι όταν επιλέγουν έναν κατάλληλο σύντροφο για μακροχρόνια σχέση με σκοπό τον γάμο, με τους πιο ισχυρούς προβλεπτικούς δείκτες να αφορούν τις σχέσεις και τις κοινές αξίες:

Συνοπτικά, ενώ η σωματική έλξη και η κοινωνική αποδοχή παίζουν ρόλο στα αρχικά στάδια, οι πιο διαρκείς κινητήριες δυνάμεις για την επιλογή συζύγου είναι τα κοινά κίνητρα, η συναισθηματική ζεστασιά και υποστήριξη, τα σταθερά και θετικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας, η αντιληπτή ομοιότητα και η ικανότητα κοινής εξέλιξης. Οι δύο πρόσφατες μελέτες, όμως, που δημοσιεύθηκαν φέτος, δείχνουν έναν διαφορετικό και πιθανώς «προτιμώτερο» παράγοντα για πολλούς και πολλές.

Μειωμένη λίμπιντο στη σχέση; 5 μυστικά για να απογειώσετε τη σεξουαλική σας ζωή

Η οικονομική σταθερότητα είναι καταλύτης για την ετοιμότητα και την επιτυχία στις σχέσεις, γιατί μας κάνει πιο ελκυστικούς

Και στις δύο μελέτες, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άγαμοι ενήλικες με υψηλότερα εισοδήματα ήταν πιο πιθανό να δηλώσουν ότι ένιωθαν πως ήταν η κατάλληλη στιγμή να βρουν σύντροφο. Όταν επανεξετάστηκαν είτε έξι μήνες είτε έναν χρόνο αργότερα, εκείνοι που είχαν υψηλότερους μισθούς ήταν πιο πιθανό να έχουν βρει τον έρωτα.

Στο γερμανικό δείγμα, το φαινόμενο ήταν ισχυρότερο στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες, αν και οι ερευνητές ανέφεραν ότι η προκατάληψη δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

«Πιστεύω ότι οι νέοι άνθρωποι κάνουν λογικούς υπολογισμούς σε συνθήκες οικονομικής αστάθειας. Οι νέοι κατανοούν ότι δεν θα μπορέσουν να απολαύσουν μια σχέση αν εργάζονται 80 ώρες την εβδομάδα ή αν δεν είναι σίγουροι για το πού θα ζουν τον επόμενο χρόνο», δήλωσε ο καθηγητής Geoff MacDonald, ειδικός στην ψυχολογία των σχέσεων από το University of Toronto, σύμφωνα με το Daily Mail.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το να βγάζει κάποιος περισσότερα ή λιγότερα χρήματα από την προηγούμενη χρονιά είχε μικρή επίδραση στο αν ένιωθε έτοιμος για σχέση. Αυτό που είχε μεγαλύτερη σημασία ήταν η οικονομική σταθερότητα – και όχι η βραχυπρόθεσμη αύξηση ή μείωση του εισοδήματος.

Η καθηγήτρια Johanna Peetz, συν-συγγραφέας της μελέτης και ειδικός στην προσωπική κατανάλωση, κατέληξε ότι ένας λόγος για τον οποίο το χρήμα και η επιθυμητότητα σε σχέσεις είναι τόσο διασυνδεδεμένα ίσως είναι το γεγονός ότι τα χρήματα μας επιτρέπουν να καλύψουμε βασικές ανάγκες. «Με την αύξηση των οικονομικών πόρων, οι υψηλότερες ιεραρχικές ανάγκες, όπως η αγάπη και το ανήκειν – δηλαδή η οικειότητα και ο ρομαντισμός που περιλαμβάνονται στις σχέσεις – ίσως αποκτούν μεγαλύτερη σημασία».

«Αυτή η σύνδεση βοηθά να κατανοήσουμε το είδος των προτεραιοτήτων που έχουν πολλοί άγαμοι άνθρωποι και τον τρόπο που οργανώνουν τη ζωή τους, όπως το να εδραιώσουν πιο σταθερά την υλική τους ασφάλεια».

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι τα ευρήματά τους πρέπει να υπενθυμίζουν στους ψυχολόγους πως, ενώ χαρακτηριστικά όπως η προσωπικότητα είναι σημαντικά για τη δημιουργία και διατήρηση σχέσεων, οι συνθήκες διαβίωσης και τα υλικά αγαθά παίζουν επίσης ουσιαστικό ρόλο.

Πρόσθεσαν ότι τα αποτελέσματά τους δείχνουν πως ο ρόλος του εισοδήματος στο ενδιαφέρον για σχέση ήταν σε μεγάλο βαθμό παρόμοιος ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, αμφισβητώντας την κοινή αντίληψη ότι τα χρήματα απασχολούν κυρίως τους άνδρες στο ραντεβού.

Το Νο1 πράγμα που πρέπει να έχει ο γάμος για να αντέξει στον χρόνο, σύμφωνα με ειδικό του Harvard

Ωστόσο, οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι, αν και η μελέτη παρέχει αποδείξεις για σύνδεση μεταξύ πλούτου και πρόθεσης για σχέση, δεν αποδεικνύει ότι τα χρήματα προκαλούν την έναρξη μιας σχέσης. Είπαν ότι πλήθος άλλων παραγόντων –συμπεριλαμβανομένων της προσωπικότητας, των στόχων ζωής και των πολιτισμικών αξιών– παίζουν επίσης ρόλο στην ερωτική ετοιμότητα.

Πηγές: Daily Mail, WILEY, WILEY, Frontiers, SageJournals, ResearchGate, Frontiers, PMC, ResearchGate

Όλο Υγεία

Exit mobile version