Site icon Όλο Υγεία

3 σημάδια ότι βρήκατε τον σωστό σύντροφο, σύμφωνα με την επιστήμη

3 σημάδια ότι βρήκατε τον σωστό σύντροφο, σύμφωνα με την επιστήμη

Φωτογραφία: 123rf

Όταν έχετε χωρίσει από δύσκολες ή ακόμα και τοξικές σχέσεις, είναι φυσικό να μεταφέρετε τις αβεβαιότητές σας στις νέες σας σχέσεις. Όμως, όταν βρίσκετε τον κατάλληλο ή την κατάλληλη, νιώθετε ηρεμία και ασφάλεια. Νιώθετε αυτό το «κάτι» που διαφέρει από τις προηγούμενες εμπειρίες σας. Ποια είναι τα 3 σημάδια που δείχνουν ότι είστε σε σχέση με τον κατάλληλο;

Το No1 σημάδι ότι ο σύντροφός σας είναι ναρκισσιστής

Πώς να καταλάβετε ότι είστε σε σχέση με τον ιδανικό σύντροφο για εσάς

Προηγούμενες δύσκολες σχέσεις μπορούν να αφήσουν διαρκείς φόβους που επανεμφανίζονται ακόμα και όταν γνωρίσετε τον σωστό σύντροφο. Όταν απουσιάζει η συναισθηματική ασφάλεια, ο εγκέφαλός σας μπορεί να παραμένει σε κατάσταση συναγερμού για πιθανούς κινδύνους, ακόμα και μέσα σε υγιείς σχέσεις.

Το στυλ προσκόλλησης – που διαμορφώνεται από τις πρώιμες εμπειρίες της ζωής – επίσης επηρεάζει τον τρόπο που αντιδράτε στις νέες συνδέσεις, προκαλώντας μερικές φορές φόβο ή ακόμα και άγχος. Αν και είναι δύσκολο να πείτε με βεβαιότητα ότι έχετε βρει τον κατάλληλο, μια ασφαλής σχέση συχνά είναι πιο ξεκάθαρη και αρκετά διαφορετική από τις προηγούμενες.

Για παράδειγμα, άτομα με αγχώδες στυλ προσκόλλησης μπορεί να παρατηρήσουν ότι οι ανησυχίες τους μειώνονται, ενώ όσοι έχουν αποφυγικό στυλ μπορεί να βρίσκουν την οικειότητα λιγότερο τρομακτική. Ποια είναι τα τρία ξεκάθαρα σημάδια ότι βρίσκεστε σε μια υγιή σχέση, γεμάτη αγάπη;

Γιατί είναι σημαντική η συμβατότητα στις ρομαντικές σχέσεις;

Τα 3 σημάδια ότι είστε σε σχέση με τον/την κατάλληλο/-η

3 σημάδια ότι βρήκατε τον σωστό σύντροφο, σύμφωνα με την επιστήμη

1. Δεν αμφισβητείτε το ότι σας αγαπάει

Όταν είστε με τον κατάλληλο άνθρωπο, η ερώτηση «Με αγαπάει πραγματικά;» περνάει σπάνια από το μυαλό σας. Δεν αναλύετε τα μηνύματα ή κάθε αλληλεπίδραση υπερβολικά. Δεν αισθάνεστε συνεχώς ότι σας κρίνουν, σας επικρίνουν ή ότι είστε σε αμηχανία. Δεν υπάρχουν παιχνίδια όπου δοκιμάζεται η αφοσίωσή σας, ούτε πίεση να αποδείξετε την αξία σας αλλά ούτε και κυνηγητό για λίγη στοργή. Με τον κατάλληλο σύντροφο, νιώθετε σιγουριά και ασφάλεια. Δεν πρέπει να προσπαθήσετε για να «διορθώσετε» ο ένας τον άλλον – απλώς νιώθετε ότι προχωράτε μαζί στη ζωή και εξελίσσεστε ως ομάδα.

Επιπλέον, διαπιστώνετε ότι μπορείτε να είστε ο εαυτός σας μπροστά του/της – όπως είστε με τους πιο κοντινούς σας φίλους και την οικογένεια. Στην πραγματικότητα, μελέτη του 2023 που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Investigation in Health, Psychology and Education διαπίστωσε ότι όσοι βρίσκονται σε σταθερές, στενές σχέσεις έχουν υψηλότερη ψυχολογική ευεξία και ανταποκρίνονται καλύτερα στο στρες.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι στις ασφαλείς σχέσεις, τα άτομα βιώνουν υψηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης στη συναισθηματική διαθεσιμότητα και προσβασιμότητα των συντρόφων τους. Γνωρίζουν ότι μπορούν να βασίζονται σε αυτούς για να τους προσφέρουν ασφάλεια, ειδικά σε δύσκολες στιγμές. Διαπιστώθηκε επίσης ότι όσο πιο σταθερή είναι μια σχέση, τόσο μικρότερη είναι η ανάγκη για αποδοχή μέσα σε αυτή. Άρα, στη σωστή σχέση, δεν αμφισβητείτε ούτε τον εαυτό σας ούτε τον σύντροφό σας – επειδή είναι συνεπής και σας αποδέχεται όπως είστε, αλλά κάνετε κι εσείς το ίδιο.

Gaslighting: Οι 6 φράσεις που χρησιμοποιούν για να σας χειραγωγήσουν

2. Νιώθετε ότι η σχέση σας δεν σας δυσκολεύει

Αν έχετε ακούσει ότι η αγάπη πρέπει να είναι «αβίαστη», αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται προσπάθεια. Σημαίνει ότι η σύνδεση ρέει φυσικά και συνεχίζει να εξελίσσεται ακόμα και μετά τη φάση του ενθουσιασμού, επειδή και οι δύο συμβάλλετε ενεργά στο να κρατήσετε τη φλόγα ζωντανή. Οι διαφωνίες μπορεί να υπάρξουν, αλλά στη σωστή σχέση, δεν σημαίνουν ότι όλα θα καταρρεύσουν. Αποτελούν ευκαιρία να μάθετε περισσότερα ο ένας για τον άλλον, να αποκαταστήσετε την επαφή και να επανέλθετε πιο δεμένοι από ό,τι πριν.

Σε μια τέτοια σχέση, μπορείτε να εκφράσετε τις ανησυχίες σας και να τις δείτε να αντιμετωπίζονται, αντί να κολλάτε σε καβγάδες που κλιμακώνονται και δεν οδηγούν πουθενά. Το να είστε με τον κατάλληλο δεν σημαίνει ότι η ζωή ξαφνικά γίνεται τέλεια ή εύκολη – αλλά συχνά θα νιώθετε πως είναι πιο εύκολο να τη διαχειριστείτε μαζί του. Η ίδια η σχέση δεν θα είναι πηγή άγχους, ανασφάλειας ή αστάθειας. Δεν υπάρχει στρες για το πού βρίσκεστε στη σχέση, γιατί νιώθετε ότι είστε στην ίδια ομάδα, και ότι αντιμετωπίζετε μαζί τις δυσκολίες που έρχονται προς το μέρος σας.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, οι ποιοτικές σχέσεις έχουν έναν βασικό παράγοντα: «Αντίληψη ανταποκρισιμότητας του συντρόφου». Αυτό σημαίνει ότι νιώθετε πως ο σύντροφός σας πραγματικά:

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν κάποιος δείχνει τέτοια συμπόνια, ενθαρρύνει και τον άλλο να ανταποκρίνεται περισσότερο – οδηγώντας και τους δύο να βοηθούν ο ένας τον άλλον να εξελιχθούν και να βελτιωθούν. Άρα, ο κατάλληλος δεν κάνει τη ζωή σας περίπλοκη. Την απλοποιεί και τη βελτιώνει. Νοιάζεται για τις ανάγκες σας, σας βοηθά να έρθετε πιο κοντά στα όνειρά σας και σας θυμίζει ότι δεν είστε μόνοι στο ταξίδι που έχετε επιλέξει.

3. Είστε μαζί, αναπτύσσεστε μαζί

Στη σωστή σχέση, επιτρέπεται – και ενθαρρύνεστε ενεργά – να εξελιχθείτε. Ο σύντροφός σας δεν απαιτεί από εσάς να θυσιάσετε πτυχές του εαυτού σας για να χωρέσετε στο δικό του «καλούπι». Είναι παρών στην ανάπτυξή σας, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει και τη δική του ανάπτυξη με ενσυναίσθηση και πρόθεση . Σε μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Family Process, οι ερευνητές ανέπτυξαν το «Μέτρο Ανάπτυξης Ζευγαριού» (Couple Flourishing Measure), μια κλίμακα σχεδιασμένη να καταγράφει τις δυναμικές, προθετικές και συναισθηματικά πλούσιες ποιότητες που ορίζουν τα πραγματικά ακμάζοντα ζευγάρια.

Διαπίστωσαν ότι τα ζευγάρια που ακμάζουν δεν νιώθουν απλώς καλά μεταξύ τους – εξελίσσονται μαζί. Συγκεκριμένα, εντόπισαν ότι οι ακμάζουσες σχέσεις χαρακτηρίζονται από:

Τα 5 σημάδια ότι έχετε τοξικά πεθερικά – Πώς να τα αντιμετωπίσετε

Σε μια τέτοια σχέση, δεν έχετε λόγο να αναρωτηθείτε πια «Θα κρατήσει για πάντα;» ή «Είναι καλός/ή για μένα;». Αντίθετα, θα μπείτε στη διαδικασία να αναρωτηθείτε «Τι μπορούμε να κάνουμε για να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε μαζί σε αυτή τη ζωή;».

Πηγές: Forbes, ResearchGate, ScienceDirect, Cambridge University Press

Όλο Υγεία

Exit mobile version