Μια σεφ αποκαλύπτει ότι το κέικ μήλου μπορεί να αποκτήσει αξέχαστη και ζουμερή γεύση με την προσθήκη μόνο ενός ακόμη υλικού. Η μικρή αυτή αλλαγή στη συνταγή αρκεί για να απογειώσει το άρωμα και τη νοστιμιά του κλασικού γλυκού.
Αρωματικό κέικ μπανάνας με chips σοκολάτας, πλούσιο σε φυτικές ίνες
Πώς να κάνετε ένα κέικ μήλου που όλοι θα συζητούν για αυτό
Τα μήλα θεωρούνται εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε αντιοξειδωτικά, διαλυτές ίνες και πολυφαινόλες, που συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, καρκίνου και άσθματος. Κλινικές μελέτες και μετααναλύσεις που δημοσιεύτηκαν στο Clinical Nutrition έχουν δείξει πως η κατανάλωση μήλων σχετίζεται με μείωση της ολικής χοληστερόλης και της LDL («κακής» χοληστερόλης), ενώ παράλληλα βελτιώνει την αντιοξειδωτική ικανότητα του πλάσματος και μειώνει τη φλεγμονή. Συνολικά, τα στοιχεία υποστηρίζουν τον ρόλο των μήλων ως καρδιαγγειακά προστατευτικό τρόφιμο που επιδρά θετικά σε παράγοντες μεταβολικού κινδύνου. Φυσικά, μιλάμε για το μήλο ως φρούτο και όχι όταν μπαίνει σε ένα γλυκό με μπόλικη ζάχαρη.
Αν όμως αυτές τις γιορτές θέλετε να κάνετε ένα γλυκό που όλοι θα μιλάνε για αυτό και θα περιλαμβάνει και μήλα, συνεχίστε την ανάγνωση.
Στη νέα τηλεοπτική εκπομπή της Mary Berry, με τίτλο «Mary at 90: A Lifetime of Cooking», η σεφ μοιράζεται πληθώρα από τις αγαπημένες της συνταγές, συμπεριλαμβανομένου αυτής της μηλόπιτας με αμύγδαλα.
Στη νέα σειρά έξι επεισοδίων της Mary Berry, η σεφ παρουσιάζει τις αγαπημένες της συνταγές, τόσο παλιές όσο και καινούριες. Από το κλασικό της Victoria sponge έως τα κατεψυγμένα μακαρόνια με τυρί, υπάρχει κάτι για όλους. Στο πιο πρόσφατο επεισόδιο, η Mary παρουσίασε το απλό της κέικ με μήλα και αμύγδαλα.
Ψητά apple fritters: Συνταγή για πεντανόστιμο μηλοπιτάκι-κέικ
Συνταγή για κέικ μήλου
Όπως σημειώνει η συνταγή: «Ένα ζουμερό γλυκό κέικ γεμάτο μήλα και μια υποψία αμυγδάλου. Είναι ιδανικό σερβιρισμένο ζεστό με κρέμα custard ως επιδόρπιο» Για αυτή τη συνταγή, θα χρειαστείτε μία φόρμα 20 εκ. και περίπου δύο ώρες ελεύθερου χρόνου.
Υλικά:
- 225γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 225γρ. λευκή ζάχαρη (caster)
- 2 μεγάλα αβγά ελευθέρας βοσκής
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα αμυγδάλου
- 150γρ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο και κρύο
- 350γρ. μήλα μαγειρικής, ξεφλουδισμένα, χωρίς κουκούτσι και κομμένα σε φέτες
- 25γρ. φιλέ αμυγδάλου
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160°C / 140°C στον αέρα και βουτυρώνετε καλά τη βάση μιας βαθιάς φόρμας 20 εκ. με αποσπώμενη βάση, την οποία στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Μετρήστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε τα αβγά, το εκχύλισμα αμυγδάλου και το βούτυρο. Χτυπήστε καλά με ηλεκτρικό μίξερ μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Το λιωμένο βούτυρο σε κέικ δεν είναι συνηθισμένο, όμως βοηθά να διατηρηθεί ζουμερό και νόστιμο.
- Ρίξτε το μισό μείγμα στη βάση της προετοιμασμένης φόρμας. Τοποθετήστε τις φέτες μήλου από πάνω σε όμορφο σχέδιο, διατηρώντας απόσταση μεταξύ τους και χωρίς να ακουμπούν στα τοιχώματα της φόρμας.
- Αλληλοκαλύψτε τις φέτες και στοιβάξτε τες ελαφρώς στο κέντρο. Ρίξτε το υπόλοιπο μείγμα από πάνω και ισιώστε την επιφάνεια.
- Πασπαλίστε την επιφάνεια του κέικ με φιλέ αμυγδάλου και ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα απαλό χρυσό χρώμα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της φόρμας.
Το κέντρο του κέικ μπορεί να κάνει μια μικρή βουτιά, ανάλογα με την ποικιλία των μήλων που χρησιμοποιείτε.
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν τρώμε ένα μήλο την ημέρα;
Βγάλτε το από τον φούρνο και αφαιρέστε τα τοιχώματα της φόρμας. Αφήστε το να κρυώσει στη φόρμα για περίπου 15 λεπτά. Ξεφορμάρετε το κέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος και σερβίρετέ το όσο είναι ακόμη ζεστό, συνοδευόμενο από κρέμα ή crème fraîche.