Site icon Όλο Υγεία

Θέλετε ώριμο και φρέσκο αβοκάντο; Δείτε τον κανόνα των 5 ημερών

αβοκάντο - μέρες

Φωτογραφία: 123rf

Θέλετε τα αβοκάντο σας να είναι στην τέλεια ωρίμανση ακριβώς τη μέρα που τα χρειάζεστε; Υπάρχει ένας απλός κανόνας που θα σας λύσει τα χέρια: ο κανόνας των 5 ημερών.

Αβοκάντο: Το μυστικό για να το κάνετε πιο νόστιμο και απολαυστικό από ποτέ

Ο κανόνας των 5 ημερών που θα σας βοηθήσει να έχετε ολόφρεσκα τα αβοκάντο σας όταν θα τα χρειαστείτε

Η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard υπογραμμίζει ότι το αβοκάντο αποτελεί μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή: είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά (μονοακόρεστα), φυτικές ίνες και έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Ο Frank Hu, καθηγητής Διατροφής και Επιδημιολογίας, αναφέρει ότι αυτή η σύνθεση το καθιστά ένα «πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά φρούτο» που μπορεί να συμβάλει θετικά στην υγεία λόγω των ευεργετικών λιπαρών και των φυτικών ινών του.

Σε μία μεγάλη επιδημιολογική μελέτη διάρκειας 30 ετών, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 110.000 άτομα, διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον δύο μερίδες αβοκάντο την εβδομάδα εμφάνιζαν κατά 21 % μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων σε σύγκριση με όσους δεν το κατανάλωναν τόσο συχνά. Οι ερευνητές σημειώνουν, ωστόσο, ότι αυτό το όφελος πιθανώς συνδέεται και με άλλες συνήθειες υγιεινής διατροφής της συγκεκριμένης ομάδας πληθυσμού.

Αν, λοιπόν, είστε λάτρεις των αβοκάντο, τότε είναι σημαντικό να ξέρετε και πότε πρέπει να τα αγοράζετε για να είναι φρέσκα τη μέρα που θα θέλετε να τα καταναλώσετε.

Σύμφωνα με ειδικούς, υπάρχει ο «κανόνας των πέντε ημερών» όταν αγοράζετε αβοκάντο, για να εξασφαλίσετε τη μέγιστη φρεσκάδα. Σε αντίθεση με τα περισσότερα φρούτα, όπως οι μπανάνες, τα μήλα ή τα αχλάδια, μπορεί να είναι δύσκολο να διαπιστώσει κανείς την ωριμότητα ενός αβοκάντο μόνο από την εξωτερική του εμφάνιση. Για αυτόν τον λόγο, συνιστάται στους καταναλωτές να εφαρμόζουν αυστηρά τον κανόνα των πέντε ημερών στις αγορές τους.

Οι ειδικοί της Love One Today αναφέρουν ότι αν αγοράζετε ένα αβοκάντο για μια συγκεκριμένη περίσταση ή εκδήλωση, τότε θα πρέπει να επιλέξετε ένα που είναι πράσινο στο χρώμα και σταθερό στην αφή και να το αγοράσετε ακριβώς πέντε ημέρες νωρίτερα.

Το λάθος που μαυρίζει τις μπανάνες σας – Ποιο φρούτο πρέπει να απομακρύνετε από κοντά τους

Χρειάζονται πέντε ημέρες για να ωριμάσει ένα πράσινο αβοκάντο

Οι ειδικοί εξηγούν ότι χρειάζονται κατά μέσο όρο περίπου πέντε ημέρες για να ωριμάσει ένα σκληρό ή πράσινο αβοκάντο σε θερμοκρασία δωματίου. Έτσι, αγοράζοντας πέντε ημέρες νωρίτερα, το φρούτο έχει τον απαραίτητο χρόνο για να ωριμάσει πλήρως και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι έτοιμο προς κατανάλωση την ημέρα της εκδήλωσης.

Η διατροφική ιστοσελίδα εξηγεί:

«Άγουρα, σκληρά πράσινα αβοκάντο μπορούν να αγοραστούν τέσσερις έως πέντε ημέρες πριν από μια εκδήλωση. Τα ώριμα φρέσκα αβοκάντο, που υποχωρούν ελαφρώς στην πίεση, πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε μία ή δύο ημέρες. Για εκδηλώσεις που θα γίνουν σε τέσσερις έως πέντε ημέρες, προτιμήστε σκληρά αβοκάντο. Τα άγουρα, σκληρά ή πράσινα φρούτα χρειάζονται τέσσερις έως πέντε ημέρες για να ωριμάσουν σε θερμοκρασία δωματίου, ιδανικά για γιορτές που πλησιάζουν.

Απλώς προσέξτε να παρακολουθείτε τα φρούτα ώστε να μην επιταχυνθεί η ωρίμανση λόγω υψηλής θερμοκρασίας στην κουζίνα σας. Αν αρχίσουν να υποχωρούν στην πίεση, τοποθετήστε τα στο ψυγείο για να επιβραδύνετε τη διαδικασία ωρίμανσης».

Τα φρέσκα αβοκάντο που είναι σχεδόν ώριμα, θα είναι λιγότερο σκληρά, πιο σκούρα στο χρώμα και δεν θα υποχωρούν ακόμα πλήρως στην ελαφριά πίεση. Σε αυτό το στάδιο, συνιστάται να περιμένετε μία με δύο ημέρες για να ωριμάσουν εντελώς. Διαφορετικά, η σάρκα τους θα είναι σκληρή και δύσκολη στο πολτοποίηση.

«Είμαι 125 ετών και τρώω κάθε πρωί ένα συγκεκριμένο φρούτο» – Η διατροφή που επιλέγει για μακροζωία

Πότε είναι καλό να μην τα καταναλώνετε;

Αν τα αβοκάντο είναι σχεδόν μαύρα στο χρώμα με μόνο μια απόχρωση πράσινου και υποχωρούν στην πίεση, τότε βρίσκονται στο πιο ώριμο στάδιο και πρέπει να καταναλωθούν άμεσα.

Το χρώμα του φρούτου μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία που θα επιλέξετε. Για παράδειγμα, τα αβοκάντο Fuerte, Ettinger, Reed και Sharwill παραμένουν πράσινα ακόμα και όταν είναι ώριμα, οπότε είναι καλύτερο να βασιστείτε τόσο στην αίσθηση όσο και στο χρώμα για να προσδιορίσετε αν είναι έτοιμα για κατανάλωση.

Αβοκάντο: Πώς να το διατηρήσετε φρέσκο για 30 ημέρες – Το κόλπο με το ξύδι, σύμφωνα με ειδικό τροφίμων

Αν ένα αβοκάντο είναι πολύ μαλακό στην αφή, με βαθιές εντυπώσεις και η σάρκα του έχει σκουροκίτρινο ή καφέ χρώμα, τότε είναι υπερώριμο και καλό είναι να το αποφύγετε.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version