Site icon Όλο Υγεία

Το κόλπο με το δάχτυλο για να ακούτε καλύτερα όταν έχει φασαρία

δάχτυλο ακοή

Φωτογραφία: 123rf

Θέλετε να ακούτε καλύτερα όταν βρίσκεστε σε έναν χώρο με πολλή φασαρία; Υπάρχει ένα απλό κόλπο με το δάχτυλο που μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ακοή σας σε θορυβώδες περιβάλλον και να κατανοείτε πιο καθαρά αυτόν που σας μιλάει.

Αϋπνία: Τι είναι ο ροζ και ο καφέ θόρυβος – Βρείτε τον ιδανικό ήχο για τον ύπνο

Πώς να ακούτε καλύτερα με το κόλπο με το δάχτυλο

Γνωρίζατε ότι το φύλο είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει την ακουστική ευαισθησία, ενώ το περιβάλλον έρχεται δεύτερο, με ανθρώπους που ζουν σε δασικές περιοχές να παρουσιάζουν υψηλότερη ευαισθησία και αυτούς σε μεγάλα υψόμετρα τη χαμηλότερη;

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports το επιβεβαιώνει και προσθέτει ότι οι διαφορές αυτές μπορεί να οφείλονται σε ορμονικές επιδράσεις κατά την ανάπτυξη ή σε δομικές διαφορές στον κοχλία μεταξύ των φύλων. Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι οι γυναίκες υπερέχουν και σε άλλες ακουστικές δοκιμές και στην αντίληψη της ομιλίας, υποδεικνύοντας καλύτερη επεξεργασία των ακουστικών πληροφοριών από τον εγκέφαλο τους.

Ανεξάρτητα πάντως από το φύλο σας, υπάρχει ένα κόλπο που μπορεί να ενισχύσει την ακοή σας ακόμη και στα πιο θορυβώδη περιβάλλοντα.

Πρόκειται για ένα απλό κόλπο με ρυθμικό χτύπημα των δαχτύλων, που μπορεί να ενισχύσει δραματικά την ικανότητά σας να κατανοείτε την ομιλία.

Το να χτυπάτε ρυθμικά τα δάχτυλά σας πριν μπείτε σε ένα θορυβώδες δωμάτιο μπορεί να φαίνεται σαν μια περίεργη τελετουργία. Αλλά πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ότι αυτή η απλή πράξη μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητά σας να κατανοείτε την ομιλία εν μέσω ενοχλητικού θορύβου στο περιβάλλον.

Ηχοθεραπεία: Τι κάνει, πού ωφελεί – Ποια η διαφορά μεταξύ λευκού, ροζ και καφέ θορύβου

Το ρυθμικό χτύπημα και η ικανότητα του εγκεφάλου να ακούει

Αυτό το εύρημα βασίζεται στην ιδέα ότι το κινητικό σύστημα του εγκεφάλου σας, το μέρος που ελέγχει τις σωματικές κινήσεις, παίζει κρίσιμο ρόλο στην κατανόηση της προφορικής γλώσσας.

Για να διερευνήσουν αυτή την ιδέα, οι ερευνητές διεξήγαγαν τρία πειράματα με τη συμμετοχή νεαρών ενηλίκων. Κάθε συμμετέχων άκουσε προτάσεις που είχαν αναμιχθεί με δυνατό θόρυβο στο παρασκήνιο. Η αποστολή τους ήταν απλή: να γράψουν τις λέξεις που άκουσαν. Πριν ακούσουν αυτές τις προτάσεις, οι συμμετέχοντες εκτελούσαν ρυθμικές δραστηριότητες, όπως το χτύπημα των δαχτύλων σε διαφορετικές ταχύτητες ή την εκφώνηση λέξεων δυνατά. Κάθε πείραμα εξέταζε μια διαφορετική πτυχή του πώς η ρυθμική κίνηση επηρεάζει την κατανόηση της ομιλίας.

Εύρεση του ιδανικού ρυθμού για την ακρόαση

Στο πρώτο πείραμα, 35 συμμετέχοντες χτύπησαν τα δάχτυλά τους σε τρεις διαφορετικές ταχύτητες, αργή, μεσαία και γρήγορη, πριν ακούσουν προτάσεις με θόρυβο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το χτύπημα σε μεσαίο ρυθμό, περίπου δύο χτυπήματα το δευτερόλεπτο, οδήγησε σε πιο καθαρή κατανόηση της ομιλίας που ακολούθησε. Αυτός ο ρυθμός, γνωστός επιστημονικά ως «λεξιλογικός ρυθμός», ευθυγραμμίζεται στενά με τον φυσικό ρυθμό της ανθρώπινης ομιλίας, περίπου 1,8 χτύποι το δευτερόλεπτο.

Η Αθήνα αιχμάλωτη των ντεσιμπέλ – Πώς η ηχορύπανση μπορεί να επηρεάσει σωματική και ψυχική υγεία

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ρυθμικό χτύπημα των δαχτύλων βοηθά τον εγκέφαλό σας να συγχρονιστεί με το χρονισμό των μοτίβων της ομιλίας. Αυτός ο συγχρονισμός επιτρέπει στον εγκέφαλό σας να προβλέπει το πότε θα ακουστούν οι λέξεις, βελτιώνοντας την ικανότητά του να φιλτράρει τον θόρυβο και να εστιάζει στις λέξεις.

Η σωματική κίνηση ενισχύει την ακουστική επεξεργασία. Το δεύτερο πείραμα έθεσε το ερώτημα αν το ίδιο το χτύπημα είχε σημασία ή αν απλώς η ακρόαση ενός ρυθμικού χτύπου παρήγαγε το ίδιο αποτέλεσμα. Έκπληκτοι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που χτυπούσαν ενεργά, είτε άκουγαν έναν εξωτερικό ρυθμό είτε όχι, είχαν σημαντικά καλύτερη κατανόηση της ομιλίας. Η παθητική ακρόαση και μόνο δεν προσέφερε το ίδιο όφελος.

«Το κινητικό σύστημα είναι γνωστό ότι επεξεργάζεται χρονικές πληροφορίες», εξήγησαν οι ερευνητές, «και η ρυθμική κίνηση του σώματος κατά την ακρόαση μιας μελωδίας μπορεί να βελτιώσει την ακουστική επεξεργασία».

Τα αποτελέσματά τους υποδεικνύουν ότι η φυσική πράξη της κίνησης του σώματος είναι κρίσιμη, και όχι απλώς η ακρόαση ενός ρυθμού. Η ενεργή συμμετοχή φαίνεται να «ενεργοποιεί» αποτελεσματικά τα κέντρα ακουστικής επεξεργασίας του εγκεφάλου.

YouTube video player

Αυτός ο ήχος στην καρδιά που μπορεί να ακούσετε το βράδυ είναι σημάδι αυτής της νόσου

Η δυνατή ομιλία βελτιώνει επίσης τις ακουστικές σας δεξιότητες

Στο τελευταίο πείραμα, οι ερευνητές διερεύνησαν αν το να μιλά κανείς δυνατά πριν ακούσει θορυβώδεις προτάσεις βοηθά στην κατανόηση. Οι συμμετέχοντες πρόφεραν μια τυχαία λέξη πριν ακούσουν προτάσεις καλυμμένες από θόρυβο στο παρασκήνιο. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η λέξη που πρόφεραν δεν χρειαζόταν να σχετίζεται με την πρόταση. Μόνο και μόνο η παραγωγή φωνής εκ των προτέρων ενίσχυσε την ικανότητα του ακροατή να κατανοήσει την επακόλουθη ομιλία.

Το εύρημα αυτό τονίζει τον ρόλο της ενεργητικής κινητικής συμπεριφοράς, και συγκεκριμένα της παραγωγής λόγου στην ενίσχυση της ακουστικής επεξεργασίας. Η εκφώνηση προετοιμάζει τον εγκέφαλο παρόμοια με το χτύπημα των δαχτύλων, επιβεβαιώνοντας τη σύνδεση ανάμεσα στην παραγωγή και την κατανόηση του λόγου.

Οι επιστήμονες προτείνουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή η ομιλία ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται στενά με αυτές που χρησιμοποιούνται για την ακρόαση, δημιουργώντας ένα κοινό μονοπάτι για βελτιωμένη αντίληψη της ομιλίας.

Ποια κοινά ακουστικά μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στον εγκέφαλο – Ανησυχία για παιδιά και εφήβους

Γιατί λειτουργεί η ρυθμική προετοιμασία στον εγκέφαλο

Ο εγκέφαλός σας παρακολουθεί συνεχώς τα χρονικά μοτίβα στην ομιλία. Όταν χτυπάτε ρυθμικά τα δάχτυλά σας ή εκφωνείτε λέξεις, ενεργοποιείτε περιοχές του κινητικού συστήματος που είναι απαραίτητες για την επεξεργασία χρονικών (βασισμένων στον χρόνο) πληροφοριών. Αυτές οι κινητικές περιοχές αποτελούν μέρος ενός εσωτερικού «ρολογιού» στον εγκέφαλό σας, επιτρέποντάς του να προβλέπει πότε θα εμφανιστούν ήχοι όπως συλλαβές ή λέξεις. Αυτή η ρυθμική προετοιμασία ενισχύει την ετοιμότητα του εγκεφάλου να ερμηνεύσει με ακρίβεια τα εισερχόμενα ακουστικά σήματα.

Δοκιμάστε τη ρυθμική προετοιμασία μόνοι σας

Ακόμη κι αν παραμένουν αναπάντητα κάποια ερωτήματα, η ρυθμική προετοιμασία παραμένει ένα προσβάσιμο εργαλείο που μπορείτε να δοκιμάσετε με ασφάλεια. Αν συχνά νιώθετε ότι σας κατακλύζει ο θόρυβος του περιβάλλοντος, το να χτυπήσετε τα δάχτυλά σας ή να εκφωνήσετε μια λέξη πριν μπείτε σε θορυβώδες περιβάλλον μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την εμπειρία ακρόασης. Αυτή η απλή προετοιμασία μπορεί να κάνει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις λιγότερο αγχωτικές, ειδικά σε θορυβώδεις χώρους.

Όπως σχολίασε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, «αυτά τα ευρήματα παρέχουν αποδείξεις για τον λειτουργικό ρόλο του κινητικού συστήματος στην επεξεργασία της χρονικής δυναμικής της φυσικής ομιλίας». Αυτό σημαίνει ότι οι κινήσεις του σώματός σας μπορούν να επηρεάσουν άμεσα το πόσο καλά ακούτε και κατανοείτε τους άλλους.

Σεξ: Τι σημαίνουν οι διαφορετικοί ήχοι που κάνουν άνδρες και γυναίκες

Τελικά, η ρυθμική προετοιμασία θα μπορούσε να αποτελέσει μια πρακτική, οικονομική λύση για τη βελτίωση της επικοινωνίας, ιδιαίτερα για όσους δυσκολεύονται σε θορυβώδη περιβάλλοντα. Αν και περαιτέρω μελέτες θα διευρύνουν την κατανόηση μας, αυτή η έρευνα παρέχει έναν πειστικό λόγο για να συνεχίσετε να… χτυπάτε τα δάχτυλά σας.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version