Μια γαστρεντερολόγος αποκαλύπτει πέντε καθημερινές συνήθειες που αποφεύγει συνειδητά, με στόχο να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου και να προστατεύσει τη μακροπρόθεσμη υγεία του πεπτικού συστήματος, μέσα από απλές προσωπικές επιλογές.
Τι αποφεύγει οπωσδήποτε χειρουργός του παχέος εντέρου για να μην αναπτύξει καρκίνο
Σύμφωνα με το JAMA, τα συμπτώματα του καρκίνου του εντέρου περιλαμβάνουν κυρίως αίμα στα κόπρανα (45%), κοιλιακό άλγος (40%) και αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου (27%), στοιχεία που προέκυψαν από ανάλυση 81 μελετών σε πάνω από 24,9 εκατομμύρια ασθενείς κάτω των 50 ετών με πρώιμο καρκίνο παχέος εντέρου. Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνά 4-6 μήνες πριν τη διάγνωση, με το αίμα στα κόπρανα και τον κοιλιακό πόνο να αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο νόσου.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο οποίος κάποτε θεωρούνταν ασθένεια των ηλικιωμένων, διαγιγνώσκεται όλο και περισσότερο σε νεότερους ανθρώπους. Μια μελέτη της American Cancer Society (ACS) διαπίστωσε ότι τα περιστατικά πρώιμης εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνονται σε 27 από τις 50 χώρες παγκοσμίως. Η έρευνα δείχνει ότι η διατροφή και οι επιλογές τρόπου ζωής παίζουν σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο ανάπτυξης του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Σε μια πρόσφατη ανάρτηση στο Instagram, η χειρουργός παχέος εντέρου με έδρα το Λος Άντζελες, Dr. Karen Zaghiyan, παρέθεσε πέντε πράγματα που αποφεύγει ώστε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
1. Επεξεργασμένο κρέας όπως μπέικον, πεπερόνι, αλλαντικά
Το νούμερο ένα στη λίστα της Dr. Karen με όσα αποφεύγει είναι το επεξεργασμένο κρέας, συμπεριλαμβανομένου του μπέικον, του πεπερόνι και των αλλαντικών. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος συνδέεται με περίπου 13–22% αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.
Σύμφωνα με αναφορά του American Institute for Cancer Research (AICR), η κατανάλωση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος ημερησίως συνδέεται με 16% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
2. Καμμένο κρέας που μαγειρεύεται απευθείας πάνω από φλόγα
Σύμφωνα με τη Dr. Karen, το καμμένο κρέας που μαγειρεύεται πάνω από φλόγα μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.
Αυτό αφορά το ψήσιμο στη σχάρα ή το μπάρμπεκιου, ειδικά όταν το κρέας ψήνεται τόσο ώστε να μαυρίσει.
Σύμφωνα με το US National Cancer Institute, σχηματίζονται ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs) και πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs) όταν το κρέας ψήνεται σε υψηλές θερμοκρασίες ή πάνω από ανοιχτή φλόγα. Σε εργαστηριακές δοκιμές σε ζώα, οι ουσίες αυτές έχουν δείξει ότι προκαλούν όγκους, συμπεριλαμβανομένων στο έντερο.
Με απλά λόγια, το καμμένο ή μαυρισμένο κρέας είναι ένδειξη ότι μπορεί να περιέχει καρκινογόνες ουσίες.
3. Αντιβιοτικά για μικρές λοιμώξεις και κρυολογήματα
Στο βίντεό της, η Dr. Karen Zaghiyan τόνισε επίσης ότι η επαναλαμβανόμενη χρήση αντιβιοτικών για μικρές λοιμώξεις και κρυολογήματα μπορεί να συνδέεται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Σύμφωνα με μελέτη στο PMC, η χρήση αντιβιοτικών στην ηλικία των 20 έως 39 ή 40 έως 59 ετών για διάστημα μεγαλύτερο των 2 μηνών σχετίστηκε με 36–69% αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης προκαρκινικών αλλοιώσεων σε μεταγενέστερο στάδιο της ζωής, σε σύγκριση με άτομα που δεν έλαβαν αντιβιοτικά.
4. Υπερ-επεξεργασμένες τροφές
Οι υπερ-επεξεργασμένες τροφές είναι βιομηχανικά παραγόμενα προϊόντα που ξεπερνούν κατά πολύ την παραδοσιακή μαγειρική.
Συνήθως περιέχουν πολλά πρόσθετα, συντηρητικά, γαλακτοματοποιητές, αρωματικές ουσίες και τεχνητά συστατικά και είναι έτοιμα για κατανάλωση ή για γρήγορη προετοιμασία. Αυτά τα τρόφιμα είναι ιδιαίτερα επεξεργασμένα, χαμηλά σε φυτικές ίνες και περιλαμβάνουν προϊόντα όπως αρτοσκευάσματα, σνακ, ζαχαρούχα ποτά και στιγμιαία γεύματα.
Σύμφωνα με τη Dr. Karen, ακόμη και προϊόντα που φαίνονται αθώα, όπως μπισκότα ή συσκευασμένα σνακ, μπορεί να αποτελούν κινδύνους για την υγεία.
Μια μελέτη του 2025 σε σχεδόν 30.000 γυναίκες κάτω των 50 ετών διαπίστωσε ότι όσες κατανάλωναν τις περισσότερες υπερ-επεξεργασμένες τροφές είχαν 45% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αδενωμάτων, συγκριτικά με όσες κατανάλωναν πολύ λίγα.
5. Στοματικά διαλύματα με αλκοόλη
Πολλά εμπορικά στοματικά διαλύματα περιέχουν αιθανόλη (αλκοόλη), μερικές φορές σε ποσοστά που φτάνουν το 20–27%. Στη λίστα της Dr. Karen, τα στοματικά διαλύματα με αλκοόλη καταλαμβάνουν την πέμπτη θέση.
Μια μελέτη του 2024 διαπίστωσε ότι η καθημερινή χρήση στοματικού διαλύματος με αλκοόλη για τρεις μήνες τροποποίησε σημαντικά το μικροβίωμα του στόματος: αύξησε τα επίπεδα ορισμένων ευκαιριακών βακτηρίων που, σύμφωνα με τους ερευνητές, έχουν συνδεθεί με ουλίτιδα, καρκίνο του οισοφάγου και καρκίνο του παχέος εντέρου.
Σημείωση: Οι πληροφορίες που παρέχονται στο άρθρο αυτό προορίζονται για εκπαιδευτικούς σκοπούς και δεν υποκαθιστούν ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία από επαγγελματία υγείας.