Καρκίνος του παχέος εντέρου: Αυτές οι 3 τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο

καρκίνος του παχέος εντέρου τροφές

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου θεωρείται συχνά ασθένεια των ηλικιωμένων, αλλά δυστυχώς, όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι εμφανίζουν αυτόν τον καρκίνο, τον δεύτερο πιο θανατηφόρο στη Δύση, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία.

Τι οδηγεί στην αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών; Πολλοί παράγοντες ευθύνονται, αλλά η διατροφή φαίνεται να είναι ο νούμερο ένα παράγοντας κινδύνου. «Η κακή διατροφή είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου», λέει ο Rajiv Sharma, M.D., γαστρεντερολόγος με GastroMD στην Τάμπα της Φλόριντα, και συγγραφέας του Pursuit of Gut Happiness. «Οι άνθρωποι τρώνε πάρα πολλά φλεγμονώδη τρόφιμα και όχι τροφές με φυτικά θρεπτικά συστατικά»

Τι δείχνουν τα στατιστικά για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Στατιστικά στοιχεία από το νοσοκομείο Άγιος Σάββας στην Ελλάδα  δείχνουν ότι κάθε χρόνο προσβάλλονται περίπου 3.000 άτομα από καρκίνο του παχέος εντέρου, με τη συχνότητα της νόσου να αυξάνεται και τις έρευνες συνεχώς να δείχνουν ότι η κακή διατροφή επηρεάζει την εμφάνιση της νόσου.

Τα ποσοστά αυτού του καρκίνου εκτινάσσονται στα ύψη μεταξύ των ατόμων ηλικίας κάτω των 50 ετών. Το ποσοστό των ατόμων που πάσχουν από καρκίνο του παχέος εντέρου κάτω των 50 ετών αυξήθηκε κατά 50% τα τελευταία χρόνια.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία ανέφερε τη μεγαλύτερη ανάλυση της τάσης μέχρι στιγμής στο Journal of the National Cancer Institute. Βρήκε ότι οι γεννημένοι το 1990, έχουν διπλάσιο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και τετραπλασιάζεται ο κίνδυνος του καρκίνου του ορθού σε σύγκριση με ανθρώπους που γεννήθηκαν γύρω στο 1950.

«Βλέπουμε μια σαφή αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου στις νεότερες γενιές», λέει ο Haddon Pantel, MD, χειρουργός παχέος εντέρου της Yale Medicine, παρόλο που ο συνολικός αριθμός μειώνεται, η συχνότητα εμφάνισης στους νεότερους ανθρώπους αυξάνεται.

Γιατί είναι σημαντικό να προλάβουμε τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν προκαλεί συμπτώματα κατά τα πρώτα στάδια. Ένα άτομο μπορεί να έχει πολύποδες ή καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά να μην έχει συμπτώματα μέχρι τα τελευταία στάδια της νόσου.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου επηρεάζει το έντερο. Το παχύ έντερο είναι το πρώτο μέρος του εντέρου που είναι περίπου 1,3 μέτρα. Ο καρκίνος αναπτύσσεται λόγω της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης των κυττάρων στην εσωτερική επένδυση του παχέος εντέρου ή του ορθού (η δίοδος που συνδέει το κόλον με τον πρωκτό).

Σύμφωνα με ειδικούς, περίπου το 5% θα αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ο καρκίνος ανιχνεύεται συχνά σε μεταγενέστερα στάδια. Μπορεί να ξεκινήσει ως ανώμαλη ανάπτυξη ιστών που ονομάζεται πολύποδες. Ο τακτικός έλεγχος για την ανίχνευση πολύποδων πριν μετατραπούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση καρκίνου σε πρώιμο στάδιο όταν μπορεί να θεραπευτεί.

οι 3 τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Δύο από τους μεγαλύτερους τρόπους για να μειώσετε τον κίνδυνο, ακόμα κι αν διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο, είναι η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής και η τακτική άσκηση. Ποιες είναι λοιπόν οι τροφές που συνδέονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και είναι έξυπνο να εξαλείψουμε; Εδώ είναι τέσσερις.

1. Κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα

Η μακροχρόνια συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος (όπως μοσχάρι, χοιρινό ή αρνί) ή επεξεργασμένων κρέατος (όπως λουκάνικα, μπέικον, ζαμπόν, μοσχαρίσιο κρέας, πεπερόνι και άλλα καπνιστά αλλαντικά, με πολύ αλάτι) φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει το επεξεργασμένο κρέας ως καρκινογόνο και το κόκκινο κρέας ως πιθανώς καρκινογόνο.

2. Ζάχαρη και αναψυκτικά

Τα γλυκά και τα αναψυκτικά με ζάχαρη συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου. Πρόσφατη μελέτη στο British Medical Journal διαπίστωσε ότι η κατανάλωση δύο ή περισσότερων ζαχαρούχων ποτών την ημέρα στην εφηβεία συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο πρώιμης εμφάνισης καρκίνου στις γυναίκες. Αν και αυτή ήταν μια μικρή μελέτη, δεν υπάρχει κανένα διατροφικό όφελος από τα ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά, επομένως καλύτερα να αποφεύγονται.

3. Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία υποστηρίζει ότι είναι καλύτερο να μην πίνετε αλκοόλ. Και υπάρχει επιστήμη για να το υποστηρίξει. Μελέτη στο Annals of Oncology βρήκε ισχυρές ενδείξεις της κατανάλωσης δύο ποτών την ημέρα με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Φυσικά, το μηδενικό αλκοόλ είναι κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πρόκειται να ακολουθήσουν. Οι ειδικοί συνιστούν ότι εάν πίνετε, θα πρέπει να το περιορίσετε σε δύο ποτά την ημέρα εάν είστε άνδρας και σε ένα εάν είστε γυναίκα.

Τέλος, αν και το τσιγάρο δεν είναι τρόφιμο, το κάπνισμα πρέπει να αποφεύγεται. Έχει συσχετιστεί με αυξημένη επίπτωση και θνησιμότητα από καρκίνο του παχέος εντέρου.

Scroll to Top