Site icon Όλο Υγεία

Το αποξηραμένο φρούτο της Κορίνθου που ενισχύει την καρδιά, τα οστά και το δέρμα και προστατεύει από αναιμία

Το αποξηραμένο φρούτο της Κορίνθου που ενισχύει την καρδιά, τα οστά και το δέρμα και προστατεύει από αναιμία

Φωτογραφία: 123rf

Ένα αποξηραμένο φρούτο της Κορίνθου είναι διάσημο σε όλο τον κόσμο για την υπέροχη γεύση του και τα τεράστια οφέλη του για την υγεία. Γεμάτο με μέταλλα και αντιοξειδωτικά, καταναλώνεται από ανθρώπους σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης εδώ και αιώνες, προσφέροντάς τους τα σημαντικά πλεονεκτήματά του. Ποιο είναι;

Το φρούτο-«κόκκινος θησαυρός» που προστατεύει από καρκίνο, ενισχύει την υγεία της καρδιάς και βοηθά στην πέψη

Ποιο είναι το αποξηραμένο φρούτο της Κορίνθου και ποια τα οφέλη του για την υγεία

Οι σταφίδες είναι αφυδατωμένα σταφύλια και διατίθενται σε δύο ποικιλίες: μαύρες και κίτρινες. Γενικά, και οι δύο προέρχονται από πράσινα σταφύλια, αλλά περιλαμβάνουν διαφορετικές μεθόδους επεξεργασίας. Οι σταφίδες είναι γλυκές -αν και δεν περιέχουν προσθήκη ζάχαρης- και μαλακές.

Είναι γεμάτες με μέταλλα και αντιοξειδωτικά, συμβάλλοντας σε πολλά οφέλη για την υγεία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να απολαύσετε τις σταφίδες, όπως σκέτες, αναμεμειγμένες σε φαγητά, ψημένες σε αρτοσκευάσματα, ως επικάλυψη ή ακόμα και ως ήπιο γλυκαντικό σε αλμυρές συνταγές.

  1. Είναι ωφέλιμες για την καρδιά
  2. Μπορεί να ωφελήσουν την υγεία του πεπτικού συστήματος
  3. Μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία των οστών
  4. Μπορεί να ενισχύσουν την υγεία του δέρματος
  5. Μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος
  6. Μπορεί να ωφελήσουν τη διαχείριση του βάρους
  7. Μπορεί να βοηθήσουν στην αναιμία

1. Είναι ωφέλιμες για την καρδιά

Η τακτική κατανάλωση σταφίδας σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με την περιεκτικότητα τους σε θρεπτικά συστατικά, συγκεκριμένα σε κάλιο, φυτικές ίνες και φαινολικές ενώσεις.

Άνοια: Αν τρώτε αυτό το φρούτο καθημερινά μειώνετε τον κίνδυνο κατά 28%, σύμφωνα με νέα έρευνα

2. Μπορεί να ωφελήσουν την υγεία του πεπτικού συστήματος

Έχει αποδειχθεί ότι οι σταφίδες υποστηρίζουν την υγεία του πεπτικού συστήματος. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στην παρουσία διαιτητικών ινών, συγκεκριμένα φρουκτοολιγοσακχαριτών.

3. Μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία των οστών

Οι σταφίδες περιέχουν τρία απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγεία των οστών: ασβέστιο, μαγνήσιο και βόριο. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν τόσο την ανάπτυξη των οστών όσο και τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

4. Μπορεί να ενισχύσουν την υγεία του δέρματος

Τα αντιοξειδωτικά στις σταφίδες μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του δέρματος με τους ακόλουθους τρόπους:

5. Μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος

Οι σταφίδες συνήθως δεν είναι στην κορυφή της λίστας για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, η περιεκτικότητά τους σε ρεσβερατρόλη και άλλα αντιοξειδωτικά μπορεί να συμβάλλουν στην υγεία του. Η ρεσβερατρόλη μπορεί να ωφελήσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να βοηθήσει στην αποτροπή ασθενειών.

6. Μπορεί να ωφελήσουν τη διαχείριση βάρους

Παρόλο που οι σταφίδες έχουν μεγαλύτερη θερμιδική πυκνότητα από τα σταφύλια, φαίνεται να συμβάλλουν θετικά στη διαχείριση του βάρους.

Ενώ οι σταφίδες μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας δίαιτας που υποστηρίζει τη διαχείριση του βάρους, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα μεγέθη των μερίδων για να αποφευχθεί η υπερβολική κατανάλωση θερμίδων.

7. Μπορεί να βοηθήσουν στην αναιμία

Οι σταφίδες περιέχουν 1 mg σιδήρου ανά τέταρτο του φλιτζανιού, που αντιστοιχεί στο 6% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Έτσι, μπορούν να σας βοηθήσουν να καλύψετε τις ανάγκες σας σε σίδηρο και μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στην πρόληψη ή τη θεραπεία της σιδηροπενικής αναιμίας. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν ο σίδηρος στις σταφίδες απορροφάται σε μεγάλο βαθμό από τον οργανισμό.

Το «κραταιό» φρούτο που προστατεύει την καρδιά και ρυθμίζει πίεση, χοληστερίνη και σάκχαρο

Μια πρόσφατη μικρή μελέτη εξέτασε τη χρήση σταφίδων και ενός γλυκαντικού στη Νοτιοανατολική Ασία, γνωστού ως jaggery, για τη θεραπεία της σιδηροπενικής αναιμίας σε φοιτήτριες ιατρικής. Ο συνδυασμός αυτών των συστατικών οδήγησε σε βελτίωση των επιπέδων αιμοσφαιρίνης (μέτρηση μιας πρωτεΐνης στο αίμα που μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα), τα χαμηλά επίπεδα της οποίας μπορεί να υποδηλώνουν αναιμία. Όμως, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πώς οι σταφίδες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της αναιμίας σε έναν ευρύτερο πληθυσμό.

Πηγές: Very Well Health, Nutrients, Postgraduate Medicine, NutrientsJournal of the American Academy of Dermatology, Food & Nutrition Research, National Journal of Physiology, Pharmacy and Pharmacology

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version