Site icon Όλο Υγεία

Ποια είναι τα χρωματιστά τρόφιμα που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών σας – Συνδέονται με αλλαγές στη συμπεριφορά τους

χρωματιστά τρόφιμα - παιδιά

Φωτογραφία: 123rf

Επιστήμονες προειδοποιούν ότι ορισμένα έντονα χρωματιστά τρόφιμα, δημοφιλή στα παιδιά, μπορεί να περιέχουν ουσίες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά και την υγεία τους. Δείτε ποια πρέπει να αποφεύγετε και γιατί.

Διατροφή παιδιών: Τα 8 συστατικά που πρέπει να τρώνε για να γίνουν έξυπνα

Οι τροφές που είναι κακό να καταναλώνουν τα παιδιά

Τα παιδιά καλό είναι να αποφεύγουν ορισμένα τρόφιμα που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία τους. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PubMed Central (PMC), η έκθεση των παιδιών σε τοξικά στοιχεία όπως αρσενικό, κάδμιο, μόλυβδο και υδράργυρο, που ανιχνεύονται σε βρεφικές τροφές, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις, δεδομένου ότι τα παιδιά απορροφούν αυτές τις ουσίες πιο εύκολα και έχουν χαμηλότερη ικανότητα αποβολής τους.

Επιπλέον, κάποιες κοινές τροφές που πρέπει να αποφεύγονται είναι το αλάτι, η ζάχαρη, τα κορεσμένα λιπαρά, το μέλι (στα βρέφη κάτω του ενός έτους λόγω κινδύνου βρεφικής αλλαντίασης) και ξηροί καρποί σε ολόκληρη μορφή για παιδιά κάτω των 5 ετών λόγω κινδύνου πνιγμού. Κατάλληλη προσοχή πρέπει επίσης να δοθεί σε τρόφιμα όπως το ρύζι και τα προϊόντα του, που ενδέχεται να περιέχουν αρσενικό, καθώς και σε ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα θαλασσινά και αυγά, που αυξάνουν τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Η προσεκτική επιλογή και παρασκευή των τροφών είναι ουσιώδης για τη διασφάλιση της υγείας των παιδιών.

Υπάρχει όμως και μια κατηγορία τροφών που είναι τόσο όμορφες στο μάτι και δεν μιλάμε συχνά για αυτές. Τα διαφορετικά χρώματα τους προσελκύουν τα παιδιά την ίδια στιγμή που κάνουν κακό στην υγεία τους.

Συνθετικές χρωστικές και υψηλά επίπεδα ζάχαρης παραμένουν κοινά στα τρόφιμα που απευθύνονται σε παιδιά, παρά τους γνωστούς κινδύνους για την υγεία.

Σχεδόν ένα στα πέντε συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά στα ράφια των σούπερ μάρκετ περιέχει συνθετικές χρωστικές τροφίμων, ουσίες που συνδέονται με υπερκινητικότητα και άλλα προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά. Τα προϊόντα με έντονα χρώματα, ειδικά εκείνα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη όπως καραμέλες, δημητριακά και αθλητικά ποτά, είναι οι μεγαλύτεροι ένοχοι.

Οι συνθετικές χρωστικές προστίθενται συχνά για να κάνουν τα τρόφιμα να φαίνονται πιο ελκυστικά, ιδιαίτερα τα προϊόντα που απευθύνονται σε παιδιά, αλλά αυξάνεται συνεχώς το σώμα των αποδείξεων που δείχνουν ότι μπορεί να συμβάλλουν σε προβλήματα συμπεριφοράς όπως υπερκινητικότητα και έλλειψη προσοχής.

Πρόγραμμα διατροφής για παιδιά: Πόσο νερό πρέπει να πίνουν ανά ηλικία, τι να τρώνε στις διακοπές

Τα τρόφιμα που απευθύνονται σε παιδιά περιέχουν περισσότερες χρωστικές και ζάχαρη

Ερευνητές από το George Institute for Global Health, το University of North Carolina και το Center for Science in the Public Interest εξέτασαν τις πληροφορίες συστατικών σε συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά που παράγονται από τους 25 μεγαλύτερους κατασκευαστές τροφίμων στις ΗΠΑ. Εστίασαν επίσης στις πέντε κατηγορίες τροφίμων που προωθούνται πιο συχνά σε παιδιά: ζαχαρώδη προϊόντα, ζαχαρούχα ποτά, έτοιμα γεύματα, δημητριακά πρωινού και αρτοσκευάσματα όπως κέικ, μπισκότα και γλυκά.

Τα προϊόντα σε αυτές τις κατηγορίες, που στοχεύουν στα παιδιά, ήταν σημαντικά πιο πιθανό να περιέχουν συνθετικές χρωστικές. Τεχνητά χρώματα υπήρχαν στο 28% αυτών των προϊόντων, σε σύγκριση με μόλις 11% σε άλλες κατηγορίες. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα τρόφιμα που περιείχαν συνθετικές χρωστικές είχαν πολύ υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, με μέσο όρο 141% περισσότερη ζάχαρη (33,3g ανά 100g σε σύγκριση με 13,8g ανά 100g σε προϊόντα χωρίς χρωστικές).

Παιδιά: Σε ποια θρεπτικά συστατικά έχουν έλλειψη, σύμφωνα με παιδιάτρους

Οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχία για τις πρακτικές της βιομηχανίας

Η Dr. Elizabeth Dunford, Ερευνήτρια στο George Institute και Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Διατροφής του University of North Carolina, δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη παρουσία των συνθετικών χρωστικών στο σύστημα τροφίμων προκαλεί ανησυχία.

«Δεδομένης της συσσώρευσης αποδείξεων τα τελευταία 40 χρόνια σχετικά με τις βλαβερές επιπτώσεις των συνθετικών χρωστικών στην υγεία, είναι απογοητευτικό να βλέπουμε ότι εξακολουθούν να είναι τόσο διαδεδομένες στο σύστημα τροφίμων μας, ειδικά σε προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί να ελκύουν τα παιδιά», ανέφερε.

«Τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης σε αυτά τα έντονα χρωματισμένα προϊόντα υποδηλώνουν ότι οι εταιρείες χρησιμοποιούν συνθετικές χρωστικές για να προωθήσουν γλυκά τρόφιμα και ποτά — αλλά και τα δύο συστατικά συνδέονται με αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία».

Η στάση του FDA και οι απόψεις των ειδικών

Ο Dr. Thomas Galligan, Επικεφαλής Επιστήμονας για τα Πρόσθετα Τροφίμων και τα Συμπληρώματα στο Center for Science in the Public Interest, δήλωσε ότι οι συνθετικές χρωστικές παραμένουν περιττές στο διατροφικό σύστημα των ΗΠΑ, αλλά οι προσπάθειες για την απομάκρυνσή τους είναι αργές.

«Ο FDA ζήτησε πρόσφατα από τη βιομηχανία τροφίμων να αποσύρει εθελοντικά τις συνθετικές χρωστικές από την αλυσίδα εφοδιασμού, αλλά πολλές εταιρείες είχαν ήδη υποσχεθεί να σταματήσουν τη χρήση τους και δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους. Έτσι, απομένει να φανεί αν οι εταιρείες τροφίμων θα συμμορφωθούν με αυτό το νέο αίτημα», εξήγησε.

«Αν ο FDA απαιτούσε προειδοποιητικές ετικέτες σε τρόφιμα με συνθετικές χρωστικές, παρόμοια με τον κανόνα που ισχύει από το 2010 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα υπήρχε ένα πολύ ισχυρότερο κίνητρο για τη βιομηχανία να επανεξετάσει τη σύσταση των προϊόντων της. Αυτές οι προειδοποιήσεις θα βοηθούσαν επίσης τους καταναλωτές να προστατεύονται καλύτερα από προϊόντα εταιρειών που επιλέγουν να μην απομακρύνουν εντελώς τις χρωστικές».

«Είμαι γιατρός και αρνούμαι να δώσω στα παιδιά μου δύο βλαβερά τρόφιμα που καταναλώνουν πολλά παιδιά»

Πρωτοβουλίες από Πολιτείες και συμβουλές προς τους καταναλωτές

Η Dr. Dunford είπε ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι δεκάδες πολιτείες των ΗΠΑ έχουν πλέον καταθέσει νομοσχέδια που στοχεύουν τις συνθετικές χρωστικές φέτος. Πρόσθεσε ότι η νέα αυτή έρευνα μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής καθώς προχωρούν.

«Αλλά μέχρι να συμβαδίσει η κανονιστική διαδικασία με την επιστήμη, οι γονείς και οι καταναλωτές που προσέχουν την υγεία τους θα πρέπει πάντα να ελέγχουν την ετικέτα συστατικών για συνθετικές χρωστικές και για υψηλά επίπεδα προστιθέμενης ζάχαρης. Αν ένα προϊόν περιέχει είτε το ένα είτε το άλλο, είναι καλύτερα να μην το αγοράζετε, ειδικά για τα παιδιά σας».

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version