Site icon Όλο Υγεία

«Είμαι γαστρεντερολόγος – Κάνω τρία πράγματα για να αποφύγω τον καρκίνο στο έντερο» – Δεν σχετίζονται όλα με τη διατροφή

καρκίνο στο έντερο - συμβουλές

Φωτογραφία: 123rf

Θέλετε να προστατεύσετε το έντερό σας και να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου; Ένας γαστρεντερολόγος αποκαλύπτει τρεις συνήθειες που εφαρμόζει καθημερινά για την πρόληψη και καμία δεν έχει να κάνει με τη διατροφή. Πρόκειται για απλές πρακτικές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην υγεία του πεπτικού σας.

«Νίκησα τον καρκίνο του παχέος εντέρου στα 33. Αυτά που έμαθα μπορούν να σας σώσουν τη ζωή» – Τι αποκαλύπτει μητέρα τριών παιδιών

Γαστρεντερολόγος αναφέρει τα τρία πράγματα που κάνει για να αποφύγει τον καρκίνο στο έντερο

Η καρκινογένεση του παχέος εντέρου είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει γενετικές μεταλλάξεις, φλεγμονώδεις αντιδράσεις και αλληλεπιδράσεις με το μικροβίωμα του εντέρου, . Επισημαίνει ότι παράγοντες όπως η διατροφή πλούσια σε κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, η χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών, η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής άσκησης και η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Οι σύγχρονες συνήθειες ζωής θεωρείται ότι βλάπτουν την υγεία του εντέρου με τρόπους που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βελτιώσουν το μικροβίωμα του εντέρου, κάτι που με τη σειρά του θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Εκτός από τη σωστή διατροφή, ο χειρουργός του πεπτικού James Kinross καταναλώνει αρκετή βιταμίνη D για την πρόληψη της νόσου.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αυξάνεται στους ανθρώπους κάτω των 50. Ο James Kinross, χειρουργός του πεπτικού συστήματος που ερευνά πώς το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζει τον κίνδυνο της νόσου, δήλωσε στο Business Insider ότι η κακή υγεία του εντέρου μπορεί να ευθύνεται εν μέρει.

Πρωτοποριακή εξέταση αίματος διαγιγνώσκει 12 διαφορετικούς καρκίνους με ακρίβεια 99%

Έρευνες δείχνουν ότι το μικροβίωμα του εντέρου, τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών που ζουν στον πεπτικό σωλήνα, έχει εκτενή επίδραση στην υγεία μας. Όμως, σύμφωνα με τον Kinross, οι αποστειρωμένες, αστικοποιημένες συνθήκες ζωής μας φαίνεται να έχουν μειώσει τη συνολική ποικιλία τους και κατά συνέπεια την ισχύ τους.

«Βλέπετε μια απώλεια γενεών στην εσωτερική μας οικολογία, η οποία πλήττεται από μια σειρά περιβαλλοντικών χτυπημάτων στα οποία απλώς δεν μπορεί να προσαρμοστεί», τονίζει, αναφερόμενος σε παράγοντες όπως τα μικροπλαστικά, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και την ελάχιστη πρόσβαση στη φύση. Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει αυτές τις αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Όμως, το μικροβίωμα του εντέρου είναι μεταβλητό, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αυξήσουμε την ποικιλία του, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.

«Είναι ένα οικοσύστημα το οποίο μπορείς να προσαρμόσεις και να τροποποιήσεις», ανέφερε.

30χρονη νίκησε ανίατο καρκίνο του παχέος εντέρου με πειραματική θεραπεία – «Χαίρομαι που είμαι ακόμα εδώ»

Τρία πράγματα που πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ο Kinross έχει μοιραστεί προηγουμένως με το BI πώς τρέφεται για να ενισχύσει το μικροβίωμα του εντέρου του. Μοιράστηκε τα τρία πράγματα που κάνει πέρα από τη σωστή διατροφή για να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

1. Μην παίρνετε αντιβιοτικά αν δεν τα χρειάζεστε

Ο Kinross περιορίζει τη χρήση αντιβιοτικών όπου είναι δυνατόν, επειδή αυτά τα φάρμακα διαταράσσουν το μικροβίωμα του εντέρου.

Ως χειρουργός, ο Kinross γνωρίζει πολύ καλά ότι τα αντιβιοτικά είναι συχνά απαραίτητα και σώζουν εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο, αλλά πιστεύει ότι τα χρησιμοποιούμε υπερβολικά, ιδιαίτερα για ιογενείς λοιμώξεις τις οποίες δεν μπορούν να καταπολεμήσουν.

«Στο σπίτι μου, για να πάρεις αντιβιοτικά, πρέπει πραγματικά να έχεις ένα παθογόνο που χρειάζεται θεραπεία», τόνισε ο Kinross.

Ο ίδιος και η οικογένειά του περιορίζουν τη χρήση αντιβιοτικών όσο το δυνατόν περισσότερο, επειδή η λήψη τους μπορεί να διαταράξει το οικοσύστημα του μικροβιώματος του εντέρου, σκοτώνοντας τα καλά βακτήρια μαζί με τα παθογόνα και μειώνοντας έτσι την ποικιλότητα.

Παρομοίασε τη διαδικασία με το να ρίχνεις ζιζανιοκτόνο σε όλο σου τον κήπο. «Ο κήπος σου δεν θα εξελιχθεί πραγματικά σε έναν όμορφο κήπο γεμάτο λιβάδια, λουλούδια και χρώματα. Θα είναι απλώς καφέ και άψυχος», αναφέρει.

Μπορεί η βιταμίνη D να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου; Τι απαντούν οι επιστήμονες

2. Πάρτε βιταμίνη D

Ο Kinross παίρνει συμπλήρωμα βιταμίνης D επειδή υπάρχουν ενδείξεις ότι η επαρκής πρόσληψη αυτού του θρεπτικού συστατικού είναι σημαντική για την υγεία του εντέρου.

Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για πολλές βιολογικές διαδικασίες, όπως η απορρόφηση του ασβεστίου και η επιδιόρθωση των κυττάρων, αλλά επίσης ενισχύει το τοίχωμα του λεπτού εντέρου.

Αν το τοίχωμα αποδυναμωθεί, μικρόβια μπορούν να το διαπεράσουν και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας φλεγμονή. Η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου.

Η βιταμίνη D βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα λιπαρά ψάρια, οι κρόκοι αυγών και το κόκκινο κρέας, καθώς και από το φως του ήλιου. Σε χώρες με κλίμα όπως του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου ζει ο Kinross, είναι δύσκολο να ληφθεί αρκετή βιταμίνη D τους ψυχρούς μήνες και οι κάτοικοι συνιστάται να παίρνουν συμπληρώματα από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο.

3. Κάντε κοινωνικές επαφές

Ο Kinross πηγαίνει συχνά για ποδηλασία με φίλους και φροντίζει να κάθεται στο τραπέζι για δείπνο με την οικογένειά του κάθε βράδυ. Εκτός από το ότι αποτελεί θεμέλιο της συνολικής υγείας, η έρευνα δείχνει ότι η κοινωνικοποίηση επηρεάζει θετικά τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου μας, όπως αναφέρει ο Kinross.

Ανταλλάσσουμε μικρόβια μέσω της σωματικής επαφής και μελέτες έχουν δείξει ότι φίλοι, μέλη της οικογένειας και σύζυγοι έχουν παρόμοια εντερικά μικρόβια μεταξύ τους.

Μια μελέτη του 2024 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, βασισμένη σε 1.787 ενήλικες από 18 απομονωμένα χωριά στην Ονδούρα, διαπίστωσε ότι τα άτομα μέσα στο ίδιο κοινωνικό δίκτυο παρουσίαζαν μεγαλύτερες ομοιότητες στο εντερικό μικροβίωμα από ό,τι με άτομα εκτός αυτού.

Αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από τη διατροφή, τις πηγές νερού ή τη φαρμακευτική αγωγή. Τα ζευγάρια και τα άτομα που συζούσαν είχαν τον υψηλότερο βαθμό μικροβιακής ομοιότητας, αλλά το φαινόμενο παρατηρήθηκε επίσης μεταξύ φίλων και ακόμα και φίλων φίλων.

«Οι κοινωνικές μας επαφές, οι αληθινές κοινωνικές επαφές στον πραγματικό κόσμο, καθορίζουν τόσα πολλά από την υγεία μας», ανέφερε ο Kinross.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τον ιό που συνδέεται με την αύξηση στους νέους

«Είναι καλές για όλες τις πτυχές της υγείας μας. Είναι καλές για την ψυχική μας υγεία, για την καρδιαγγειακή μας υγεία. Είναι καλές για τα πάντα. Αλλά αν δεν έχεις πραγματική κοινωνική επαφή, τότε πιστεύω ότι δεν βελτιστοποιείς πραγματικά την υγεία του εντέρου σου».

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version