Θέλετε να προστατεύσετε τον εγκέφαλό σας και να μειώσετε τον κίνδυνο σοβαρών παθήσεων; Υπάρχει μια γλυκαντική ουσία που, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, φαίνεται να συνδέεται με την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του εγκεφάλου.
Αντίσταση στην ινσουλίνη: Ποια κοινά ποτά που πίνουμε καθημερινά ευθύνονται;
Νέα μελέτη συνδέει την γλυκαντική ουσία, ασπαρτάμη, με επιθετικό καρκίνο του εγκεφάλου
Η γλυκαντική αυτή ουσία παρουσιάζεται ως μια δημοφιλής εναλλακτική στη ζάχαρη, καθώς επιτρέπει τη μείωση θερμιδικής πρόσληψης χωρίς να θυσιάζεται η γεύση, γεγονός που την καθιστά δημοφιλή επιλογή μεταξύ εκατομμυρίων ανθρώπων που θέλουν να αποφύγουν τη συμβατική ζάχαρη .
Μια πρόσφατη κινεζική μελέτη αποκάλυψε μια ανησυχητική σχέση μεταξύ της ασπαρτάμης, μιας ευρέως χρησιμοποιούμενης τεχνητής γλυκαντικής ουσίας και του γλοιοβλαστώματος, της πιο επιθετικής μορφής πρωτογενούς καρκίνου του εγκεφάλου, σύμφωνα με το News Medical. Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, χρησιμοποίησε πειραματικά μοντέλα σε ποντίκια για να εξετάσει με ακρίβεια ποιες αλλαγές προκαλεί η ασπαρτάμη στα βακτήρια του εντέρου και πώς αυτό επηρεάζει την ανάπτυξη του γλοιοβλαστώματος.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ασπαρτάμη ενδέχεται να δημιουργεί ιδανικές συνθήκες στο έντερο που ευνοούν την ανάπτυξη όγκων. Συγκεκριμένα, η αυξημένη κατανάλωση ασπαρτάμης οδήγησε σε μείωση των επιπέδων των βακτηρίων της οικογένειας Rikenellaceae στο έντερο. Τα επίπεδα αυτών των βακτηρίων έχουν στο παρελθόν συσχετιστεί με διάφορα προβλήματα υγείας, που κυμαίνονται από την παχυσαρκία έως τη νόσο του Πάρκινσον και τον HIV.
Η νέα μελέτη καθιέρωσε επίσης μια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης ασπαρτάμης και της γονιδιακής ρύθμισης μέσα στους όγκους του γλοιοβλαστώματος.
«Τα ευρήματά μας δεν παρέχουν μόνο κρίσιμες αποδείξεις για την αξιολόγηση της ασφάλειας των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών, αλλά προσφέρουν επίσης μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της επίδρασής τους στην εξέλιξη των όγκων», δήλωσαν οι ερευνητές.
«Αυτές οι πληροφορίες ανοίγουν νέους δρόμους για στρατηγικές θεραπείας του γλοιοβλαστώματος, συμπεριλαμβανομένων θεραπειών που στοχεύουν γονίδια και παρεμβάσεων με βάση τα μικρόβια».
Οι επιστήμονες σκοπεύουν να συνεχίσουν την έρευνά τους για το πώς οι τροποποιήσεις που προκαλεί η ασπαρτάμη επηρεάζουν τον μεταβολισμό και το περιβάλλον των όγκων.
Μια προηγούμενη κοινή αναφορά, η οποία περιελάμβανε οργανισμούς όπως ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (International Agency for Research on Cancer), χαρακτήρισε την ασπαρτάμη ως «πιθανώς καρκινογόνα». Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να προκαλεί καρκίνο στον άνθρωπο, αλλά τα στοιχεία δεν είναι ακόμη επαρκή.
Πόση ποσότητα ασπαρτάμης θεωρείται αποδεκτή;
Η αναφορά ανέφερε ότι η αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη ασπαρτάμης ορίζεται στα 40mg ανά κιλό σωματικού βάρους. Άρα, αν ζυγίζετε 80 κιλά, το ημερήσιο όριο σας για ασπαρτάμη είναι 3,2g.
Παρόλο που αυτή η ποσότητα μπορεί να φαίνεται υψηλή, η ασπαρτάμη βρίσκεται σε πλήθος καθημερινών προϊόντων, ιδιαίτερα σε όσα διαφημίζονται ως «διαίτης» ή χωρίς ζάχαρη. Ορισμένα αναψυκτικά μπορεί να περιέχουν έως και 200mg ασπαρτάμης μόνο σε ένα κουτάκι.
Σε ποια προϊόντα εντοπίζεται; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;
Η ασπαρτάμη εντοπίζεται επίσης σε ποικιλία άλλων προϊόντων, όπως φάρμακα και βιταμίνες. Οι ειδικοί του ZOE ανέφεραν ότι είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη.
Παρά το γεγονός ότι έχει χαρακτηριστεί ασφαλής από διεθνείς ρυθμιστικές αρχές, επιστήμονες εκφράζουν ανησυχίες για την ασπαρτάμη εδώ και χρόνια.
Ωστόσο, μια ανασκόπηση του 2019 των διαθέσιμων μελετών στο BMJ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι ή οφέλη για την υγεία από τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, κυρίως επειδή οι περισσότερες μελέτες είχαν μικρό αριθμό συμμετεχόντων, ήταν βραχυπρόθεσμες ή χαμηλής ποιότητας.
Μια αντίστοιχη ανασκόπηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2022 σημείωσε: «Υπάρχουν ενδείξεις για αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία με μακροχρόνια χρήση, αλλά τα στοιχεία είναι τελικά ασαφή».
Οι «αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία» που αναφέρονται στην ανασκόπηση περιλάμβαναν ανησυχίες όπως παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις και ακόμη και θνησιμότητα.
Εγκεφαλικό: Η Νο1 τροφή που πρέπει να περιορίσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο, σύμφωνα με ειδικούς
Πώς να προστατευτείτε;
Ωστόσο, οι ειδικοί του ZOE παρείχαν ένα μήνυμα αισιοδοξίας: «Η πλήρης αποφυγή ασπαρτάμης θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη και ίσως να μην είναι απαραίτητη. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικά τρόφιμα είναι η πιο υγιεινή επιλογή».
«Είναι λιγότερο υγιεινό να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες υπερεπεξεργασμένων τροφών, οι οποίες είναι πιο πιθανό να περιέχουν ασπαρτάμη. Έτσι, όποτε μπορείτε, επιλέξτε φρέσκα υλικά, φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και παρόμοια», πρόσθεσαν.
Πώς να νικήσετε τις λιγούρες για γλυκό – 21 τροφές που βάζουν «στοπ» στη λαχτάρα για ζάχαρη
«Στόχος σας πρέπει να είναι να καταναλώνετε 30 διαφορετικά φυτικά τρόφιμα την εβδομάδα. Με αυτόν τον τρόπο, η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφών και επομένως και της ασπαρτάμης θα μειωθεί φυσικά».
Πηγές: Jefferson Health, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, BMJ, Science Direct, Nature, Express,
https://www.123rf.com/photo_106385632_cola-with-ice-cubes-and-bubbles-in-glass-on-lilac-background.html