Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το απλό γεγονός της έκθεσης μιας εγκύου σε μυρωδιές όπως αυτή του μπέικον, μπορεί να επηρεάσει το μελλοντικό βάρος ενός μωρού. Τα νέα τους ευρήματα δείχνουν ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του παιδιού για παχυσαρκία. Πώς μπορεί να συνδέονται τα δύο;
Πώς οι μυρωδιές λιπαρών τροφών στην εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσουν το μελλοντικό βάρος ενός μωρού
Γερμανοί ερευνητές προειδοποιούν ότι όταν οι γυναίκες που κυοφορούν ή θηλάζουν καταναλώνουν λιπαρές τροφές όπως το μπέικον, η μυρωδιά και η γεύση αυτών των τροφών ενδέχεται να προδιαθέτουν τα παιδιά τους σε παχυσαρκία αργότερα στη ζωή.
Η μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο Nature Metabolism, δείχνει ότι η πρώιμη έκθεση σε έντονες ή τεχνητές γεύσεις μπορεί να δημιουργήσει μια «ασύμφωνη σύνδεση» μεταξύ του πώς μυρίζει μια τροφή και του πόσες θερμίδες περιέχει, ενδεχομένως αλλάζοντας την εγκεφαλική απόκριση στο φαγητό.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι η περιγεννητική εκμάθηση οσμών και γεύσεων δεν μόνο μεταδίδει μόνο προτιμήσεις τροφίμων στις επόμενες γενιές αλλά μπορεί και να έχει επιζήμιες συνέπειες για τη μεταβολική υγεία τους. Τα ευρήματα αυτά μπορεί να έχουν ευρείες επιπτώσεις όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες συνέπειες από την κατανάλωση αρωματικών παραγόντων κατά την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία», εξήγησε η ομάδα από το Ινστιτούτο Max Planck, σύμφωνα με το Daily Mail.
Πώς η όσφρηση της μητέρας μπορεί να επηρεάσει το έμβρυο
Σύμφωνα με δημοσίευση του 2024 με τίτλο The mother–child interface: A neurobiological metamorphosis, η μελέτη δείχνει ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η μητέρα και το έμβρυο ανταλλάσσουν συνεχώς χημικά σήματα μεταξύ τους, προκαλώντας αλλαγές και στους δύο εγκεφάλους, οι οποίες συνεχίζονται ακόμη και αφού το μωρό αρχίσει να παράγει τις δικές του ορμόνες. Το άρθρο εξηγεί επίσης ότι ορισμένα εμβρυϊκά κύτταρα μπορούν να μετακινηθούν στο σώμα της μητέρας — και κάποια μητρικά κύτταρα στο έμβρυο — και αυτά τα κύτταρα μπορεί να παραμείνουν για χρόνια και να επηρεάσουν την υγεία και την ανάπτυξη.
Άλλες πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι μυρωδιές και οι γεύσεις στις οποίες εκτίθεται η έγκυος μητέρα — κυρίως μέσω της τροφής — μπορούν να διαμορφώσουν την πρώιμη αισθητηριακή ανάπτυξη του μωρού. Οι μελέτες αποκαλύπτουν ότι το έμβρυο μπορεί να «αντιλαμβάνεται» ορισμένες οσμές μέσα στη μήτρα, γεγονός που οδηγεί σε προτιμήσεις μετά τη γέννηση, ενώ η ευαισθησία της μητέρας στις μυρωδιές μπορεί επίσης να αλλάζει κατά την εγκυμοσύνη. Μελέτες σε ζώα δείχνουν επίσης αλλαγές στον εγκέφαλο, ειδικά στο οσφρητικό σύστημα, κατά τη διάρκεια της κύησης.
- Τα έμβρυα εκτίθενται σε μυρωδιές και γεύσεις σχετικές με την τροφή πριν από τη γέννηση.
- Τα μωρά δείχνουν άμεσες προτιμήσεις για μυρωδιές που η μητέρα κατανάλωσε κατά την εγκυμοσύνη (π.χ., γλυκάνισος).
- Η πρώιμη έκθεση σε μυρωδιές μπορεί να επηρεάσει τη νεογνική οσφρητική μάθηση και τη μετέπειτα συμπεριφορά.
- Η εγκυμοσύνη μπορεί να αλλάξει την αντίληψη της μητέρας για τις μυρωδιές, αν και όχι πάντα μετρήσιμα.
- Μελέτες σε ζώα δείχνουν δομικές αλλαγές στον αναπτυσσόμενο οσφρητικό εγκέφαλο κατά την κύηση.
Ποια είναι η προθεσμία για δωρεάν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας-Τι πρέπει να κάνετε
Πώς η έκθεση σε γεύση μπέικον επηρέασε τα μωρά ποντίκια
Στη μελέτη, οι επιστήμονες έδωσαν θηλυκά ποντίκια που εγκυμονούσαν την ίδια υγιεινή διατροφή, αλλά σε μία ομάδα πρόσθεσαν τεχνητή γεύση μπέικον, ώστε τα μόρια της «μυρωδιάς μπέικον» να φτάσουν στα έμβρυα μέσα στη μήτρα και αργότερα μέσω του γάλακτος. Για σχεδόν έξι μήνες, η ομάδα παρακολούθησε κάθε ποντίκι από τη γέννηση έως την ενηλικίωση με εξετάσεις ινσουλίνης, μετρήσεις γλυκόζης αίματος, σωματομετρικά στοιχεία και σπινθηρογραφήματα για τη σύσταση του σώματος.
Το βάρος των μητέρων και η αύξηση βάρους των εμβρύων παρέμειναν ίδια και στις δύο διατροφές. Ωστόσο, τα μικρά που είχαν εκτεθεί στη διατροφή με άρωμα μπέικον ανέπτυξαν στη συνέχεια περισσότερο σωματικό λίπος, αντίσταση στην ινσουλίνη και χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας όταν τους χορηγήθηκε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά στην ενήλικη ζωή. Η εγκεφαλική δραστηριότητα επίσης μεταβλήθηκε σε βασικές περιοχές και νευρώνες πείνας, παρουσιάζοντας μοτίβα «τυπικά παρατηρούμενα σε παχύσαρκα ζώα».
Οι μελέτες δείχνουν ότι τα έμβρυα μπορούν να μυρίζουν ήδη από την 24η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, ενώ οι οσφρητικοί υποδοχείς μπορεί να αρχίσουν να σχηματίζονται ήδη από τη 10η εβδομάδα.
Γιατί αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά για την ανθρώπινη υγεία
«Δεδομένου του μεγάλου αριθμού γυναικών που καταναλώνουν διατροφή πλούσια σε λιπαρά κατά την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία, αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά. Δείχνουν ότι ακόμη και μια μητέρα με υγιές βάρος, όταν εκτίθεται σε ανθυγιεινή, λιπαρή διατροφή και παρά τη φαινομενικά καλή κατάσταση υγείας, μπορεί να θέσει τα παιδιά της σε αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας αργότερα στη ζωή τους», σημείωσαν οι επιστήμονες.
Εθνικές Κατευθυντήριες Οδηγίες αλλάζουν το τοπίο στη διαχείριση της παχυσαρκίας στην Ελλάδα
«Λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη παρουσία προσθέτων τροφίμων στη σύγχρονη διατροφή που είναι πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα, η μελέτη μας εγείρει την πιθανότητα ότι η έκθεση σε τεχνητές γεύσεις κατά την ανάπτυξη μπορεί να δημιουργεί μια ασύμφωνη σύνδεση μεταξύ των αισθητηριακών σημάτων των τροφών και της αναμενόμενης θερμιδικής τους αξίας. Αυτό ενδέχεται να προγραμματίζει μακροχρόνιες ακατάλληλες φυσιολογικές και συμπεριφορικές αντιδράσεις αργότερα στη ζωή», πρόσθεσαν. Τα ευρήματα αυτά έρχονται σε μια περίοδο που η παχυσαρκία συνεχίζει να αυξάνεται.
Πηγές: Daily Mail, Nature, ScienceDirect, PubMed, SageJournals, WILEY Online Library, Frontiers, ResearchGate, PMC, Heliyon, ScienceDirect