Site icon Όλο Υγεία

Το Νο1 γαλακτοκομικό για μείωση της χοληστερίνης, σύμφωνα με ειδικούς

Το Νο1 γαλακτοκομικό για μείωση της χοληστερίνης, σύμφωνα με ειδικούς

Φωτογραφία: 123rf

Όταν θέλει κάποιος να μειώσει τη χοληστερίνη του, είναι πιθανό να εστιάσει στο κόκκινο κρέας και τα τηγανητά φαγητά, με αποτέλεσμα να παραβλέψει τα γαλακτοκομικά. Ενώ κάποια προϊόντα όπως το τυρί και η κρέμα γάλακτος είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, άλλα μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς. Ποιο είναι το Νο1 γαλακτοκομικό για τη διαχείριση της χοληστερίνης, σύμφωνα με ειδικό;

Χοληστερίνη: Το πιο γευστικό μεσημεριανό για να τη μειώσετε φυσικά – Δείτε τη συνταγή

Μπορούν τα γαλακτοκομικά να μειώσουν τη χοληστερίνη; Πώς;

Αν προσπαθείτε να μειώσετε τη χοληστερίνη σας, ίσως ανησυχείτε για τα γαλακτοκομικά — ειδικά το τυρί και το παγωτό, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Ωστόσο, η σχέση μεταξύ της διατροφής και της χοληστερίνης στο αίμα δεν είναι τόσο απλή όσο πίστευαν παλιότερα οι ειδικοί.

«Έρευνες δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, μπορούν να ενταχθούν σε μια καρδιοπροστατευτική διατροφή», λέει η Αμερικανή διαιτολόγος Lauren Twigge σύμφωνα με το EatingWell και προσθέτει ότι, αν και το γάλα περιέχει κάποια κορεσμένα λιπαρά, παρέχει επίσης θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την καρδιά, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο.

Γι’ αυτό το λόγο, το γάλα με χαμηλά λιπαρά και χωρίς γεύση είναι η κορυφαία επιλογή γαλακτοκομικού όταν θέλετε να βελτιώσετε τα επίπεδα της χοληστερίνης — χωρίς πρόσθετα σάκχαρα και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την υγεία της καρδιάς.

Πώς να μειώσετε τη χοληστερίνη σύμφωνα με έρευνες

Τα διατροφικά συστατικά — φυτοστερόλες/στανόλες, πρωτεΐνη σόγιας, β-γλυκάνες και ξηροί καρποί — μειώνουν την LDL χοληστερόλη (δηλαδή, την «κακή» χοληστερίνη) κατά περίπου 3–9% όταν καταναλώνονται σε αποτελεσματικές ποσότητες, ενώ η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με ακόρεστα αυξάνει την HDL χοληστερόλη (την «καλή» χοληστερίνη).

Όταν συνδυάζονται σε μια «διατροφή χαρτοφυλακίου», οι μελέτες δείχνουν μείωση της LDL κατά 22–30% σε ελεγχόμενες δοκιμές και περίπου 15% σε ευρύτερα περιβάλλοντα.

Επηρεάζει η διατροφική χοληστερίνη τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα;

Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η χοληστερίνη στα τρόφιμα δεν επηρεάζει πάντα αρνητικά τη χοληστερίνη στο αίμα, όπως πίστευαν παλιότερα. «Στην πραγματικότητα, οι διαιτολόγοι όπως εγώ κατανοούμε καλύτερα ότι η συνολική πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, και όχι η χοληστερίνη, είναι το διατροφικό στοιχείο που έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στα επίπεδα χοληστερίνης», εξηγεί η Twigge.

Η υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την LDL χοληστερόλη (την «κακή» χοληστερίνη), αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχετε τη διατροφική χοληστερίνη, καθώς τα τρόφιμα πλούσια σε χοληστερίνη τείνουν να είναι και πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά (αν και όχι πάντα).

«Παρόλο που η έρευνα έχει απομυθοποιήσει τη σύνδεση μεταξύ διατροφικής χοληστερίνης και επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα, αυτό δεν σημαίνει ότι η διατροφή δεν μπορεί να παίξει ρόλο στη διαχείριση των επιπέδων χοληστερίνης», προσθέτει η Twigge.

Υψηλά τριγλυκερίδια: Γιατί απειλούν περισσότερο τις γυναίκες – Πώς να προστατευθούν

Γιατί είναι το γάλα με χαμηλά λιπαρά το καλύτερο γαλακτοκομικό για να μειώσετε τη χοληστερίνη σας;

Δεδομένα δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά, όπως το γάλα, μπορεί να προστατεύει από θάνατο λόγω καρδιακών παθήσεων, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Ας δούμε πιο αναλυτικά μερικά από τα οφέλη αυτού του αγαπημένου ροφήματος.

1. Δεν περιέχει πρόσθετα σάκχαρα

Εκτός από τα κορεσμένα λιπαρά, τα πρόσθετα σάκχαρα είναι ένας ακόμα βασικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, καθώς η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να αυξήσει την LDL χοληστερόλη και να μειώσει την HDL χοληστερόλη. Μελέτη βρήκε ότι η κατανάλωση πάνω από ένα αναψυκτικό των 355 ml (π.χ. αναψυκτικά και συμπυκνωμένοι χυμοί φρούτων) την ημέρα συνδέεται με σημαντική μείωση της HDL και αύξηση των τριγλυκεριδίων — άλλος παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Η έρευνα δείχνει ότι η μείωση των πρόσθετων σακχάρων έχει σημαντική επίδραση στην υγεία της καρδιάς. Αν και το γάλα περιέχει φυσικά σάκχαρα (λακτόζη), είναι απαλλαγμένο από πρόσθετα σάκχαρα, καθιστώντας το μια καλή εναλλακτική αν θέλετε κάτι πιο ενδιαφέρον από το νερό.

2. Έχει βιταμίνες και μέταλλα που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς

Όποιο τύπο αγελαδινού γάλακτος κι αν προτιμάτε — πλήρες, μειωμένων λιπαρών, χαμηλών λιπαρών ή άπαχο — το γάλα παρέχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι και 13 απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, μερικά από τα οποία υποστηρίζουν την καρδιά. Αυτά περιλαμβάνουν:

«Στην πραγματικότητα, αυτά τα θρεπτικά συστατικά στο γάλα είναι που κάνουν τα γαλακτοκομικά βασικό συστατικό της διατροφής DASH, που στοχεύει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης», λέει η Twigge.

3. Συνδυάζεται εύκολα και με άλλα καρδιοπροστατευτικά τρόφιμα

«Το γάλα είναι ένα εξαιρετικά ευέλικτο συστατικό και ταιριάζει καλά με τρόφιμα πλούσια σε ίνες, καθιστώντας εύκολο και νόστιμο τον τρόπο να αυξήσετε την πρόσληψη ινών — που είναι ένας ακόμα βασικός τρόπος για να μειώσετε τη χοληστερίνη», λέει η Twigge. Για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε ένα φρουτοποτό ή πρωτεϊνούο ρόφημα με γάλα χαμηλών λιπαρών και φυτική πρωτεΐνη για ένα ισορροπημένο σνακ πλούσιο σε φυτικές ίνες.

Πώς να το εντάξετε στη διατροφή σας

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να εντάξετε το γάλα χαμηλών λιπαρών στην εβδομαδιαία προετοιμασία γευμάτων σας. Μερικές ιδέες:

Άλλες στρατηγικές για να μειώσετε τη χοληστερίνη

Η επίτευξη και διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερίνης απαιτεί περισσότερα από το να πίνετε ένα ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών κάθε μέρα. Ακολουθούν τρεις βασικές διατροφικές αλλαγές για να βοηθήσετε στη μείωση της χοληστερίνης:

Ο Νο1 ξηρός καρπός για να ρίξετε τη χοληστερίνη – Πόσο πρέπει να τρώμε;

Πηγές: EatingWell, NIH, USDA, NIH, ResearchGate

Ιωάννα Σπίνου

Η Ιωάννα Σπίνου έχει συνεργαστεί με μέσα ποικίλης θεματολογίας, με αποτέλεσμα να αποκτήσει σφαιρική αντίληψη και διεπιστημονικές γνώσεις. Έχει εξειδίκευση σε θέματα μουσικοθεραπείας, καθώς συμμερίζεται το ότι οι κλινικές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, σωματικών και ψυχολογικών. Μελετά εξελίξεις σε νευροεπιστήμη, ψυχοπαθολογία και χρόνιες παθήσεις, ενώ έχει ευαισθησία σε ζητήματα ψυχικής υγείας.

Exit mobile version