Υπάρχουν κάποιες τροφές που θεωρούνται όχι μόνο ένας γευστικός θησαυρός της θάλασσας, αλλά και μια διατροφική «βόμβα» υγείας. Γεμάτες πρωτεΐνες, πολύτιμα μέταλλα και καλά λιπαρά μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό, να προστατεύσουν την καρδιά και να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Ποιες είναι;
Ποιος είναι ο «θησαυρός της θάλασσας» και πώς υποστηρίζει την υγεία
Τα θαλασσινά όπως οι γαρίδες, τα καβούρια και οι αστακοί είναι οστρακοειδή. Τα οστρακοειδή είναι καλά για τον εγκέφαλο και την καρδιά και καταναλώνονται σε όλο τον κόσμο εδώ και αιώνες.
Είναι πλούσια σε άπαχη πρωτεΐνη, υγιή λίπη και μέταλλα. Η τακτική κατανάλωση οστρακοειδών μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και να προάγει την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς. Ωστόσο, είναι ένα από τα πιο κοινά τροφικά αλλεργιογόνα και ορισμένα είδη μπορεί να περιέχουν ρύπους και βαρέα μέταλλα.
Είδη οστρακοειδών
Τα οστρακοειδή μπορούν να χωριστούν σε δύο ομάδες: καρκινοειδή και μαλάκια. Στα καρκινοειδή περιλαμβάνονται οι γαρίδες, οι καραβίδες, τα καβούρια και οι αστακοί, ενώ τα μύδια, τα χτένια, τα στρείδια και τα μύδια είναι παραδείγματα μαλακίων. Τα περισσότερα οστρακοειδή ζουν σε αλμυρό νερό, αλλά υπάρχουν και είδη που βρίσκονται σε γλυκό νερό.
Τα περισσότερα είδη οστρακοειδών τρώγονται στον ατμό, ψημένα ή τηγανητά. Μερικά -όπως τα στρείδια και τα μύδια- μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή μερικώς μαγειρεμένα. Η γεύση τους κυμαίνεται από γλυκιά έως αλμυρή και από διακριτική έως λεπτή -ανάλογα με τον τύπο και τη μέθοδο μαγειρέματος.
Πιθανά οφέλη των οστρακοειδών για την υγεία
Λόγω της εντυπωσιακής περιεκτικότητάς τους σε θρεπτικά συστατικά, τα οστρακοειδή μπορεί να είναι καλά για το βάρος, τον εγκέφαλο, την καρδιά και το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
- Μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους
- Μπορεί να προάγουν την υγεία της καρδιάς
- Είναι καλά για τον εγκέφαλό σας
- Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα
Τόνος σε κονσέρβα: Είναι ασφαλές τρόφιμο και υγιεινό; Τι πρέπει να ξέρετε
1. Μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους
Τα οστρακοειδή έχουν χαμηλές θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε άπαχη πρωτεΐνη και υγιή λίπη, καθιστώντας τα εξαιρετικά για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος. Τα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες σας κρατούν χορτάτους, κάτι που μπορεί να σας εμποδίσει να τρώτε υπερβολικές θερμίδες και να σας βοηθήσει να χάσετε ή να διατηρήσετε το βάρος σας.
Επιπλέον, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα ψάρια μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερο αίσθημα πληρότητας και να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους περισσότερο από άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.
Μια μελέτη σε υπέρβαρους ενήλικες διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σε μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων ένιωθαν σημαντικά πιο χορτάτοι μετά τα γεύματα από όσους έτρωγαν λιγότερα ωμέγα-3 στην ίδια δίαιτα.
2. Μπορεί να προάγουν την υγεία της καρδιάς
Τα οστρακοειδή είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που μπορούν να προάγουν την υγεία της καρδιάς, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και η βιταμίνη Β12. Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από ψάρια και οστρακοειδή με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι τα ωμέγα-3 έχουν αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις.
Μια μελέτη σε 18.244 υγιείς άνδρες στην Κίνα διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν περισσότερα από 200 γραμμάρια οστρακοειδών πλούσιων σε ωμέγα-3 την εβδομάδα είχαν 59% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερα από 50 γραμμάρια την εβδομάδα.
Επιπλέον, η ανεπαρκής πρόσληψη βιταμίνης Β12 έχει συνδεθεί με υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα, μιας πρωτεΐνης που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επομένως, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Β12 μπορεί να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις.
3. Είναι καλά για τον εγκέφαλό σας
Τα ίδια θρεπτικά συστατικά στα οστρακοειδή που είναι καλά για την καρδιά είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου. Αρκετές μελέτες έχουν εντοπίσει τα ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης Β12 και ωμέγα-3 στο αίμα ως παράγοντες κινδύνου για προβλήματα με την ανάπτυξη του εγκεφάλου στα παιδιά και με την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου στους ενήλικες.
Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν επίσης ότι η βιταμίνη Β12 και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να ενισχύσουν τις δραστηριότητες του οργανισμού για την προώθηση της υγείας του εγκεφάλου.
Μια μελέτη σε 168 ηλικιωμένους με ήπια νοητική υστέρηση διαπίστωσε ότι οι βιταμίνες Β επιβράδυναν την εξέλιξη των εγκεφαλικών προβλημάτων σε εκείνους που είχαν υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα σε σύγκριση με εκείνους με χαμηλότερα επίπεδα.
4. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα
Ορισμένα είδη οστρακοειδών είναι γεμάτα με ψευδάργυρο που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό το μέταλλο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη κυττάρων που αποτελούν την ανοσολογική άμυνα του σώματος. Λειτουργεί επίσης ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας από βλάβες από φλεγμονή.
Βιταμίνη D: 4 φυσικοί τρόποι για να αυξήσετε τα επίπεδά σας χωρίς συμπληρώματα
Μια μελέτη σε 62 υγιείς ενήλικες άνω των 90 ετών διαπίστωσε ότι η ανεπάρκεια ψευδαργύρου συσχετίστηκε με μειωμένη δραστηριότητα ορισμένων ανοσοκυττάρων. Η τακτική κατανάλωση οστρακοειδών -ειδικά στρειδιών, αχιβάδων, μυδιών, αστακού και καβουριού- μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση ψευδαργύρου και τη συνολική ανοσολογική λειτουργία.
Πηγές; Healthline, Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, Appetite, American Journal of Epidemiology, The American Journal of Clinical Nutrition, The American Journal of Clinical Nutrition