Site icon Όλο Υγεία

Ο βασιλιάς των μπαχαρικών που μπορεί να ενισχύσει τον εγκέφαλο, να ελέγξει το σάκχαρο και να ρίξει τη χοληστερίνη

Ο βασιλιάς των μπαχαρικών που μπορεί να ενισχύσει τον εγκέφαλο, να ελέγξει το σάκχαρο και να ρίξει τη χοληστερίνη

Φωτογραφία: 123rf

Ο βασιλιάς των μπαχαρικών δεν ενισχύει μόνο τη γεύση – είναι ένα μπαχαρικό με μακρά ιστορία για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Σύγχρονες έρευνες επιβεβαιώνουν πλέον ότι αυτό το κοινό συστατικό στη μαγειρική έχει εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία, από τη φροντίδα του δέρματος έως την προστασία της γενικής ευεξίας. Ποιος είναι;

Ο φρουρός της καρδιάς με το χρώμα του ρουμπινιού που ρυθμίζει το σάκχαρο και καταπολεμά τις φλεγμονές

Ποιος είναι ο βασιλιάς των μπαχαρικών και ποια τα οφέλη του για την υγεία

Ο βασιλιάς των μπαχαρικών είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα καρυκεύματα παγκοσμίως. Παράγεται από το άλεσμα κόκκων – των αποξηραμένων καρπών του αναρριχώμενου φυτού Piper nigrum – και προσθέτει μια έντονη, ελαφρώς πικάντικη γεύση που ενισχύει αμέτρητα πιάτα. Πέρα από τη χρήση του στην κουζίνα, έχει και μακρά ιστορία στην Αγιουρβεδική ιατρική, όπου εκτιμάται εδώ και χιλιάδες χρόνια χάρη στη μεγάλη συγκέντρωση ισχυρών φυτικών ενώσεων. Σήμερα, έρευνες συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν το ευρύ φάσμα των επιστημονικά τεκμηριωμένων ωφελειών του για την υγεία.

Τοπική χρήση μαύρου πιπεριού

Σύμφωνα με μελέτη του 2022 με τίτλο «Effect of topical application of black pepper essential oil on peripheral intravenous catheter insertion: A randomized controlled study», η τοπική εφαρμογή αιθέριου ελαίου μαύρου πιπεριού στο δέρμα πριν την τοποθέτηση ενδοφλέβιας βελόνας έκανε τις φλέβες πιο ορατές, βοήθησε τους νοσηλευτές να τοποθετήσουν ταχύτερα τον καθετήρα και βελτίωσε την άνεση και την ικανοποίηση τόσο των ασθενών όσο και των νοσηλευτών.

Άλλες πρόσφατες μελέτες δημοσιευμένες από το 2023 έως το 2025, δείχνουν ότι το μαύρο πιπέρι (και η δραστική ουσία του, πιπερίνη) μπορεί να είναι χρήσιμο σε τοπικές θεραπείες για το δέρμα και την επούλωση τραυμάτων, καθώς και στα καλλυντικά. Οι ερευνητές δοκιμάζουν κρέμες, τζελ και νανο-φορμουλές με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Διατροφική αξία

Μαύρο πιπέρι, κουταλάκι του γλυκού, τριμμένο (2,3 γρ.)

Μαύρο πιπέρι: Οφέλη για την υγεία

1. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρά σας. Ορισμένες ελεύθερες ρίζες δημιουργούνται φυσικά – όπως κατά την άσκηση και την πέψη των τροφών. Ωστόσο, υπερβολικές ποσότητες μπορούν να προκληθούν από παράγοντες όπως η ρύπανση, ο καπνός τσιγάρου και η ηλιακή ακτινοβολία.

Η υπερβολική βλάβη από ελεύθερες ρίζες μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα, έχει συνδεθεί με φλεγμονές, πρόωρη γήρανση, καρδιοπάθειες και ορισμένες μορφές καρκίνου. Το μαύρο πιπέρι είναι πλούσιο σε φυτική ένωση που ονομάζεται πιπερίνη, η οποία σύμφωνα με μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Μελέτες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή την καθυστέρηση των βλαβερών επιδράσεων των ελεύθερων ριζών. Μελέτες σε σωλήνες και τρωκτικά έχουν παρατηρήσει ότι το αλεσμένο μαύρο πιπέρι και τα συμπληρώματα πιπερίνης μπορούν να μειώσουν τη φθορά από τις ελεύθερες ρίζες.

Για παράδειγμα, αρουραίοι που τράφηκαν με διατροφή υψηλή σε λιπαρά και έλαβαν είτε μαύρο πιπέρι είτε συμπυκνωμένο εκχύλισμα μαύρου πιπεριού είχαν σημαντικά λιγότερους δείκτες φθοράς από ελεύθερες ρίζες μετά από 10 εβδομάδες σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν μόνο λιπαρή διατροφή.

Το γυναικείο αφροδισιακό που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και μπορεί να μειώσει φλεγμονή, σάκχαρο και χοληστερίνη

2. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να είναι παράγοντας σε πολλές ιατρικές παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης και ο καρκίνος. Πολλές εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι η πιπερίνη – η κύρια δραστική ένωση του μαύρου πιπεριού – μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τη φλεγμονή.

Για παράδειγμα, σε μελέτες σε αρουραίους με αρθρίτιδα, η θεραπεία με πιπερίνη είχε ως αποτέλεσμα λιγότερο πρήξιμο στις αρθρώσεις και χαμηλότερους δείκτες φλεγμονής στο αίμα. Σε πειράματα σε ποντίκια, η πιπερίνη κατέστειλε τη φλεγμονή στους αεραγωγούς που προκαλείται από άσθμα και εποχιακές αλλεργίες. Ωστόσο, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του μαύρου πιπεριού και της πιπερίνης δεν έχουν ακόμα μελετηθεί εκτενώς σε ανθρώπους.

3. Μπορεί να ωφελήσει τον εγκέφαλο

Η πιπερίνη έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου σε μελέτες σε ζώα. Συγκεκριμένα, έχει δείξει πιθανά οφέλη για συμπτώματα που σχετίζονται με εκφυλιστικές εγκεφαλικές παθήσεις όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος Πάρκινσον. Για παράδειγμα, μελέτη σε αρουραίους με νόσο Αλτσχάιμερ διαπίστωσε ότι η πιπερίνη βελτίωσε τη μνήμη, καθώς οι αρουραίοι κατάφεραν να ολοκληρώνουν έναν λαβύρινθο πιο αποτελεσματικά από εκείνους που δεν έλαβαν την ένωση.

Σε άλλη μελέτη σε τρωκτικά, το εκχύλισμα πιπερίνης φάνηκε να μειώνει τον σχηματισμό πλακών αμυλοειδούς – συμπαγείς συσσωρεύσεις επιβλαβών πρωτεϊνικών θραυσμάτων στον εγκέφαλο που έχουν συνδεθεί με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, απαιτούνται μελέτες σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθεί αν αυτά τα αποτελέσματα ισχύουν και εκτός εργαστηρίου.

4. Μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Μελέτες δείχνουν ότι η πιπερίνη μπορεί να βοηθήσει να μεταβολιστεί καλύτερα το σάκχαρο στο αίμα. Σε μελέτη, αρουραίοι που έλαβαν εκχύλισμα μαύρου πιπεριού είχαν μικρότερη αύξηση του σακχάρου μετά από πρόσληψη γλυκόζης σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Επιπλέον, 86 υπέρβαρα άτομα που λάμβαναν συμπλήρωμα με πιπερίνη και άλλες ενώσεις για 8 εβδομάδες παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη – δείκτης για το πόσο αποτελεσματικά η ινσουλίνη απομακρύνει τη γλυκόζη από το αίμα. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν αυτά τα αποτελέσματα οφείλονται αποκλειστικά στο μαύρο πιπέρι, καθώς χρησιμοποιήθηκε συνδυασμός δραστικών φυτικών ενώσεων.

5. Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερίνης

Η υψηλή χοληστερίνη σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου – την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Το εκχύλισμα μαύρου πιπεριού έχει μελετηθεί σε ζώα για την πιθανή ικανότητά του να μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης. Σε μελέτη διάρκειας 42 ημερών, αρουραίοι που τράφηκαν με διατροφή πλούσια σε λιπαρά και έλαβαν εκχύλισμα μαύρου πιπεριού είχαν μειωμένα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, περιλαμβανομένης της LDL (κακής) χοληστερόλης. Το ίδιο δεν παρατηρήθηκε στην ομάδα ελέγχου.

Επιπλέον, ερευνητές πιστεύουν ότι το μαύρο πιπέρι και η πιπερίνη ότι ενισχύουν την απορρόφηση άλλων συμπληρωμάτων διατροφής με πιθανές υποχοληστερολαιμικές ιδιότητες, όπως ο κουρκουμάς και το κόκκινο ζυμομύκητα ρυζιού.

Για παράδειγμα, μελέτες έχουν δείξει ότι το μαύρο πιπέρι μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση της δραστικής ουσίας του κουρκουμά – της κουρκουμίνης – έως και 2.000%. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθεί αν το ίδιο το μαύρο πιπέρι έχει σημαντική επίδραση στη μείωση της χοληστερίνης στους ανθρώπους.

6. Μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η δραστική ένωση του μαύρου πιπεριού, η πιπερίνη, μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Αν και δεν έχουν πραγματοποιηθεί κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες έδειξαν ότι η πιπερίνη επιβράδυνε τον πολλαπλασιασμό καρκινικών κυττάρων του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου και προκάλεσε απόπτωση (κυτταρικό θάνατο) των καρκινικών κυττάρων.

Σε άλλη μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα που εξέτασε 55 ενώσεις από μπαχαρικά, η πιπερίνη από το μαύρο πιπέρι ήταν η πιο αποτελεσματική στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της παραδοσιακής θεραπείας για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού – τον πιο επιθετικό τύπο.

Επιπλέον, η πιπερίνη έχει δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε εργαστηριακές μελέτες για την αναστροφή της πολυφαρμακευτικής ανθεκτικότητας σε καρκινικά κύτταρα – ένα πρόβλημα που μειώνει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας. Παρόλο που τα αποτελέσματα είναι υποσχόμενα, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να κατανοηθεί πλήρως η πιθανή αντικαρκινική δράση του μαύρου πιπεριού και της πιπερίνης.

7. Μπορεί να ενισχύει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών

Το μαύρο πιπέρι μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση βασικών θρεπτικών στοιχείων όπως το ασβέστιο και το σελήνιο, καθώς και ευεργετικών φυτικών ενώσεων, όπως αυτές που βρίσκονται στο πράσινο τσάι και στον κουρκουμά.

8. Μπορεί να προάγει την υγεία του εντέρου

Η σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου σας έχει συσχετιστεί με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, τη διάθεση, τις χρόνιες ιατρικές παθήσεις και άλλα. Προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι το μαύρο πιπέρι μπορεί να αυξήσει τα «καλά» βακτήρια στο έντερο.

9. Μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο

Αν και δεν έχει μελετηθεί ακόμα σε ανθρώπους, μελέτες σε τρωκτικά δείχνουν ότι η πιπερίνη μπορεί να δρα ως φυσικό αναλγητικό.

Οι σπόροι του παραδείσου που κάνουν καλό στο στομάχι, αντιμετωπίζουν τη διάρροια και ενισχύουν την απόδοση στην κρεβατοκάμαρα

10. Μπορεί να μειώσει την όρεξη

Σε μικρή μελέτη, 16 ενήλικες ανέφεραν μειωμένη όρεξη μετά την κατανάλωση ροφήματος με βάση το μαύρο πιπέρι σε σύγκριση με αρωματισμένο νερό. Ωστόσο, άλλες μελέτες δεν έδειξαν τα ίδια αποτελέσματα.

Πηγές: Healthline, MDPI, Wisdom Library, Springer Nature Link, MDPI, ResearchGate, BMC Journal of Physiological Anthropology, PubMed, Nutritionix

Όλο Υγεία

Exit mobile version