Site icon Όλο Υγεία

Το βότανο των τελετουργικών που μπορεί να μειώσει τον πόνο από αρθρίτιδα και να ρυθμίσει το σάκχαρο

Το βότανο των τελετουργικών που μπορεί να μειώσει τον πόνο από αρθρίτιδα και να ρυθμίσει το σάκχαρο

Φωτογραφία: 123rf

Το βότανο των τελετουργικών είναι ένα αρωματικό τροπικό φυτό που χρησιμοποιείται ευρέως στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία για το γλυκό άρωμά του που μοιάζει με βανίλια. Πέρα από τη χρήση του στη γαστρονομία, μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει τον πόνο από αρθρίτιδα και να προάγει την επούλωση πληγών, μεταξύ άλλων. Ποιο είναι;

Το σαγηνευτικό άρωμα της Κλεοπάτρας που μπορεί να προάγει τον ύπνο, να βελτιώσει τη διάθεση και να μειώσει τους κολικούς

Ποιο είναι το βότανο των τελετουργικών και ποια τα οφέλη του για την υγεία

Το pandan (pandanus amaryllifolius), γνωστό συχνά ως screwpine, είναι ένα αρωματικό τροπικό φυτό που εκτιμάται για το γλυκό, λουλουδάτο άρωμά του και τις πολλές χρήσεις του. Τα μακριά, μυτερά φύλλα του αποτελούν βασικό στοιχείο στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασιατική κουζίνα, προσφέροντας μια γεύση που θυμίζει βανίλια και γρασίδι με νότες καρύδας. Χρησιμοποιείται τόσο σε αλμυρά όσο και σε γλυκά πιάτα.

Πέρα από τη γαστρονομία, κερδίζει έδαφος για τις ωφέλειές του στην υγεία και την περιποίηση του δέρματος. Σύγχρονες μελέτες αναδεικνύουν τις βιοενεργές ενώσεις του — όπως αλκαλοειδή, φλαβονοειδή, τανίνες, πολυφαινόλες και σαπωνίνες — που μπορεί να προσφέρουν αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση.

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι οι κρέμες με φύλλα pandan μπορούν να αυξήσουν την υγρασία του δέρματος κατά ~90% και την απαλότητα κατά ~31%, με ασφαλείς συνθέσεις που δεν ερεθίζουν, ενώ αλοιφές από τα εκχυλίσματά του ενδέχεται να επιταχύνουν την επούλωση πληγών. Με πάνω από 600 είδη παγκοσμίως, συνεχίζει να γεφυρώνει την παράδοση της μαγειρικής με τις φυσικές θεραπείες και τη σύγχρονη επιστήμη των καλλυντικών.

Τοπικές χρήσεις του pandan

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα από φύλλα έχει υποσχόμενες τοπικές χρήσεις στην περιποίηση του δέρματος και την επούλωση πληγών. Περιέχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που υποστηρίζουν την υγεία του δέρματος, και μελέτες τονίζουν την αποτελεσματικότητά του σε καλλυντικές και θεραπευτικές εφαρμογές:

Διατροφική αξία του καρπού και της πάστας

Ακολουθεί η διατροφική ανάλυση για 100 γραμμάρια πάστας pandan και ωμού καρπού:

Πάστα Pandan Καρπός Pandan
Θερμίδες 321 85
Πρωτεΐνη 2,2 γρ. 1,3 γρ.
Υδατάνθρακες 78 γρ. 17 γρ.
Λιπαρά 0 γρ. 0,7 γρ.
Φυτικές ίνες 11% ΣΗΠ 13% ΣΗΠ
Σίδηρος 32% ΣΗΠ
Ασβέστιο 10% ΣΗΠ
Φώσφορος 9% ΣΗΠ

Η πάστα είναι πλούσια σε β-καροτένιο, πρόδρομο της βιταμίνης Α. Μία μερίδα 100 γραμμαρίων μπορεί να περιέχει 43–80% της ΣΗΠ, αν και η ποσότητα ποικίλλει. Ποικιλίες με πιο έντονο πορτοκαλί ή κίτρινο χρώμα είναι οι πλουσιότερες πηγές. Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την υγεία των ματιών και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το βότανο του Brahmi που μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο, να μειώσει το στρες και να επουλώσει τραύματα

Η πάστα είναι επίσης πλούσια σε σίδηρο, κάτι ασυνήθιστο για προϊόντα φρούτων. Ο σίδηρος βοηθά στην πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας και υποστηρίζει την ορθή κυκλοφορία του αίματος και του οξυγόνου. Ο ωμός καρπός pandan έχει λιγότερες θερμίδες. Επιπλέον, είναι καλή πηγή φυτικών ινών, που είναι σημαντικές για τη βέλτιστη υγεία του εντέρου.

Pandan: Πιθανά οφέλη για την υγεία

Παρόλο που δεν υπάρχει εκτενής επιστημονική έρευνα για τα οφέλη του pandan στην υγεία, τα φύλλα, οι καρποί, τα άνθη, οι ρίζες και το έλαιο που προέρχονται από το φυτό χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική.

1. Μπορεί να μειώσει τον πόνο από αρθρίτιδα

Η αρθρίτιδα επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και χαρακτηρίζεται από πόνο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις. Στην Αγιουρβεδική ιατρική, έλαιο καρύδας εμπλουτισμένο με φύλλα pandan εφαρμόζεται τοπικά για την ανακούφιση του πόνου. Θεωρείται πως τα αποτελέσματα προέρχονται από το έλαιο που υπάρχει στα φύλλα του, το οποίο ενδέχεται να έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Ωστόσο, η έρευνα είναι περιορισμένη και έχει γίνει μόνο σε αρουραίους. Χρειάζονται μελέτες σε ανθρώπους.

2. Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Το pandan μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Μελέτη έδωσε σε 30 υγιείς ενήλικες ζεστό τσάι από φύλλα Pandanus amaryllifolius μετά από ένα τυπικό τεστ σακχάρου στο αίμα (75 γρ. γλυκόζης). Όσοι ήπιαν το τσάι είχαν καλύτερη ανάκαμψη από το τεστ σε σύγκριση με όσους ήπιαν ζεστό νερό. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη επιστημονική έρευνα.

3. Μπορεί να ενισχύσει την υγεία του στόματος

Το μάσημα φύλλων pandan μπορεί να δροσίσει την αναπνοή, λόγω του ευχάριστου αρώματος. Ορισμένες μη δυτικές θεραπευτικές πρακτικές χρησιμοποιούν επίσης αυτή τη μέθοδο για να σταματήσουν την αιμορραγία των ούλων. Παρ’ όλα αυτά, η επίδραση αυτή χρειάζεται περαιτέρω μελέτη.

Πιθανοί κίνδυνοι και παρενέργειες

Επειδή το pandan δεν έχει μελετηθεί ευρέως, οι παρενέργειες και οι αλληλεπιδράσεις του με φάρμακα παραμένουν άγνωστες. Αν και μπορεί να έχει ήπια υπακτική δράση, που θα μπορούσε να προκαλέσει διάρροια αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τις ακριβείς δοσολογίες.

Λάβετε υπόψη ότι η πάστα από καρπό μπορεί να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Επίσης, τα επιδόρπια και τα επεξεργασμένα τρόφιμα με γεύση pandan είναι γεμάτα ζάχαρη και προσφέρουν ελάχιστα — αν όχι καθόλου — οφέλη.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε

Το pandan είναι εξαιρετικά ευέλικτο. Το εκχύλισμα των φύλλων του συχνά αναμιγνύεται με ατμισμένο ρύζι και γάλα καρύδας για τη δημιουργία ενός αλμυρού μαλαισιανού πιάτου που ονομάζεται nasi lemak. Χρησιμοποιείται επίσης για να δώσει γεύση σε σούπες, μαγειρευτά και κάρυ. Επιπλέον, ολόκληρα φύλλα χρησιμοποιούνται για να τυλίξουν κρέατα πριν από το ψήσιμο ή τον ατμό, προσφέροντας μοναδική γεύση. Τα φύλλα και οι καρποί ορισμένων ποικιλιών μπορούν επίσης να γίνουν χυμός.

Στα επιδόρπια, το pandan συνδυάζεται συχνά με καρύδα. Για παράδειγμα, το ζωηρό πράσινο εκχύλισμα του ενσωματώνεται σε ένα μίγμα τύπου κρέπας, το οποίο στη συνέχεια γεμίζεται με γλυκιά καρύδα για τη δημιουργία ενός ινδονησιακού γλυκού που ονομάζεται dadar gulung. Το pandan πωλείται κατεψυγμένο ή σε μορφή σκόνης ή εκχυλίσματος. Η σκόνη και το εκχύλισμα των φύλλων είναι εξαιρετικοί τρόποι για να προσθέσετε φυσικό χρώμα και θρεπτικά συστατικά σε ένα πιάτο.

Το αρχαιοελληνικό βότανο του θρήνου που μπορεί να προστατεύσει από τη φλεγμονή και έχει αντιοξειδωτική δράση

Μη γαστρονομικές χρήσεις

Για παράδειγμα, για να δημιουργήσετε μια τοπική αλοιφή για πόνους στις αρθρώσεις, εμποτίστε έλαιο καρύδας με φύλλα pandan. Δοκιμάστε το σε μια μικρή περιοχή του δέρματος για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε αλλεργική αντίδραση, όπως ερυθρότητα ή φαγούρα. Να έχετε υπόψη ότι αυτή η χρήση δεν έχει υποστηριχθεί από μελέτες σε ανθρώπους. Πάντα να συμβουλεύεστε ειδικό πριν ξεκινήσετε μια νέα τροφή ή συμπλήρωμα, είτε από του στόματος, είτε τοπικά.

Πηγές: Healthline, ResearchGate, ResearchGate, Semantics Scholar, PMC

Όλο Υγεία

Exit mobile version