Site icon Όλο Υγεία

ΕΦΕΤ: Οδηγίες για το τραπέζι των Χριστουγέννων – Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

ΕΦΕΤ γιορτές

Φωτογραφία: 123rf

Ο ΕΦΕΤ δίνει συγκεκριμένες οδηγίες για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, επισημαίνοντας τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές ώστε να απολαύσουν τα γεύματα με μεγαλύτερη ασφάλεια και λιγότερους κινδύνους.

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) δημοσιοποίησε τις καθιερωμένες οδηγίες και συστάσεις ενόψει των χριστουγεννιάτικων τραπεζιών, με στόχο οι καταναλωτές να απολαμβάνουν ασφαλή γεύματα μαζί με τις οικογένειες και τους φίλους τους, να αποφεύγουν παραπλανητικές πρακτικές και να περιορίζουν τη σπατάλη τροφίμων.

Όπως επισημαίνει ο ΕΦΕΤ, είναι «ιδιαίτερα σημαντικό να φροντίζουμε για την ασφάλεια των γευμάτων μας σε όλα τα στάδια — από την αγορά και την αποθήκευση έως και την προετοιμασία τους». Στο πλαίσιο αυτό, οι οδηγίες οργανώνονται σε επιμέρους ενότητες, που αφορούν, μεταξύ άλλων, την περίοδο πριν από την αγορά των τροφίμων, την προμήθειά τους και τη συντήρησή τους.

Το τέλειο μαρινάρισμα για ένα «χρυσαφένιο» κοτόπουλο – Το συστατικό που δίνει γεύση και βοηθάει στο να μην καεί

ΕΦΕΤ: Οι οδηγίες του για το τραπέζι των Χριστουγέννων

«Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι παραδοσιακά συνδεδεμένη με οικογενειακά και φιλικά τραπέζια, εξόδους και γιορτινά γεύματα. Κατά την διάρκεια των ημερών αυτών, παρατηρείται αυξημένη κατανάλωση τροφίμων, όπως κρέατα, πουλερικά και γλυκά, γεγονός που συχνά συνοδεύεται από περισσότερα περιστατικά τροφιμογενών νοσημάτων, αλλά και σημαντική απώλεια και σπατάλη τροφίμων.

Για τον λόγο αυτό, ο Ε.Φ.Ε.Τ. παρέχει βασικές οδηγίες και συμβουλές προς τους καταναλωτές, ώστε να απολαμβάνουν ασφαλή γεύματα για τους ίδιους, τις οικογένειές τους και τους φίλους τους, να προστατεύονται από πρακτικές παραπλάνησης και να μειώνουν τη σπατάλη τροφίμων.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να φροντίζουμε για την ασφάλεια των γευμάτων μας σε όλα τα στάδια — από την αγορά και την αποθήκευση έως και την προετοιμασία τους.

Πιο συγκεκριμένα:

Πριν την αγορά των τροφίμων

Προγραμματίζουμε τη λίστα με τα προϊόντα που θα χρειαστούμε, για να ελαχιστοποιήσουμε τις αυθόρμητες αγορές.
Αν παίρνουμε μαζί μας τσάντες για την αγορά των τροφίμων, φροντίζουμε να έχουμε πολλές, ώστε να τοποθετούμε σε διαφορετικές, τα ωμά τρόφιμα, που χρειάζονται μαγείρεμα (π.χ. κρέας), από όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και κυρίως από αυτά που είναι έτοιμα προς κατανάλωση (όπως οι σαλάτες), για την αποφυγή διασταυρούμενης μικροβιακής επιμόλυνσης.

Κατά την προμήθεια των τροφίμων

Γενικά:

Συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων

Προμήθεια κρέατος βοοειδών, χοίρων, αιγοπροβάτων και πουλερικών

Προμήθεια κρέατος θηραμάτων:

Προμήθεια και συντήρηση αυγών:

Ακόμη, είναι καλό να θυμόμαστε πως:

Προμήθεια γαλακτοκομικών προϊόντων:

ΕΦΕΤ: Αποθήκευση τροφίμων

Αποθήκευση τροφίμων:

Χειρισμός τροφίμων:

Μετά τo μαγείρεμα:

Μπορούμε να επαναχρησιμοποιήσουμε τα περισσεύματα των τροφίμων μας που δεν καταναλώθηκαν με διαφορετικούς τρόπους:

Τροφικές αλλεργίες

Αν σκοπεύουμε να μαγειρέψουμε κάτι για φίλους ή την οικογένειά μας ή να πραγματοποιήσουμε κάποιο τραπέζι, δεν ξεχνάμε να τους ρωτήσουμε αν υποφέρουν από κάποια τροφική αλλεργία, ώστε να προσέξουμε τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε ή να τους προειδοποιήσουμε να μην φάνε κάποια από τα φαγητά.

Αν κάποιος νιώσει αδιαθεσία ή παρουσιάσει αλλεργική αντίδραση μετά από κατανάλωση κάποιου τρόφιμου, θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια. Σε παγκόσμια κλίμακα, οι καταναλωτές αναφέρουν πιο συχνά αλλεργικές αντιδράσεις σε τρόφιμα όπως το γάλα, τα αυγά, τα ψάρια και οστρακοειδή, τα αράπικα φιστίκια ή άλλους ξηρούς καρπούς, την σόγια, διάφορους σπόρους και το σιτάρι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνώρισε με κανονισμό τις 14 ουσίες ή προϊόντα που προκαλούν πιο συχνά τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες. Έτσι, οι ουσίες αυτές που αναφέρονται στο παράρτημα ΙΙ του Κανονισμού 1169/2011 πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς στα προσυσκευασμένα τρόφιμα, είτε χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη, είτε μπορεί να περιέχονται ίχνη αυτών από διασταυρούμενη επιμόλυνση. Στα μη προσυσκευασμένα τρόφιμα και σε χώρους μαζικής εστίασης οι υπεύθυνοι πρέπει να είναι σε θέση να μας παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες είτε μέσω του μενού, είτεμέσω πινακίδων, είτε και προφορικά εφόσον υπάρχει γραπτή ενημέρωση (σε μενού, σε καταλόγους ή σε πινακίδες) για την ύπαρξη αλλεργιογόνων στα τρόφιμα.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. εύχεται στους καταναλωτές καλές γιορτές, χαρούμενα Χριστούγεννα με υγεία κι ευτυχία για το νέο έτος».

 

Όλο Υγεία

Exit mobile version