Μια 81χρονη γυναίκα που διαγνώστηκε με Αλτσχάιμερ πριν από 13 χρόνια ισχυρίζεται πως κατάφερε να αντιστρέψει την πορεία της νόσου. Όπως εξηγεί, ακολούθησε συγκεκριμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής της που έκαναν τη διαφορά.
Η Judy στα 81 της ισχυρίζεται ότι έχει αντιστρέψει το Αλτσχάιμερ
Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια εκφυλιστική μορφή άνοιας, η οποία προσβάλλει τη μνήμη, τη σκέψη και τη συμπεριφορά και με την πάροδο του χρόνου επιδεινώνεται τόσο, ώστε να δυσκολεύει την καθημερινή ζωή και τις απλές δραστηριότητες. Η ασθένεια δεν αποτελεί φυσιολογικό τμήμα της γήρανσης, παρότι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου είναι η ηλικία, καθώς εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα άνω των 65 ετών και μπορεί να εξελιχθεί προοδευτικά για αρκετά χρόνια σε στάδια από ήπια έως σοβαρή άνοια.
Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει ίαση, αλλά υπάρχουν θεραπείες που στοχεύουν στην απομάκρυνση της βήτα-αμυλοειδούς από τον εγκέφαλο και έχουν δείξει ότι μπορούν να επιβραδύνουν τη γνωστική και λειτουργική παρακμή σε πρώιμα στάδια της νόσου.
Η Judy Benjamin ήταν μόλις 67 ετών όταν διαγνώστηκε με Αλτσχάιμερ, την ίδια εκφυλιστική νόσο που είχε προσβάλει τη μητέρα της και αρκετούς θείους της.
Τα συμπτώματα ξεκίνησαν σταδιακά: ένας ξεχασμένος αριθμός τηλεφώνου, δυσκολία στην ανάγνωση της εφημερίδας. Όμως, η Benjamin σύντομα άρχισε να ανησυχεί σοβαρά όταν μια μαγνητική τομογραφία έδειξε εγκεφαλική βλάβη και συσσώρευση πλακών αμυλοειδούς, χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νόσου.
Σήμερα, στα 81 της, η Benjamin βρίσκεται σε μια επική πεζοπορία διασχίζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αποδείξει στον εαυτό της και σε άλλους ότι είναι δυνατή η αναστροφή των συμπτωμάτων του Αλτσχάιμερ, χάρη σε ένα συγκεκριμένο, επιστημονικά τεκμηριωμένο πρωτόκολλο.
Αφού ξεκίνησε το ταξίδι της στις 5 Απριλίου από το San Diego, ελπίζει να φτάσει στο Saint Augustine της Florida, μέχρι τις 5 Οκτωβρίου. Τη συνοδεύει μια υποστηρικτική ομάδα και ένα κινηματογραφικό συνεργείο που καταγράφει υλικό για ένα ντοκιμαντέρ. Αυτή την εβδομάδα γιόρτασε τη συμπλήρωση 1.000 μιλίων.
«Είμαι ενθουσιασμένη με τους ανθρώπους που έχω γνωρίσει στην πορεία», δήλωσε η Benjamin στην εφημερίδα The Independent. «Όλοι γνωρίζουν κάποιον με Alzheimer και ενδιαφέρονται πολύ για την ιστορία μου επειδή ανέστρεψα την πνευματική μου παρακμή αλλάζοντας ριζικά τη ζωή μου».

Καινότομα αιματολογική εξέταση για διάγνωση Alzheimer στην Ελλάδα
Πώς κατάλαβε ότι πάσχει από τη νόσο; Τα συμπτώματα που την παραξένεψαν
Το να φτάσει σε αυτό το σημείο απαιτούσε μια σειρά από μικρά και μεγάλα βήματα, καθώς η Benjamin προσπαθούσε να διαχειριστεί τη διάγνωσή της. Τα συμπτώματα ξεκίνησαν λίγο μετά τον θάνατο της μητέρας της, η οποία είχε ζήσει με τη νόσο επί 20 χρόνια μετά τη διάγνωσή της.
«Δούλευα στο εξωτερικό και άρχισα να ανησυχώ πραγματικά γιατί δεν μπορούσα να θυμηθώ πράγματα — ούτε καν τον δικό μου αριθμό τηλεφώνου ή τον κωδικό του ντουλαπιού μου», θυμάται, μιλώντας στο Fox News Digital. «Χάθηκα οδηγώντας, ενώ πάντα ήμουν πολύ καλή με την κατεύθυνση».
Οι εγκεφαλικές απεικονίσεις της Benjamin έδειξαν μεγάλη ποσότητα πλακών αμυλοειδούς, πρωτεΐνες που, όταν συσσωρεύονται στον εγκέφαλο, μπορούν να προκαλέσουν θάνατο των νευρικών κυττάρων και βλάβη στις δεξιές και αριστερές βρεγματικές περιοχές του εγκεφάλου της. Αυτές οι περιοχές, που βρίσκονται πίσω από τον μετωπιαίο λοβό, βοηθούν στον προσανατολισμό και επεξεργάζονται την αίσθηση της αφής, σύμφωνα με την Cleveland Clinic.
«Ήξερα ότι τα πράγματα επιδεινώνονταν γρήγορα και ήμουν πολύ καταθλιπτική και αγχωμένη γι’ αυτό», ανέφερε.
Η συμμετοχή της στο πιλοτικό ιατρικό πρόγραμμα έδωσε τη λύση που έψαχνε
Σε μια προσπάθεια να χαράξει μια νέα πορεία, η Benjamin συναντήθηκε με τον Dr. Dale Bredesen, κατόπιν προτροπής μιας φίλης.
Ο Bredesen, διεθνώς αναγνωρισμένος ειδικός στους μηχανισμούς των νευροεκφυλιστικών νόσων και Επικεφαλής Επιστημονικός Σύμβουλος της Apollo Health, ανέπτυσσε τότε ένα πρωτόκολλο για την αναστροφή των ενδείξεων και συμπτωμάτων της νόσου, αλλά δεν το είχε ακόμη δοκιμάσει σε ασθενή. Πίστευε από καιρό ότι η νόσος Alzheimer δεν είναι απλώς προλήψιμη, αλλά και αναστρέψιμη.
Έτσι, η αναζήτηση θεραπείας από την Benjamin εκείνη τη χρονική στιγμή που ο Bredesen αναζητούσε την «ασθενή μηδέν», ήταν καρμική.
Ο Bredesen θυμάται ότι η Benjamin κρατούσε «εκτενείς σημειώσεις» κατά την πρώτη τους συνεδρία λόγω των προβλημάτων μνήμης της. Την έβαλε να ακολουθήσει το πρωτόκολλό του, με την ονομασία ReCODE (από τα αρχικά των λέξεων «reversal of cognitive decline» – αναστροφή της πνευματικής παρακμής), το οποίο περιλάμβανε αλλαγές στη διατροφή και τη ρουτίνα άσκησης της Benjamin, καθώς και προσαρμογές στις συνήθειες ύπνου και την έναρξη διαλογισμού.
Όπως εξήγησε ο Bredesen στην The Independent σχετικά με το ReCODE:
«Η ουσία είναι ότι πρόκειται για ένα εξατομικευμένο πρωτόκολλο ιατρικής ακριβείας που στοχεύει στους παράγοντες που επηρεάζουν κάθε άτομο ξεχωριστά (με βάση τα εργαστηριακά του αποτελέσματα) και αυτοί οι παράγοντες κατατάσσονται σε τρεις βασικές κατηγορίες: ενεργειακή ισορροπία (αιμάτωση, οξυγόνωση κ.λπ.), φλεγμονή (από πολλές διαφορετικές αιτίες) και τοξικότητα (ανόργανα, οργανικά και βιοτοξίνες) και σε τρεις δευτερεύουσες κατηγορίες: τροφική υποστήριξη (ορμόνες, θρεπτικά συστατικά και αυξητικοί παράγοντες), νευροδιαβιβαστές (όπως η ακετυλοχολίνη, που είναι απαραίτητη για τη μνήμη) και το άγχος».
Ο Bredesen σημείωσε επίσης ότι, παρά την υπάρχουσα τεκμηρίωση που δείχνει πως η πνευματική παρακμή μπορεί να αναστραφεί, η πλειονότητα των ανθρώπων παραμένει ανενημέρωτη για το γεγονός ότι κάτι τέτοιο είναι συχνά εφικτό. Η θεραπεία είναι επίσης πιο αποτελεσματική όταν ξεκινά νωρίς. Έχει καταγράψει την έρευνά του σε αρκετά βιβλία, όπως The End of Alzheimer’s και The Ageless Brain.
Πλέον γυρίζει την Αμερική περπατώντας
Οι δυο τους εργάζονται μαζί για να διατηρήσουν την πρόοδό της. Η Benjamin έχει γίνει coach για την υγεία του εγκεφάλου και δασκάλα γιόγκα, και, όπως την περιέγραψε ο Bredesen, είναι «μια επιζήσασα της γνωσιακής παρακμής και ένα εξαιρετικό πρότυπο για όποιον ενδιαφέρεται για τη γήρανση με υγεία».
«Πολύ, πολύ λίγοι άνθρωποι είναι ικανοί να διανύσουν 3.000 μίλια, από τη μία άκρη των ΗΠΑ στην άλλη. Όμως, το να το κάνει κάποια που είναι 81 ετών και έχει αναστρέψει την πνευματική της παρακμή έπειτα από διάγνωση πρώιμου Alzheimer το 2012, είναι πραγματικά ιστορικό», δήλωσε ο Bredesen στην The Independent.
«Κάνει κάτι που ούτε εγώ μπορώ να κάνω, ούτε οι περισσότεροι άνθρωποι που γνωρίζω. Είναι πραγματικά μια έμπνευση».
Ωστόσο, το μήνυμα της Benjamin είναι απλό και μεταφέρει την ελπίδα ότι η πνευματική παρακμή μπορεί να προληφθεί και να αντιστραφεί.
Μπορεί ο επιχείλιος έρπητας να αυξήσει τις πιθανότητες για Αλτσχάιμερ; Τι δείχνει μελέτη που σοκάρει
«Αυτός είναι πραγματικά ο σκοπός του ταξιδιού μου», δήλωσε. «Και επίσης για να δείξω ότι μπορείς να είσαι 81 ετών και να διανύσεις όλη αυτή την απόσταση ένα βήμα τη φορά».