Site icon Όλο Υγεία

Γιατί ξεχνάμε τα όσα μαθαίνουμε – Πώς να τα θυμόμαστε για πάντα

Γιατί ξεχνάμε τα όσα μαθαίνουμε – Πώς να τα θυμόμαστε για πάντα

Φωτογραφία: 123rf

Έχετε παρακολουθήσει ποτέ κάτι, πεπεισμένοι ότι τα όσα μάθατε θα μείνουν χαραγμένα στον εγκέφαλό σας για πάντα; Μερικές μέρες αργότερα, τα βασικά σημεία έχουν εξαφανιστεί και αναρωτιέστε γιατί ξεχάσατε τις πληροφορίες που νομίζατε ότι είχατε συγκρατήσει. Δεν είναι πρόβλημα συγκέντρωσης ή ένδειξη ότι είστε ξεχασιάρηδες περισσότερο από ό,τι συνήθως. Είναι ο εγκέφαλος που κάνει μια από τις συνήθεις λειτουργίες του. Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψετε τις κρυφές δυνάμεις που συνωμοτούν εναντίων σας και σας κάνουν να ξεχνάτε. Επίσης, θα μάθετε απλούς τρόπους για να ενισχύσετε τη μνήμη σας και να θυμάστε όλες τις πληροφορίες που έχετε συλλέξει.

Η καθημερινή συνήθεια που βελτιώνει τη μνήμη και κρατάει υγιή τον εγκέφαλο σύμφωνα με μελέτη

Γιατί ξεχνάμε και πώς να ενισχύσουμε τη μνήμη μας για να συγκρατήσουμε τις πληροφορίες που μαθαίνουμε

Κάθε μέρα, βομβαρδιζόμαστε με τίτλους ειδήσεων, podcasts και παρουσιάσεις που υπόσχονται την επόμενη μεγάλη ανακάλυψη—μόνο και μόνο για να διαπιστώσουμε ότι αυτές οι γνώσεις έχουν χαθεί από το μυαλό μας μέχρι τη Δευτέρα το πρωί. Είναι μια απογοητευτική πραγματικότητα: απορροφούμε ιδέες, νιώθουμε ενθουσιασμένοι, και μετά τις βλέπουμε να εξαφανίζονται σαν να μην υπήρξαν ποτέ.

Πίσω από αυτή τη συχνή εμπειρία κρύβεται μια συναρπαστική ιστορία για τις προτεραιότητες του εγκεφάλου, τα γνωστικά μας τυφλά σημεία, και γιατί η απλή προσοχή δεν αρκεί για να αφομοιωθεί η γνώση.

Πώς μαθαίνουμε και διατηρούμε νέες πληροφορίες

Ερευνητές στην γνωστική ψυχολογία και τη νευροεπιστήμη έχουν χαρτογραφήσει το πώς ο εγκέφαλός μας κωδικοποιεί, ενοποιεί και ανακτά αναμνήσεις, αποκαλύπτοντας μια εργαλειοθήκη αποδεδειγμένων τεχνικών που κάνουν τη μάθηση πιο αποτελεσματική και τη διατήρηση πιο σταθερή. Ορίστε τι δείχνει η επιστήμη:

Καμπύλη μάθησης, καμπύλη λήθης: Οι δύο καμπύλες που διαμορφώνουν το πώς μαθαίνουμε και το τι ξεχνάμε

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε την καμπύλη μάθησης—το ποσοστό με το οποίο βελτιώνουμε τις δεξιότητες ή την κατανόησή μας με την πάροδο του χρόνου. Αναμένουμε η μάθηση να είναι δύσκολη στην αρχή και στη συνέχεια να γίνεται πιο εύκολη με την επανάληψη και την εξάσκηση. Ενώ η καμπύλη μάθησης λαμβάνει μεγάλη προσοχή, πολύ λιγότεροι άνθρωποι μιλούν ή γνωρίζουν για την καμπύλη λήθης, και μπορεί να είναι εξίσου κρίσιμη.

Πρώτος την αναγνώρισε ο Γερμανός ψυχολόγος Hermann Ebbinghaus μέσα από μια σειρά αυτοπειραμάτων που διεξήγαγε μεταξύ 1880 και 1885, και τα οποία έχουν αναπαραχθεί πολλές φορές από τότε. Η καμπύλη λήθης απεικονίζει πόσο γρήγορα χάνουμε τις νέες πληροφορίες με την πάροδο του χρόνου. Η έρευνά του έδειξε ότι ξεχνάμε περίπου το 50% από όσα μαθαίνουμε μέσα σε μία ώρα, το 75% μέσα σε μία μέρα, και έως και 90% μέσα σε μία εβδομάδα. Χωρίς ενίσχυση, ακόμη και οι πιο συναρπαστικές ιδέες μπορούν να ξεθωριάσουν γρήγορα από τη μνήμη.

Γιατί δεν έχουμε αναμνήσεις από όταν ήμασταν μωρά; Τι δείχνουν νέα στοιχεία για τη βρεφική αμνησία

Γιατί ξεχνάμε—και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Ζούμε σε μια εποχή με τεράστιους όγκους πληροφοριών, συχνά κοιτώντας πολλές οθόνες ταυτόχρονα. Καταναλώνουμε περιεχόμενο συνεχώς, συχνά μεταβαίνοντας από το ένα θέμα στο άλλο χωρίς να δίνουμε στον εαυτό μας χρόνο να απορροφήσει, να σκεφτεί ή να εφαρμόσει αυτό που μόλις μάθαμε. Αυτός δεν είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος μάθησης. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν είναι σχεδιασμένος για παθητική απορρόφηση—χρειάζεται ουσιαστική εμπλοκή για να διατηρήσει πληροφορίες.

Ο Paolo Freire, Βραζιλιάνος ακαδημαϊκός θεωρητικός, το εξήγησε αυτό ως τη θεωρία της «τραπεζικής» εκπαίδευσης. Αν οι καθηγητές στέκονται μπροστά στην αίθουσα και καταθέτουν πληροφορίες στο μυαλό ενός φοιτητή, τότε ο φοιτητής πρέπει να διαθέτει ένα οργανωμένο σύστημα αρχειοθέτησης ώστε να μπορεί να ανακτήσει τη σωστή πληροφορία όταν χρειάζεται. Χωρίς αυτό, η πληροφορία θα χαθεί.

Πώς να ενισχύσετε τη μνήμη σας και να μην ξεχνάτε τα όσα μαθαίνετε

Ευτυχώς, υπάρχουν απλές και αποτελεσματικές στρατηγικές που μπορούν να «ισοπεδώσουν» την καμπύλη λήθης και να ενισχύσουν τη μνήμη σας.

1. Γράψτε το με δικά σας λόγια

Μην βασίζεστε στην παθητική λήψη σημειώσεων ή την υπογράμμιση. Συνοψίστε αυτό που μόλις μάθατε, και κάντε το το συντομότερο δυνατό—ιδανικά μέσα σε μία ώρα. Αυτή η άσκηση αναγκάζει τον εγκέφαλό σας να επεξεργαστεί και να αναδιατυπώσει το υλικό, αυξάνοντας τις πιθανότητες να το συγκρατήσει.

2. Σκεφτείτε πριν προχωρήσετε στο επόμενο βήμα

Πριν περάσετε στο επόμενο άρθρο ή τη συνάντηση, κάντε μια παύση και ρωτήστε τον εαυτό σας: Τι με εξέπληξε; Πώς συνδέεται αυτό με όσα ήδη γνωρίζω; Πότε θα μπορούσα να το χρησιμοποιήσω; Πώς θα μπορούσα να το χρησιμοποιήσω; Τέτοιες στιγμές αναστοχασμού σας βοηθούν να δημιουργήσετε έναν ισχυρό ιστό συσχετίσεων, που βελτιώνει την ανάκληση.

3. Εφαρμόστε το με την πρώτη ευκαιρία

Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε νέες γνώσεις είναι να τις χρησιμοποιήσετε. Διδάξτε τις σε κάποιον. Δοκιμάστε τις στη δουλειά. Ενσωματώστε τις σε ένα πρότζεκτ. Η εφαρμογή μετακινεί τη μάθηση από τη βραχυπρόθεσμη επίγνωση στη μακροχρόνια κατανόηση. Ακόμη και μια μικρή πράξη μετράει.

4. Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία για να ενισχύσετε τις γνώσεις σας

Ενώ συχνά κατηγορείται ότι αποτελεί απόσπαση, η τεχνολογία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ενίσχυση της μάθησης. Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης (AI) μπορούν πλέον να συνοψίσουν όσα έχετε μάθει, να σας εξετάσουν και να σας υπενθυμίσουν να τα επαναλάβετε αργότερα—λίγο πριν τα ξεχάσετε. Τέτοια εργαλεία εξατομικεύουν την επανάληψη και ενθαρρύνουν την ενεργή συμμετοχή, κάτι που είναι απαραίτητο για τη μακροπρόθεσμη μνήμη.

Μνήμη: Το κόλπο με τις «τοποθεσίες» που σας βοηθά να θυμάστε τα πάντα

Μάθετε χωρίς να ξεχνάτε

Η μάθηση δεν είναι μόνο κατανάλωση. Είναι επανάληψη, αναστοχασμός και δράση. Αν θέλετε να θυμάστε περισσότερα από όσα μαθαίνετε, πρέπει να είστε σκόπιμοι σχετικά με το πώς τα ενισχύετε και τα χρησιμοποιείτε. Έτσι, την επόμενη φορά που θα τελειώσετε την ανάγνωση, την ακρόαση ή την παρακολούθηση κάποιου ενδιαφέροντος περιεχομένου, κάντε μια παύση. Συνοψίστε το. Αναλογιστείτε το. Χρησιμοποιήστε το. Επαναλάβετε το. Ας γίνει αυτή η νέα σας συνήθεια.

Πηγές: Psychology Today, PubMed, PubMed (2), SageJournals, ResearchGate, ResearchGate (2), ScienceDirect, ResearchGate (3), PubMed (3), PubMed (4)

Ιωάννα Σπίνου

Η Ιωάννα Σπίνου έχει συνεργαστεί με μέσα ποικίλης θεματολογίας, με αποτέλεσμα να αποκτήσει σφαιρική αντίληψη και διεπιστημονικές γνώσεις. Έχει εξειδίκευση σε θέματα μουσικοθεραπείας, καθώς συμμερίζεται το ότι οι κλινικές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, σωματικών και ψυχολογικών. Μελετά εξελίξεις σε νευροεπιστήμη, ψυχοπαθολογία και χρόνιες παθήσεις, ενώ έχει ευαισθησία σε ζητήματα ψυχικής υγείας.

Exit mobile version