Site icon Όλο Υγεία

Καρκίνος του προστάτη: Με ποιους τρόπους μπορεί να προληφθεί

καρκίνος του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες και αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Στα αρχικά στάδια, όπου και μπορεί να θεραπευτεί πλήρως, δεν δίνει κανένα σύμπτωμα και όταν δώσει συμπτώματα, είναι πλέον προχωρημένος.

Με ποιους τρόπους μπορεί να προληφθεί ο καρκίνος του προστάτη;

Δυστυχώς ο καρκίνος του προστάτη δεν μπορεί ούτε να αποφευχθεί ούτε να προληφθεί. Μπορούμε όμως να λάβουμε μέτρα (πρωτογενή πρόληψη), έτσι ώστε είτε να καθυστερήσει την εμφάνιση του είτε όταν εμφανιστεί να είναι ηπιότερος.

Με τακτική άσκηση

Η τακτική άσκηση φαίνεται ότι ελαττώνει την πιθανότητα ανάπτυξης κακοήθειας συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του προστάτη. Επίσης είναι σημαντικό ότι διατηρεί το σωματικό βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα, αφού είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία προδιαθέτει στην ανάπτυξη κακοηθειών.

Με σωστή διατροφή

Είναι γνωστό ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη όλων των ασθενειών. Τι πρέπει όμως να αποφεύγουμε για την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη;

Οι τροφές που καθυστερούν την ανάπτυξη και εξελιξη του καρκίνου του προστάτη: Τροφές οι οποίες περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση όπως:

Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω για να προλάβω τον καρκίνο του προστάτη σε πρώιμο στάδιο;

Ο καρκίνος του προστάτη στα αρχικά στάδια θεραπεύεται πλήρως. Έτσι λοιπόν η προσπάθεια της επιστημονικής κοινοτητας έχει επικεντρωθεί κυρίως στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη δηλαδή την δευτερογενή πρόληψη.

Ο ετήσιος έλεγχος του PSA αποτελεί μια εξεταση φθηνή αξιόπιστη που έχει γίνει ρουτινα πλεον. Σε συνδυασμό με την μέτρηση του free PSA ,την δακτυλική εξέταση από τον ουρολόγο, την πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία προστάτη και τέλος την κατευθυνόμενη βιοψία προστάτη (Fusion Biopsy) έχει οδηγήσει στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου.

Ποια είναι η θεραπεία;

Η ρομποτική ριζική προστατεκτομή είναι η θεραπεία εκλογής και προσφέρει στον ασθενή:

Exit mobile version