Site icon Όλο Υγεία

Καύσωνας: Σε αυξημένη ετοιμότητα το ΕΣΥ-Οδηγός «επιβίωσης» και μέτρα προστασίας

καύσωνας

Το υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει τις οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα. Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και τι πρέπει να κάνουν.

Το Υπουργείο Υγείας λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες και έχοντας πάντα ως πρώτο μέλημα την προστασία της Δημόσιας Υγείας, υπενθυμίζει τις οδηγίες προστασίας έναντι των συνεπειών του καύσωνα και καλεί όλους τους πολίτες –ιδίως όσους ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες– να τις ακολουθήσουν.
Οι υγειονομικές μονάδες της χώρας βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ οι Δήμοι καλούνται να διασφαλίσουν δροσερούς και κλιματιζόμενους χώρους για το κοινό.

Καύσωνας: Σε 10 μέρες καταγράφηκαν 2305 θάνατοι στην Ευρώπη

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Παθολογικές καταστάσεις από υψηλές θερμοκρασίες και οδηγίες αντιμετώπισης

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανέλθει σε όρια μη ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό σε συνέργεια με άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κ.λ.π. ), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε βαριά νόσηση έως και στο θάνατο.

Καύσωνας: Ποια νοσήματα προκαλούνται από την έκθεση σε αυξημένες θερμοκρασίες

Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι:

Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με:

Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος:

Μεταφορά του θερμόπληκτου άμεσα σε μέρος δροσερό, ευάερο, σκιερό κατά προτίμηση κλιματιζόμενο (ανωτέρω σχετ.), πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό ή ντους ή ψεκασμό με κρύο νερό, παροχή μικρών γουλιών δροσερών υγρών (νερού ή αραιωμένου χυμού φρούτων, 1 μέρος χυμού σε 4 μέρη νερού) αν μπορεί να καταπιεί κ.λ.π.

Γενικές οδηγίες προφύλαξης:

Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή τους καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής.

Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής, και σε κάθε περίπτωση φυσικό αερισμό των χώρων. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Όλο Υγεία

Exit mobile version