Με σημαντικές καθυστερήσεις η έλευση νέων φαρμάκων στην Ελλάδα. Λιγότερα καινοτόμα φάρμακα στην ελληνική αγορά σε σχέση με την προηγούμενη τριετία.
«Δεν ζητάμε απλώς ισότητα στα λόγια, ζητάμε ισότιμη, ποιοτική πρόσβαση στην υγεία εδώ και τώρα». Με αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα η Ένωση Ασθενών Ελλάδας (ΕΝ.ΑΣ.ΕΛ.) έθεσε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης την επιτακτική ανάγκη για ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών με θέμα: «Δικαίωμα στην Υγεία για όλους».
Οι ασθενείς στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν αρκετά εμπόδια στην πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν.
Που οφείλεται η καθυστέρηση νέων φαρμάκων στην ελληνική αγορά
Κατά την ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας, Άρης Αγγελής, παρουσίασε στοιχεία για την πρόσβαση των ασθενών στην Ελλάδα σε νέα φάρμακα, αναδεικνύοντας τόσο τα θετικά όσο και τις υφιστάμενες αδυναμίες του συστήματος.
Καινοτόμες θεραπείες: Η καθυστέρηση στην πρόσβαση έχει φτάσει στις 654 ημέρες
Όπως ανέφερε, την περίοδο 2019-2022 εγκρίθηκαν συνολικά 167 νέα φάρμακα, ωστόσο μόνο το 47% αυτών είναι προσβάσιμο στην Ελλάδα, τοποθετώντας τη χώρα στη 15η θέση ανάμεσα σε 36 χώρες.
Παρά τη σχετική πρόοδο, ο κ. Αγγελής επισήμανε ότι αρκετά καινοτόμα φάρμακα καθυστερούν να εισαχθούν στην ελληνική αγορά ή διατίθενται μόνο μέσω του ΙΦΕΤ, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανισότητες, αφού η πρόσβαση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πρωτοβουλία και την ενημέρωση του γιατρού.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι μόλις το 19% των φαρμάκων που κυκλοφορούν διεθνώς είναι διαθέσιμο στη χώρα μας, με βασικό εμπόδιο το γεγονός ότι πολλές φαρμακευτικές εταιρείες δεν προχωρούν σε αίτηση τιμολόγησης και αποζημίωσης για όλα τα προϊόντα τους στην Ελλάδα.
Παράλληλα, αναφέρθηκε σε διαχρονικές προκλήσεις όπως η υψηλή ιδιωτική συμμετοχή στα φάρμακα, οι ελλείψεις σκευασμάτων και οι καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ιδίως εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων. Τέλος, σημείωσε ότι φάρμακα εγκεκριμένα στην Ευρώπη εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία εξακολουθούν να μην αποζημιώνονται στην Ελλάδα, κάτι που, όπως είπε, αποτελεί προτεραιότητα για άμεση βελτίωση.
Ανισότητες στις Υγειονομικές Υπηρεσίες και Πρόσβαση στη Φαρμακευτική Καινοτομία
Ο Καθηγητής Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας Δ.Π.Θ., Νίκος Πολύζος, κατά την κεντρική ομιλία του, ανέφερε ότι παρά τις αυξήσεις των τελευταίων χρόνων, η Ελλάδα παραμένει πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στη χρηματοδότηση της υγείας, με τις υγειονομικές δαπάνες της χώρας να ανέρχονται στο 9,5% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 11%.
Βασιζόμενος σε πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ (Health at a Glance 2024) για τις ανικανοποίητες ανάγκες των πολιτών, κυρίως εξαιτίας του κόστους, τόνισε ότι η χρηματοδότηση της υγείας παραμένει ένα διαρθρωτικό ζήτημα, ενώ η πολύ υψηλή ιδιωτική δαπάνη τα τελευταία χρόνια κοντά στο 35% χρειάζεται να μειωθεί, όπως συνέστησε ο Καθηγητής.
Στο φάρμακο, η χώρα μας βρίσκεται κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ στην αποδοχή και την είσοδο καινοτόμων φαρμάκων, αλλά με σημαντικές καθυστερήσεις, που πρέπει να αρθούν.
Στο ΕΣΥ και την αντίστοιχη χρηματοδότηση θα πρέπει να βρεθούν τρόποι άρσης των σχετικών ανισοτήτων, με την ελάφρυνση των ιδιωτικών δαπανών για υγειονομικές υπηρεσίες και την αντιμετώπιση των μακρών λιστών αναμονής, με τη κάλυψη απομακρυσμένων περιοχών, αλλά και την αναδιοργάνωση του. Ολοκληρώνοντας, ο Καθηγητής τόνισε την ανάγκη για ετήσια και περιοδική αξιολόγηση του συστήματος υγείας βάσει δεικτών, με βάση την οποία θα σχεδιάζονται οι πολιτικές και θα εκτιμάται η αποτελεσματικότητα της διοίκησης.
ΣΦΕΕ: Οι στρεβλώσεις στην αγορά φαρμάκου στερούν από τους ασθενείς καινοτόμες θεραπείες
Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, αναφέρθηκε στα ευρήματα της μελέτης WΑΙΤ Indicator, η οποία δείχνει ότι η καθυστέρηση για την έλευση νέων φαρμάκων στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 70 ημέρες, αλλά τα διαθέσιμα φάρμακα είναι λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη τριετία.