Site icon Όλο Υγεία

Πώς οι πολίτες θα αξιολογούν το ΕΣΥ- Οι «ποινές» στους διοικητές με χαμηλή βαθμολογία

ΕΣΥ

Τα δεδομένα της αξιολόγησης του ΕΣΥ θα αξιοποιούνται από το Υπουργείο Υγείας. Η απόδοση των νοσοκομείων έχει συνδεθεί και με την αξιολόγηση των διοικήσεων τους.

Πόσος χρόνος χρειάστηκε να περιμένετε από την άφιξή σας στο νοσοκομείο μέχρι την εισαγωγή σας;
Πόσες ημέρες μεσολάβησαν μέχρι τον προεγχειρητικό έλεγχο;
Υπήρξε αλλαγή στο πρόγραμμα του χειρουργείου σας;
Το νοσοκομείο διέθετε τις ειδικότητες γιατρών που χρειαζόσασταν;
Χρειάστηκε να μετακινηθείτε κατά τη διάρκεια της νοσηλείας σας σε άλλο νοσοκομείο;

Οι παραπάνω είναι μερικές από τις 35 ερωτήσεις που θα κληθούν να απαντήσουν μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο οι ασθενείς.
Το Ψηφιακό Εργαλείο Αξιολόγησης της Εμπειρίας του Ασθενή στα νοσοκομεία του ΕΣΥ ξεκινά τη λειτουργία του την Δευτέρα 14 Ιουλίου και αφορά και τα 127 νοσοκομεία της χώρας και όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών που νοσηλεύθηκαν σε νοσοκομεία.

Ξεκινά την Δευτέρα, 14 Ιουλίου, η αξιολόγηση των υπηρεσιών του ΕΣΥ από τους ασθενείς

Οι 35 ερωτήσεις καλύπτουν τους βασικούς τομείς που καθορίζουν την ποιότητα της φροντίδας και αναφέρονται

Βήμα-βήμα η διαδικασία

Ο πολίτης άνω των 18 ετών θα λαμβάνει SMS πέντε μέρες μετά το εξιτήριο και θα συμπληρώνει το ερωτηματολόγιο. Η αξιολόγηση θα παραμένει ενεργή 7 μέρες μετά το εξιτήριο. Εκτιμώμενος χρόνος συμπλήρωσης είναι τα 3 λεπτά.
Στην περίπτωση που το ΑΜΚΑ δεν αντιστοιχεί σε νοσηλευθέντα ασθενή, δεν θα επιτρέπεται η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου.
Τα δεδομένα θα λαμβάνονται χωρίς να αποκαλύπτεται η ταυτότητα του ασθενούς, χωρίς ταυτοποίηση προσώπου.

Η βαθμολογία από το 1 έως το 5

Στόχος είναι να γίνει μέτρηση της ικανοποίησης όσων ασθενών έχουν νοσηλευθεί και έχουν λάβει εξιτήριο από κάποιο νοσοκομείο της χώρας, σε μια κλίμακα από το 1 έως το 5.

Το έργο αποτελεί τμήμα του συνολικού σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας για την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. Αφορά στη δημιουργία εφαρμογής για τη μέτρηση της ικανοποίησης όσων ασθενών έχουν νοσηλευθεί και έχουν λάβει εξιτήριο από κάποιο νοσοκομείο της χώρας.

Τα ανωνυμοποιημένα δεδομένα συλλέγονται και αποθηκεύονται σε ιστορική βάση δεδομένων. Βάσει των δεδομένων προκύπτει συγκεκριμένη βαθμολογία ανά Άξονα Αξιολόγησης, ανά νοσοκομείο και ανά κλινική, ώστε να είναι εφικτή η συστηματική και διαχρονική παρακολούθηση και αποτίμηση της πορείας στον χρόνο, καθώς και η πραγματοποίηση συγκρίσεων.
Τα δεδομένα θα αξιοποιούνται και από το Υπουργείο Υγείας, αφού η απόδοση των νοσοκομείων έχει συνδεθεί και με την αξιολόγηση των διοικήσεων τους.

«Στόχος είναι να δώσουμε φωνή στους χρήστες. Να μάθουμε τη δικιά τους πραγματική γνώμη για την εμπειρία που βίωσαν. Ως πολιτική ηγεσία να έχουμε την εικόνα είτε των επιτυχιών, είτε των αποτυχιών των νοσοκομείων μας σε επίπεδο κλινικής, όχι σε επίπεδο νοσοκομείου, από τα πιο απλά και καθημερινά, όπως αν το νοσοκομείο είχε χαρτί τουαλέτας, σεντόνι ή γρήγορη ανταπόκριση των νοσηλευτών μέχρι τα πιο σύνθετα και τα πιο μεγάλα, όπως αν είχε μεγάλη αναμονή, ορθή διάγνωση και ούτω καθ’ εξής.
Άρα, θα έχουμε τη δυνατότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα να συλλέγουμε πραγματικά δεδομένα από το σύνολο των 127 νοσοκομείων του ΕΣΥ, από τους ίδιους τους χρήστες και να έχουμε μετά τη δυνατότητα να βγάζουμε ένα σκορ ευαρέσκειας ή δυσαρέσκειας των ασθενών μας για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας ανά κλινική νοσοκομείου, να δημοσιοποιούμε την πληροφορία αυτή και να βάζουμε τα νοσοκομεία σε μία ευγενή άμιλλα μεταξύ τους. Να διορθώνουμε τα προβλήματα εκεί που τα βλέπουμε καταγεγραμμένα και να κινητροδοτούμε με δικά μας εργαλεία τα νοσοκομεία, να πηγαίνουν καλύτερα και να παρέχουν το επίπεδο υπηρεσιών υγείας που εμείς επιθυμούμε να παρέχουμε στους ασθενείς μας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

«Μέσα από αυτή τη διαδικασία, διαμορφώνουμε μια νέα κουλτούρα ευθύνης, λογοδοσίας και συνεχούς βελτίωσης, όπου η φωνή του ασθενούς είναι καθοριστική», τόνισε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Στόχος, πρόσθεσε, είναι ένα σύγχρονο, ανθρωποκεντρικό και αποτελεσματικό ΕΣΥ, που στέκεται δίπλα σε κάθε πολίτη τη στιγμή που το χρειάζεται.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Exit mobile version