Site icon Όλο Υγεία

Ξεκινά την Δευτέρα, 14 Ιουλίου, η αξιολόγηση των υπηρεσιών του ΕΣΥ από τους ασθενείς

ΕΣΥ

Το υπουργείο Υγείας θα συλλέγει τα στοιχεία και θα τα αξιοποιεί τόσο σε επίπεδο νοσοκομείων όσο και σε επίπεδο κλινικών. Το ΕΣΥ γίνεται ασθενοκεντρικό.

Την Δευτέρα, 14 Ιουλίου, ξεκινά η αξιολόγηση των υπηρεσιών όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ από τους ίδιους τους ασθενείς. Προς το παρόν δεν θα περιλαμβάνονται τα Ογκολογικά και τα Παιδιατρικά νοσοκομεία.

Η αξιολόγηση θα καλύπτει βασικούς τομείς ποιότητας της νοσοκομειακής φροντίδας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ερωτήσεις για την προσβασιμότητα στις υπηρεσίες, την οργάνωση και τον συντονισμό της φροντίδας, την αλληλεπίδραση με το προσωπικό, την καθαριότητα των χώρων, τη συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων για την υγεία τους, καθώς και την πληρότητα της ενημέρωσης και την καθοδήγηση πριν από το εξιτήριο.

Πρόκειται για ένα ψηφιακό εργαλείο που υλοποιείται σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και φέρνει τους ασθενείς στο επίκεντρο, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αξιολογούν την εμπειρία της νοσηλείας τους με τρόπο άμεσο, γρήγορο και απλό, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στόχος είναι, όπως είπε ο υπουργός, να δώσουμε φωνή στους χρήστες υπηρεσιών υγείας, να μάθουμε την γνώμη τους για την εμπειρία που βίωσαν κατά τη νοσηλεία τους στο νοσοκομείο. Το υπουργείο θα συλλέγει τα στοιχεία και θα τα αξιοποιεί τόσο σε επίπεδο νοσοκομείων όσο και σε επίπεδο κλινικών.

Το επόμενο στάδιο θα είναι η βαθμολογία νοσοκομείων και κλινικών, η συστηματική παρακολούθηση των αποδόσεων τους και οι ενέργειες που γίνονται για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί.

Μέσω του νέου εργαλείου σε σύντομο χρονικό διάστημα θα συλλέγουμε δεδομένα από τα 127 νοσοκομεία και θα βγάζουμε ένα σκορ ανά νοσοκομείο και ανά κλινική, βάζοντας τα νοσοκομεία σε ευγενή άμιλλα για να διορθώνουν προβλήματα, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης. Παράλληλα το υπουργείο θα παρεμβαίνει στις διοικήσεις των νοσοκομείων που δεν παρέχουν το επίπεδο υπηρεσιών υγείας που πρέπει.

Ειδικότερα, μετά από 5 ημέρες, μετά το εξιτήριο, οι ασθενείς, άνω των 18 ετών θα λαμβάνουν ένα SMS με έναν μοναδικό υπερσύνδεσμο που θα περιλαμβάνει 35 ερωτήσεις. Ο σύνδεσμος θα παραμένει ενεργός για 7 ημέρες, εξήγησε η γγ του υπουργείου Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη.

Μέσω αυτού, θα μπορεί να συμπληρώσει ανώνυμα ένα ερωτηματολόγιο, υπό την προϋπόθεση ότι έχει προηγουμένως συναινέσει για τη συμμετοχή του στη διαδικασία αξιολόγησης.

Προϋπόθεση για την αποστολή του SMS είναι ο πολίτης να έχει άυλη συνταγογράφηση. Αφού λάβει το SMS θα μπορεί να συνδεθεί καταχωρώντας τον ΑΜΚΑ του και ανώνυμα απαντά στις 35 ερωτήσεις.

Οι πληροφορίες που θα συλλέγονται από την αξιολόγηση θα είναι άμεσα διαθέσιμες και σε πραγματικό χρόνο στη διοίκηση του νοσοκομείου, ώστε να μπορεί να επέμβει άμεσα και να λύσει τυχόν προβλήματα.
Τα δεδομένα θα αξιοποιούνται και από το Υπουργείο Υγείας, αφού η απόδοση των νοσοκομείων έχει συνδεθεί και με την αξιολόγηση των διοικήσεων τους.
«Το εργαλείο αξιολόγησης είναι εργαλείο διοίκησης, δίνεται ο λόγος στους χρήστες και το σύστημα υγείας αποκτά μια σημαντικά πολύτιμη πληροφορία», δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Πρόσθεσε ότι το υπουργείο υγείας σε γρήγορο χρόνο θα μπορεί να εντοπίζει δυσλειτουργίες του συστήματος και να παρεμβαίνει άμεσα, «ακόμα και να τιμωρεί κάποιους που δεν βελτιώνουν την κατάσταση».

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Exit mobile version