Site icon Όλο Υγεία

Βακτηριακή κολπίτιδα: Τι είναι, ποια τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται

Βακτηριακή κολπίτιδα: Τι είναι, ποια τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται

Φωτογραφία: 123rf

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, η βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συνηθισμένη κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών ετών. Οι αλλαγές στις ορμόνες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου διευκολύνουν την ανάπτυξη ορισμένων ειδών βακτηρίων. Μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και πόνο στον κόλπο, καθώς και άλλα συμπτώματα. Ποια είναι αυτά και ποια είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία;

Μυκητίαση ή κυστίτιδα; Πώς θα ξεχωρίσετε τα συμπτώματα και πώς θα τα αντιμετωπίσετε φυσικά

Τι είναι η βακτηριακή κολπίτιδα;

Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι μια κολπική λοίμωξη που προκαλείται από υπερανάπτυξη βακτηρίων. Κάθε υγιής κόλπος περιέχει βακτήρια. Συνήθως, αυτά τα βακτήρια ισορροπούν το ένα το άλλο. Μερικές φορές, τα «κακά» βακτήρια αναπτύσσονται πάρα πολύ και υπερισχύουν των «καλών». Αυτό διαταράσσει την ισορροπία των βακτηρίων στον κόλπο και οδηγεί στο πρόβλημα.

Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, η βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί να κάνει τις κολπικές εκκρίσεις να έχουν μια μυρωδιά «ψαριού». Μπορεί επίσης να προκαλέσει κολπικό ερεθισμό σε μερικούς ανθρώπους, ενώ άλλοι μπορεί να μην έχουν συμπτώματα.

Πόσο συχνή είναι η βακτηριακή κολπίτιδα;

Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι το πιο κοινό κολπικό πρόβλημα για τις γυναίκες ηλικίας 15 έως 44 ετών. Στην πραγματικότητα, περίπου το 35% των γυναικών με κόλπο θα την εμφανίσουν.

Ποιος μπορεί να πάθει βακτηριακή κολπίτιδα;

Οποιοσδήποτε έχει κόλπο μπορεί να νοσήσει από βακτηριακή κολπίτιδα. Εμφανίζεται συνήθως σε άτομα που είναι σεξουαλικά ενεργά. Είναι σπάνιο να εμφανιστεί σε άτομα που δεν έχουν κάνει ποτέ σεξ. Μερικοί άνθρωποι μπορεί φυσικά να παράγουν πάρα πολλά από τα βακτήρια που την προκαλούν.

Μπορεί να έχετε υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθείτε εάν:

Βακτηριακή κολπίτιδα: Συμπτώματα και αιτίες

Έως και το 84% των ατόμων με βακτηριακή κολπίτιδα δεν έχουν συμπτώματα. Εάν εμφανιστούν, μπορεί να έχετε:

Τα συμπτώματα βακτηριακής κολπίτιδας είναι παρόμοια με άλλες λοιμώξεις. Είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιατρό για να προσδιορίσετε εάν αυτό που έχετε είναι βακτηριακή κολπίτιδα ή άλλη κολπική λοίμωξη.

Περίοδος: 4 προειδοποιητικά σημάδια ότι το αίμα δεν είναι φυσιολογικό

Πώς μπορώ να πάθω βακτηριακή κολπίτιδα;

Ο κόλπος φιλοξενεί πολλούς τύπους βακτηρίων (που ονομάζονται μικροβίωμα). Μια αλλαγή στην ισορροπία των βακτηρίων προκαλεί το πρόβλημα. Συγκεκριμένα, συμβαίνει όταν τα «κακά» βακτήρια (αναερόβια) αναπτύσσονται πιο γρήγορα από τα «καλά» βακτήρια (γαλακτοβάκιλλοι). Η υπερβολική ποσότητα ενός τύπου βακτηρίων οδηγεί σε ανισορροπία.

Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι οτιδήποτε αλλάζει τη φυσική χημεία του κόλπου μπορεί να επηρεάσει τα βακτήρια σε αυτόν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένες δραστηριότητες όπως το σεξ χωρίς προστασία μπορεί να οδηγήσουν σε βακτηριακή κολπίτιδα. Δεν μπορείτε να πάθετε βακτηριακή κολπίτιδα από:

Είναι μεταδοτική;

Δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, αλλά η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ);

Δεν μεταδίδεται σεξουαλικά, αλλά συνδέεται με τη σεξουαλική δραστηριότητα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το σεξ μπορεί να αλλάξει το βακτηριακό περιβάλλον στον κόλπο. Αυτό καθιστά πιο πιθανή την υπερανάπτυξη βακτηρίων.

Βακτηριακή κολπίτιδα: Πρόληψη και θεραπεία

Δεν μπορείτε να την αποτρέψετε. Ωστόσο, η λήψη των ακόλουθων προφυλάξεων θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο:

Μπορεί η βακτηριακή κολπίτιδα να υποχωρήσει μόνη της;

Ο γιατρός θα συνταγογραφήσει αντιβιοτικά, συνήθως μετρονιδαζόλη ή κλινδαμυκίνη. Αυτά τα φάρμακα βρίσκονται σε μορφή τζελ ή κρέμας που εισάγετε στον κόλπο σας. Ορισμένα αντιβιοτικά είναι χάπια που μπορείτε να πάρετε από το στόμα.

Είναι σημαντικό να ολοκληρώσετε την αντιβιοτική θεραπεία και να την πάρετε όπως σας τη συνταγογραφεί ο γιατρός. Το να σταματήσετε νωρίς επειδή τα συμπτώματά σας εξαφανίζονται αυξάνει τον κίνδυνο να κολλήσετε ξανά.

Ορισμένες περιπτώσεις βακτηριακής κολπίτιδας υποχωρούν μόνες τους χωρίς φάρμακα. Ωστόσο, εάν έχετε συμπτώματα, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα. Η ύπαρξη βακτηριακής κολπίτιδας σας κάνει επιρρεπείς σε σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις και μπορεί να επηρεάσει την εγκυμοσύνη.

Υπάρχει σπιτική θεραπεία για τη βακτηριακή κολπίτιδα;

Δεν υπάρχουν προϊόντα χωρίς ιατρική συνταγή για τη θεραπεία της βακτηριακής κολπίτιδας. Αποφύγετε τη χρήση προϊόντων που προορίζονται για μυκητιάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την βακτηριακή κολπίτιδα. Επισκεφθείτε έναν γιατρό για θεραπεία.

Το αντιβιοτικό της φύσης, ιδανικό για ιώσεις, γρίπη και κολπίτιδα

Πόσο διαρκεί;

Τις περισσότερες φορές, ένας κύκλος αντιβιοτικών -που λαμβάνεται για έως και επτά ημέρες– εξαλείφει τη λοίμωξη. Περίπου το 10% έως 15% των ανθρώπων χρειάζονται έναν δεύτερο κύκλο θεραπείας.

Πηγές: Mayo Clinic, Cleveland Clinic, ΝΙΗ

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version