Περίοδος: 4 προειδοποιητικά σημάδια ότι το αίμα δεν είναι φυσιολογικό

αίμα περιόδου

Είναι εύκολο να αγνοήσετε μερικές κηλίδες αίματος πριν ή μετά την περίοδο ως κάτι φυσιολογικό και σε καμία περίπτωση ανησυχητικό. Αλλά ένας γιατρός ισχυρίζεται ότι αυτό είναι μεταξύ των τεσσάρων προειδοποιητικών σημαδιών ότι κάτι δεν πάει καλά με τον κόλπο σας.

Αν και μπορεί να πιστεύετε ότι πρόκειται για αίμα περιόδου που έχει απομείνει ή είναι απλώς αποτέλεσμα μιας μικρής πληγής, ο Δρ. Suraj Kukadia συμβουλεύει όποια γυναίκα αντιμετωπίζει κάτι τέτοιο να επισκεφτεί άμεσα έναν γιατρό.

Είναι ασφαλές να κάνετε σεξ όταν έχετε περίοδο; Τι λένε οι ειδικοί

«Ξέρετε τι σημαίνει ανώμαλη κολπική αιμορραγία; Υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι κάτι συμβαίνει και σημαίνει ότι πρέπει να εξεταστείτε από γιατρό. Ας φροντίσουμε να μην αγνοήσουμε κάτι τέτοιο γιατί γενικά όσο νωρίτερα τα εντοπίσουμε αυτά, τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα», τόνισε ο γιατρός του NHS σε βίντεο στο TikTok.

@doctorsooj RED FLAGS for vaginal bleeding explained #health #womenshealth #cancer #gynecologist #getlippy ♬ original sound – Dr Sooj | MBBS BSc MRCGP

Τα 4 σημάδια που δείχνουν ότι το αίμα από τον κόλπο δεν είναι φυσιολογικό

  1. Αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση
  2. Αιμορραγία μεταξύ των περιόδων
  3. Πιο επώδυνη ή πιο βαριά αιμορραγία
  4. Αιμορραγία μετά το σεξ ή εκκρίσεις με αίμα

1. Αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση

Πρώτον, ο Δρ. Kukadia επέστησε την προσοχή σε κάθε είδους αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση, όπως οι κηλίδες ή οι εκκρίσεις με αίμα. Ακόμα κι αν έχει συμβεί μόνο μία φορά και δεν είστε σίγουροι ότι είναι αίμα ή δεν έχει ένα «τυπικό» κόκκινο χρώμα, αλλά καφέ ή ροζ, αυτό εξακολουθεί να είναι ένα κακό σημάδι.

Ενώ οι καρκίνοι των ωοθηκών και της μήτρας είναι μεταξύ των πιθανών αιτιών της μετεμμηνορροϊκής αιμορραγίας, μπορεί επίσης να προκληθεί από ατροφική κολπίτιδα -φλεγμονή της κολπικής επένδυσης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει απίστευτα πόνο και φαγούρα στον κόλπο σας, επομένως η σωστή θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας.

2. Αιμορραγία μεταξύ των περιόδων

Ο Δρ. Kukadia συνέχισε: «Το δεύτερο είναι η αιμορραγία μεταξύ των περιόδων. Αυτό ονομάζεται ενδιάμεση αιμορραγία και αφορά σε οποιαδήποτε αιμορραγία εκτός του κανονικού εμμηνοροϊκού κύκλου».

Τρώτε περισσότερο πριν την περίοδο; Τι σημαίνει αυτό σύμφωνα με τους επιστήμονες

Είναι σημαντικό ότι τα ορμονικά αντισυλληπτικά -όπως το συνδυασμένο χάπι ή το αντισυλληπτικό έμπλαστρο- μπορεί να προκαλέσουν ακανόνιστη αιμορραγία. Αν όμως η μεσοεμμηνορροϊκή αιμορραγία διαρκεί περισσότερο από μερικούς μήνες, μπορεί να είναι σημάδι χλαμυδίων, ινομυωμάτων ή καρκίνου.

3. Πιο επώδυνη ή πιο βαριά αιμορραγία

Το τρίτο σημάδι είναι οποιαδήποτε αιμορραγία που είναι πολύ πιο επώδυνη ή πολύ πιο βαριά από το κανονικό, ανάλογα με το άτομο.  Παράλληλα, οι ασυνήθιστα βαριές περίοδοι μπορεί να είναι σημάδι διαφόρων καταστάσεων που επηρεάζουν τη μήτρα, όπως η ενδομητρίωση.

Σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό υγείας NHS, αυτό συμβαίνει όταν ιστός παρόμοιος με την επένδυση της μήτρας αναπτύσσεται σε άλλα μέρη, όπως οι ωοθήκες και οι σάλπιγγες. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο κάτω μέρος του στομάχου ή στην πλάτη που ενισχύεται κατά τη διάρκεια της περιόδου και μπορεί να σας εμποδίσει να κάνετε καθημερινές εργασίες. Ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ και η διάρροια στην περίοδο μπορεί επίσης να είναι μέρος αυτού.

4. Αιμορραγία μετά το σεξ ή εκκρίσεις με αίμα

«Το τέταρτο είναι αιμορραγία μετά το σεξ και το πέμπτο είναι κάθε είδους απροσδόκητο έκκριμα με αίμα», συνέχισε ο Δρ. Kukadia.

«Η περίοδος κάθε γυναίκας είναι διαφορετική, αλλά είναι σημαντικό να ελέγχονται αυτά τα πράγματα, επειδή η μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία μπορεί να είναι σημάδι πολλών διαφορετικών τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου της μήτρας ή του ενδομητρίου, του τραχήλου της μήτρας, του καρκίνου του κόλπου και ακόμη και σε ορισμένες περιπτώσεις, των καρκίνων των ωοθηκών. Οι πιθανότητες είναι ότι μάλλον δεν είναι καρκίνος, αλλά είναι σημαντικό να ελέγχεστε», ανέφερε καταληκτικά ο ειδικός.

Εάν εμφανίσετε ασυνήθιστα μοτίβα αιμορραγίας μεταξύ των περιόδων σας ή μετά την εμμηνόπαυση, το NHS συνιστά να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top