Site icon Όλο Υγεία

Μπορεί η βιταμίνη D να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου; Τι απαντούν οι επιστήμονες

Μπορεί η βιταμίνη D να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου; Τι απαντούν οι επιστήμονες

Φωτογραφία: 123rf

Μπορεί ένα απλό συμπλήρωμα βιταμίνης D να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου; Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη ίσως παίζει πιο σημαντικό ρόλο απ’ όσο πιστεύαμε. Αν και δεν αποτελεί θαυματουργή θεραπεία, ειδικοί υποστηρίζουν ότι το να έχετε αρκετή βιταμίνη D θα μπορούσε να λειτουργήσει προληπτικά απέναντι σε έναν από τους πιο κοινούς και επικίνδυνους τύπους καρκίνου.

Αντιγήρανση: 3 τρόποι να επιβραδύνετε το βιολογικό ρολόι σας – Ο ρόλος των ωμέγα-3 λιπαρών

Πόση βιταμίνη D μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου

Ο καθηγητής Justin Stebbing, ειδικός στις βιοϊατρικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin, δήλωσε ότι υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η θρεπτική ουσία βοήθησε στην καταπολέμηση της νόσου.

«Η διατήρηση επαρκών επιπέδων βιταμίνης D -τουλάχιστον 30 ng/mL- είναι ένα χαμηλού κινδύνου και οικονομικά αποδοτικό μέτρο υγείας», έγραψε ο καθηγητής στο The Conversation και συμπλήρωσε: «Σε συνδυασμό με άλλες στρατηγικές όπως ο τακτικός έλεγχος, η υγιεινή διατροφή, η σωματική δραστηριότητα και η εξατομικευμένη φροντίδα, η βιταμίνη D θα μπορούσε να διαδραματίσει πολύτιμο ρόλο στη συνολική πρόληψη του καρκίνου».

Γιατί είναι σημαντική η βιταμίνη D και πώς τη λαμβάνουμε

Οι άνθρωποι λαμβάνουν βιταμίνη D από την έκθεση στο ηλιακό φως, καθώς και από τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια, το κόκκινο κρέας και οι κρόκοι αυγών. Μπορούν επίσης να αυξήσουν τα επίπεδά τους χρησιμοποιώντας συμπληρώματα. Ενώ η επιστήμη έχει αποδείξει ότι η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας:

ο καθηγητής Stebbing δήλωσε ότι ο ακριβής ρόλος της στην πρόληψη του καρκίνου είναι λιγότερο σαφής. Όπως εξήγησε, οι εργαστηριακές εξετάσεις έχουν δείξει ότι το θρεπτικό συστατικό παίζει κρίσιμο ρόλο:

Δύο συμπληρώματα διατροφής που δεν πρέπει να παίρνετε ποτέ μαζί – Αυξάνουν την πιθανότητα εγκεφαλικού κατά 17%

Όλα αυτά υποστηρίζουν την ιδέα ότι τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να βοηθούν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου. Μάλιστα, ορισμένες μελέτες να υποδηλώνουν ότι τα άτομα με τα συνιστώμενα επίπεδα βιταμίνης D έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του εντέρου.

«Αυτό σκιαγραφεί μια ελπιδοφόρα εικόνα, υποδηλώνοντας ότι κάτι τόσο απλό όσο η λήψη περισσότερης βιταμίνης D -μέσω έκθεσης στον ήλιο, διατροφής ή συμπληρωμάτων- θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου», δήλωσε ο καθηγητής Stebbing. Πρόσθεσε όμως ότι όταν εφαρμόστηκε σε πραγματικούς ασθενείς, τα οφέλη ήταν λιγότερο σαφή.

Τι δείχνουν οι μελέτες για τη βιταμίνη D και τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Οι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές -το χρυσό πρότυπο της ιατρικής έρευνας όπου στους ασθενείς χορηγείται τυχαία μια θεραπεία ή ένα εικονικό φάρμακο- δεν είχαν δώσει τα ίδια πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.

Μια σημαντική μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 25.000 ασθενείς, διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D δεν είχε σημαντική επίδραση στον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου. Μια άλλη διαπίστωσε ότι η χορήγηση βιταμίνης D σε ασθενείς που είχαν ήδη την ασθένεια βοήθησε στην αύξηση της διάρκειας ζωής, υπονοώντας ότι συνέβαλε με κάποιο τρόπο στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Υπάρχει, λοιπόν, μια μικτή εικόνα για τη βιταμίνη D και τον κίνδυνο καρκίνου. Σύμφωνα με τον καθηγητή, ενδεχομένως μόνο κάποιοι ασθενείς να επωφελούνται από τον μειωμένο κίνδυνο από τη λήψη βιταμίνης D ή αυτό εξαρτάται από τη δοσολογία ή από έναν συνδυασμό των δύο.

Σημειώνεται, επίσης, ότι υπάρχει επιστημονική συζήτηση σχετικά με το εάν η έλλειψη του θρεπτικού συστατικού πυροδότησε την ασθένεια ή εάν τα πρώτα στάδια του καρκίνου προκάλεσαν μείωση των επιπέδων. «Συμβάλλει η χαμηλή βιταμίνη D στην ανάπτυξη καρκίνου; Ή μήπως η εμφάνιση καρκίνου μειώνει τα επίπεδα βιταμίνης D στο σώμα;» έγραψε.

Έτσι, ο καθηγητής Stebbing κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία δεν είναι ακόμη αρκετά ισχυρά για να συστήσουν τη βιταμίνη D ως στρατηγική πρόληψης του καρκίνου. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι φθηνή, χαμηλού κινδύνου και κρίσιμη για άλλες πτυχές της υγείας ούτως ή άλλως, δεν θα βλάψει να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετή.

«Ενώ δεν πρέπει να βασίζεστε μόνο σε συμπληρώματα, η διασφάλιση επαρκών επιπέδων βιταμίνης D -μέσω της έκθεσης στον ήλιο, της διατροφής ή των συμπληρωμάτων- παραμένει μια έξυπνη επιλογή για την υγεία σας», υπογράμμισε.

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Η βιταμίνη D επιβραδύνει την εξέλιξη σύμφωνα με νέα έρευνα

Το Cancer Research UK δηλώνει ότι, ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Ο οργανισμός προσθέτει επίσης ότι δεν υπάρχουν αδιάσειστες ενδείξεις ότι η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D βοηθά συγκεκριμένα στην πρόληψη του καρκίνου.

Πηγές: Daily Mail, The Conversation, Nutrients, The New England Journal of Medicine, British Journal of Cancer, Cancer Research UK

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version