Η καρδιά μας χρειάζεται σωστή διατροφή για να παραμείνει υγιής. Κάποια τρόφιμα είναι γνωστά για τις αρνητικές τους επιπτώσεις στην καρδιοαγγειακή υγεία, αλλά υπάρχουν και τροφές που, αν και φαίνονται ακίνδυνες, μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες. Ένα από αυτά τα τρόφιμα, που καταναλώνεται συχνά χωρίς δεύτερη σκέψη, θεωρείται από καρδιολόγους η χειρότερη τροφή για την καρδιά. Ποια είναι;
«Μπορώ να τρώω κρέας όταν έχω χοληστερίνη;» – Ποια είδη επιτρέπονται
Ποια είναι η χειρότερη τροφή για την καρδιά, σύμφωνα με τους καρδιολόγους
Αν θέλετε να βελτιώσετε τη συνολική σας ευεξία, η ενσωμάτωση τροφών που είναι υγιεινές για την καρδιά στη διατροφή σας είναι απαραίτητη. Αλλά κάποιες τροφές που μπορεί να καταναλώνετε τακτικά θα μπορούσαν να σαμποτάρουν τις προσπάθειές σας.
Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, το αλκοόλ και τα τηγανητά τρόφιμα είναι προφανείς επιλογές για να αποκλείσετε από τη διατροφή σας στο όνομα της μακροζωίας, αλλά οι γιατροί έχουν άλλη μια να προσθέσουν σε αυτήν τη λίστα: Τα επεξεργασμένα κρέατα.
Τα κρέατα όπως το μπέικον, τα λουκάνικα και τα κονσερβοποιημένα κρέατα είναι όλα δυνητικά επιβλαβή για την υγεία της καρδιάς σας εάν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα, υπογραμμίζουν οι ειδικοί.
«Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι έχουν αντίκτυπο στην υγεία και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων», δήλωσε στο Prevention ο Francisco Lopez-Jimenez, καρδιολόγος στην Κλινική Mayo, σε μια συζήτηση σχετικά με τις τροφές που δεν πρέπει να τρώτε.
«Πολλές από τις ουσίες που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία συντήρησης του κρέατος έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο, υπέρταση και άλλες παθήσεις».
Μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition παρακολούθησε την κατανάλωση κρέατος 135.000 ατόμων και διαπίστωσε ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 150 γραμμαρίων ή περισσότερο επεξεργασμένου κρέατος την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 46% και τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 50%, σε σύγκριση με την κατανάλωση μη επεξεργασμένου κρέατος.
Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν επίσης ότι το επεξεργασμένο κρέας αποτελείται από οποιοδήποτε είδος κρέατος που είναι αλατισμένο, ωριμασμένο ή επεξεργασμένο με συντηρητικά ή/και πρόσθετα τροφίμων.
5 συμβουλές για καλύτερη καρδιακή υγεία
Ενώ η αφαίρεση (ή ο περιορισμός) τροφίμων όπως τα επεξεργασμένα κρέατα από τη διατροφή σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνετε υγιείς, η διατήρηση της υγείας της καρδιάς απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση που αποτελείται όχι μόνο από μια υγιεινή διατροφή αλλά και από σωστή άσκηση και επιλογές τρόπου ζωής.
- Γνωρίζετε τις μετρήσεις τεσσάρων σημαντικών δεικτών
- Κοιμηθείτε ήρεμα
- Απαλλαγείτε από τυχόν στρεσογόνους παράγοντες
- Λάβετε υπόψη το ιστορικό υγείας σας και το στάδιο ζωής σας
- Κινηθείτε περισσότερο
Ποιο κοινό τρόφιμο πρέπει να κόψουν οι άνω των 40 για να ρίξουν χοληστερίνη και πίεση
1. Γνωρίζετε τις μετρήσεις τεσσάρων σημαντικών δεικτών
Τέσσερις μετρήσεις είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την καρδιαγγειακή υγεία. Η κατανόηση της σημασίας τους είναι εξίσου σημαντική με τη γνώση του υγιούς εύρους για την κάθε μία.
Χοληστερόλη
Όταν έχετε υπερβολική «κακή» χοληστερόλη (LDL), οι λιπαρές εναποθέσεις μπορούν να συσσωρευτούν στα αιμοφόρα αγγεία σας, δυσχεραίνοντας τελικά τη ροή του αίματος. Οι εναποθέσεις μπορούν επίσης να σπάσουν και να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή.
Ιδανικό εύρος για υγιείς ανθρώπους χωρίς αθηροσκλήρωση:
- Ολική χοληστερόλη: κάτω από 200,
- LDL: κάτω από 100,
- HDL: 60 ή υψηλότερη,
- τριγλυκερίδια: κάτω από 150
Λιποπρωτεΐνη (Α)
Η υψηλή λιποπρωτεΐνη (α) ή Lp (α) στο αίμα είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις που είναι κληρονομικός.
Ιδανικό εύρος: Λιγότερο από 30 mg/dL (ή <75 nmol/L)
Σάκχαρο αίματος νηστείας
Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (όπως στον διαβήτη) μπορούν τελικά να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυξάνει επίσης την πιθανότητα να αναπτύξετε προβλήματα τόσο με τη χοληστερόλη όσο και με την αρτηριακή πίεση.
Ιδανικό εύρος: 100 mg/dL. Εάν έχετε διαβήτη, στοχεύστε σε επίπεδο A1C μικρότερο από 7%.
Αρτηριακή πίεση
Εάν η δύναμη με την οποία το αίμα ρέει μέσω των αιμοφόρων αγγείων είναι χρόνια υψηλή, αυτό μπορεί τελικά να βλάψει αυτά τα αγγεία και να οδηγήσει σε μια σειρά από σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα.
Ιδανικό εύρος: Λιγότερο από 120/80 mm Hg
2. Κοιμηθείτε ήρεμα
Η υγεία της καρδιάς εξαρτάται από τις συνήθειες ύπνου σε εκπληκτικό βαθμό. Έρευνες δείχνουν ότι ο κακός ύπνος μπορεί να συμβάλει στην παχυσαρκία, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τον διαβήτη -όλοι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Η ιδανική ποσότητα για τους ενήλικες είναι επτά έως εννέα ώρες τη νύχτα.
3. Απαλλαγείτε από τυχόν στρεσογόνους παράγοντες
Το άγχος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης και προάγει τη φλεγμονή. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Αν υπάρχει κάτι στη ζωή σας από το οποίο μπορείτε να απαλλαγείτε ή να ελαχιστοποιήσετε για να μειώσετε τα επίπεδα άγχους σας, κάντε το. Ωστόσο, κάποιο άγχος είναι αναπόφευκτο, επομένως είναι επίσης σημαντικό να τιθασεύσετε την αντίδραση του σώματός σας στο άγχος.
4. Λάβετε υπόψη το ιστορικό υγείας σας και το στάδιο ζωής σας
Τα αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο του μαστού και η κατάθλιψη αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η εμμηνόπαυση αυξάνει επίσης τον κίνδυνο, επειδή η παραγωγή οιστρογόνων (ένα προστατευτικό της καρδιάς) μειώνεται.
Επίσης, οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης -ακόμα κι αν τις είχατε πριν από δεκαετίες- αυξάνουν επίσης τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε καρδιακά προβλήματα αργότερα στη ζωή. Αυτές περιλαμβάνουν υπέρταση ή διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προεκλαμψία, εκλαμψία, γέννηση ενός μωρού που είναι μικρό για την ηλικία κύησης και πρόωρο τοκετό.
«Είμαι καρδιολόγος: Το μοναδικό δείπνο που δεν θα έτρωγα ποτέ» – Ποιο φαγητό «απαγορεύεται
5. Κινηθείτε περισσότερο
Η άσκηση είναι ένα ισχυρό φάρμακο για την καρδιά: Μειώνει την αρτηριακή πίεση, αυξάνει την καλή χοληστερόλη (HDL), επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό με την πάροδο του χρόνου και κάνει πολλά άλλα ευεργετικά πράγματα. Οι οδηγίες απαιτούν 150 έως 300 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης (τρέξιμο, ποδηλασία, περπάτημα με βάρη) την εβδομάδα.
Πηγές: Prevention, The American Journal of Clinical Nutrition, Nutrients, World Journal of Diabetes