Site icon Όλο Υγεία

Πάσχα και νηστεία : Τρεις υγιεινές και νόστιμες συνταγές για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Πάσχα: Τρεις υγιεινές και νόστιμες συνταγές για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Φωτογραφία: 123rf

Η Μεγάλη Εβδομάδα και η νηστεία που τη συνοδεύει είναι μια όμορφη αφορμή για να φροντίσουμε τον εαυτό μας μέσα από πιο ελαφριά και θρεπτικά γεύματα. Οι επιλογές είναι πολλές και δεν στερούνται καθόλου γεύσης ή δημιουργικότητας. Με λίγα απλά υλικά και φαντασία, μπορούμε να απολαύσουμε πιάτα γεμάτα χρώμα, αρώματα και διατροφική αξία. Όσπρια, λαχανικά, μυρωδικά και παραδοσιακά υλικά της ελληνικής κουζίνας συνδυάζονται ιδανικά και μας χαρίζουν νοστιμιές που τιμούν το πνεύμα των ημερών.

Πώς θα βάψετε τα κόκκινα αυγά σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη – Τι να προσέξετε

Μεγάλη Εβδομάδα: Ανακαλύψτε τρεις πεντανόστιμες συνταγές για τη νηστεία του Πάσχα

Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι η ιδανική ευκαιρία για αποτοξίνωση και δοκιμή δημιουργικών νηστίσιμων πιάτων, χωρίς να στερηθούμε τη γεύση. Εκτός από τα κλασικά όσπρια όπως τα μαυρομάτικα φασόλια και τα φασολάκια με φρέσκο κρεμμυδάκι και πολύχρωμες πιπεριές, μπορείτε να απολαύσετε μια δροσερή σαλάτα με πλιγούρι και ψητές κόκκινες πιπεριές, ιδανική με ένα αρωματικό dressing από λιαστή ντομάτα και μέλι.

Για κάτι πιο ζεστό και θρεπτικό, δοκιμάστε μια αποτοξινωτική χορτόσουπα με σέλινο, λάχανο και φρέσκα λαχανικά, ή μια πλούσια κατσαρόλα με φακές, καρότα, μαραθόριζα και ντομάτα, που τελειώνει στο φούρνο για ακόμα πιο μεστή γεύση. Οι επιλογές είναι πολλές και πεντανόστιμες – αφήστε τη νηστεία να γίνει αφορμή για να ανακαλύψετε νέες γεύσεις γεμάτες φρεσκάδα και θρεπτικά συστατικά.

Δροσερή σαλάτα με πλιγούρι και κόκκινες πιπεριές

Υλικά

Για το dressing

Εκτέλεση

Μουλιάζετε το πλιγούρι για 30 λεπτά σε άφθονο νερό. Mε ένα μαχαίρι τρυπάτε 3-4 φορές τις πιπεριές τις βάζετε σε ένα ταψί και τις ψήνετε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου μισή ώρα. Αφού ψηθούν τις βάζετε σε μια πλαστική σακούλα μαζί με μπόλικο χοντρό αλάτι και τις αφήνετε να ιδρώσουν για 20 λεπτά.

Μόλις είναι έτοιμες τις κόβετε σε χοντρά κομμάτια. Σε ένα μπιλ ρίχνετε την πιπεριά, το πλιγούρι, τα αρωματικά και το βάζετε στο ψυγείο.

Για το dressing:

Ρίχνετε στο μπλέντερ το σκόρδο, το ξίδι, το μέλι, και μια κουταλιά της σούπας νερό. Χτυπάτε καλά μέχρι να λιώσει το σκόρδο. Προσθέτετε αλάτι και ελαιόλαδο και ξαναχτυπάτε. Αδειάζετε σε ένα μπολ και προσθέτετε την ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα. Περιχύνετε το dressing στην κρύα σαλάτα και ανακατεύετε καλά.

Μαγειρίτσα: Η πιο υγιεινή και νόστιμη συνταγή

Χορτόσουπα αποτοξινωτική

Υλικά

Εκτέλεση

Kαθαρίζουμε, πλένουμε και τεμαχίζουμε τα λαχανικά μας. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με νερό ελαφρώς αλατισμένο και τα αφήνουμε να βράσουν για μια ώρα. Ρίχνουμε τα λαχανικά στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε. Προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών, λίγο πιπέρι και σερβίρουμε.

Φακές με καρότα και ντομάτα

Υλικά

Εκτέλεση

Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τις φακές, τα κρεμμύδια, τη δάφνη μέχρι να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τις φακές για άλλα 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.

Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και όταν κάψει προσθέτουμε το σκόρδο, το δεντρολίβανο, τα καρότα και τη μαραθόριζα και σοτάρουμε για 5 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε τον πολτό ντομάτας, το ξίδι, 2 κ.σ νερό και ανακατεύουμε τακτικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Όταν μαγειρευτούν οι φακές και έχουν πιει τα περισσότερα υγρά, δυναμώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και τη σάλτσα που ετοιμάσαμε. Ανακατεύουμε και όταν το μίγμα πάρει μια βράση αποσύρουμε από τη φωτιά. Αδειάζουμε το μίγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος και ψήνουμε για 10 λεπτά.

Τι πρέπει να αποφεύγουμε για το πασχαλινό τραπέζι-Διατροφικός Οδηγός

Oι επιλογές μας για τη νηστεία της Μεγάλης Βδομάδας είναι πολλές: Δοκιμάστε να φτιάξετε μαυρομάτικα φασόλια ή φασολάκια με φρέσκο κρεμμυδάκι και πολύχρωμες πιπεριές.

Όλο Υγεία

Exit mobile version