Πώς θα βάψετε τα κόκκινα αυγά σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη – Τι να προσέξετε

κόκκινα αυγά, Μεγάλη Πέμπτη

Ένα από τα έθιμα του Πάσχα είναι το βάψιμο των αυγών. Τα αυγά βάφονται τη Μεγάλη Πέμπτη που είναι η ημέρα του Μυστικού Δείπνου. Εκείνη την ημέρα ο Χριστός προσέφερε άρτο και κρασί ως συμβολισμό για το σώμα Του και το αίμα Του, έτοιμος να θυσιαστεί για να σώσει τον κόσμο από τις αμαρτίες του.

Τα πασχαλινά αυγά συνήθως βάφονται κόκκινα προκειμένου να συμβολίζουν το αίμα του Χριστού αλλά και τη χαρά της Ανάστασης.

Πώς θα βάψετε σωστά τα αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη

Για να βάψετε 8 αυγά θα χρειαστείτε 1 κουταλιά της σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί για το βράσιμο και για το βάψιμο θα χρειαστείτε 1,5 λίτρο χλιαρό νερό, 50 γραμμάρια ξίδι από κόκκινο κρασί και 3 γραμμάρια κόκκινη βαφή αυγών.

Πριν τα βράσετε, τα βάζετε σε ένα μπολ και γεμίζετε με νερό. Τα καθαρίζετε καλά και απαλά με ένα σφουγγάρι κουζίνας για να φύγουν τυχόν βρωμιές. Στη συνέχεια τα βάζετε σε μία κατσαρόλα. Στην κατσαρόλα που θα τα βράσετε στρώστε ένα πανάκι για να απορροφήσει τους κραδασμούς και να μην σπάσουν τα αυγά.

Πρέπει να έχουν θερμοκρασία δωματίου και να μην είναι από το ψυγείο. Βάλτε μια μόνο στρώση αυγά πάνω από το πανάκι και προσέξτε να μην ακουμπά το ένα αυγό με το άλλο. Σκεπάστε τα με νερό βρύσης κατά 2 εκατοστά. Βάζετε το ξίδι (βοηθάει να βράσουν χωρίς να σπάσουν) και σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά. Αφαιρείτε από τη φωτιά και τα αφήνετε 15-20 λεπτά να κρυώσουν. Αν έχετε κι άλλα, ακολουθείτε την ίδια διαδικασία.

Στη συνέχεια σε ένα μπολ βάζετε το νερό, το ξίδι, την κόκκινη βαφή και ανακατεύετε καλά μέχρι να λιώσει η βαφή. Βάζετε τα αυγά κάνοντας μια στρώση στο μπολ και αφήνετε για 3-4 λεπτά. Αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα και αφήνετε να στεγνώσουν. Με αυτή την ποσότητα μπορείτε να βάψετε μέχρι και 30 τεμάχια.

Να τονίσουμε πως αν δεν έχετε ξύδι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χυμό λεμονιού ως υποκατάστατο. Αυτή είναι μια εναλλακτική λύση για χρήση ως οξύ για να δώσει στη βαφή ένα ζωντανό χρώμα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε απλώς νερό, αλλά θα έχουν ένα ελαφρύ παστέλ χρώμα. Έπειτα αν θέλετε, μπορείτε να τα γυαλίσετε. Βάζετε σε ένα απορροφητικό χαρτί λίγο ελαιόλαδο και περνάτε τα βαμμένα αυγά για να γυαλίσουν.

Προσοχή στις βαφές

Καλό είναι να επιλέγετε βαφές που αναγράφουν μη τοξικές. Οι βαφές αυτές δεν εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία σας.

Μπορείτε, βέβαια, αν θέλετε, να τα βάψετε με φυσικό τρόπο, όπως έκαναν οι γιαγιάδες και οι προγιαγιάδες σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υλικά που έχετε ήδη στο ντουλάπι ή στο ψυγείο σας, όπως παντζάρια, σπανάκι, πράσινο τσάι, καφέ, κρόκο Κοζάνης, πάπρικα και άλλα ή και χρώματα ζαχαροπλαστικής, ενώ καλό είναι να επιλέξετε άσπρα αυγά για να έχετε ένα πιο φωτεινό αποτέλεσμα.

Αν θέλετε ροζ-κόκκινα αυγά μπορείτε να βράσετε παντζάρια και στο νερό που έβρασαν να βάλετε 10-12 αυγά και 3 κουταλιές της σούπας ξίδι για να έχετε ένα ομοιόμορφο βάψιμο και να αποφύγετε ρωγμές. Τα σιγοβράζετε με το νερό από τα παντζάρια γύρω στα 20 λεπτά και μετά δεν τα βγάζετε από την κατσαρόλα αλλά τα αφήνετε με το κόκκινο ζουμί από τα παντζάρια για να αποκτήσουν έντονο χρώμα.

Για κίτρινα ή πορτοκαλί πασχαλινά αυγά μπορείτε να βάλετε 5-6 κουταλιές της σούπας κουρκουμά ή πάπρικα στο νερό. Το βράζετε για 20 λεπτά, προσθέτετε και εδώ 3 κουταλιές της σούπας ξίδι και ακολουθείτε την ίδια διαδικασία.

Αν θέλετε πράσινα, θα χρησιμοποιήσετε μισό κιλό σπανάκι. Για ένα χρώμα μπλε-μοβ, θα χρησιμοποιήσετε ένα μικρό ή το μισό από ένα μεγάλο κόκκινο λάχανο, που έχετε ξεπλύνει καλά και έχετε χωρίσει τα φύλλα του.

Αν θέλετε, μπορείτε να κάνετε και σχέδια

Τυλίξτε το αυγό με λαστιχάκια πριν το βάλετε στη βαφή. Αφού αφαιρέσετε το αυγό από τη βαφή και το αφήσετε να στεγνώσει, αφαιρέστε τα λαστιχάκια για να αποκαλύψετε ρίγες σε όλο το αυγό.

Τυλίξτε το αυγό με τούλι ή καλσόν και τοποθετήστε μέσα μικρά φύλλα από φυτά ή δέντρα. Αφού αφαιρέσετε το αυγό και το αφήσετε να στεγνώσει, θα αποκαλυφθεί το σχήμα των φύλλων στο αυγό.

Όλο Υγεία

Scroll to Top