Site icon Όλο Υγεία

Ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα: Τι είναι, πώς σχηματίζεται και πώς να μειώσετε την έκθεσή σας;

Ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα: Τι είναι, πώς σχηματίζεται και πώς να μειώσετε την έκθεσή σας;

Φωτογραφία: 123rf

Το ακρυλαμίδιο είναι χημική ουσία που μπορεί να σχηματιστεί όταν μαγειρεύουμε τρόφιμα πλούσια σε άμυλο (όπως πατάτες, δημητριακά και ψωμί) σε υψηλές θερμοκρασίες, δηλαδή πάνω από 120°C. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν τηγανίζουμε, ψήνουμε ή καβουρδίζουμε. Δεν υπάρχει στα ωμά τρόφιμα και βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα όταν το μαγείρεμα γίνεται σε χαμηλή θερμοκρασία, όπως το βράσιμο.

7 ροφήματα που καίνε λίπος και βοηθούν στην απώλεια βάρους μέσα σε 1 μήνα

Ακρυλαμίδιο: Τι είναι, πού υπάρχει και πώς να το αποφύγετε

Η ουσία αυτή ανακαλύφθηκε το 2002 σε τρόφιμα όπως οι τηγανητές πατάτες, τα δημητριακά και ο καφές. Το ακρυλαμίδιο είναι οργανική ένωση με χημικό τύπο CH2=CHC(O)NH2. Είναι ουσία διαλυτή στο νερό και πολλούς οργανικούς διαλύτες.Παρότι το φαγητό είναι σημαντική πηγή ακρυλαμιδίου, το κάπνισμα ανεβάζει τα επίπεδα ακρυλαμιδίου στο αίμα τριπλάσια σε σχέση με οποιαδήποτε διατροφή. Αυτό σημαίνει ότι για έναν καπνιστή, η κύρια πηγή ακρυλαμιδίου δεν είναι η μαγειρική.

Πώς σχηματίζεται το ακρυλαμίδιο

Ο σχηματισμός του οφείλεται σε μια αντίδραση ανάμεσα σε ένα αμινοξύ που λέγεται ασπαραγίνη και κάποια φυσικά σάκχαρα που υπάρχουν στα τρόφιμα. Όσο πιο γλυκό είναι το τρόφιμο ή όσο περισσότερο έχει επεξεργαστεί, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να παραχθεί ακρυλαμίδιο όταν εκτεθεί σε υψηλή θερμοκρασία.

Αυτό σημαίνει ότι τα σνακ, τα μπισκότα με ζάχαρη, το ψωμί με μέλι ή η μελάσα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να περιέχουν ακρυλαμίδιο μετά το ψήσιμο.

Πού το βρίσκουμε πιο συχνά

Κάποιες βασικές πηγές είναι:

Αντίθετα, πιο «ασφαλείς» επιλογές στον καφέ είναι ο ελληνικός και ο φίλτρου.

Κίνδυνοι για την υγεία

Έρευνες σε ζώα έχουν δείξει ότι το ακρυλαμίδιο μπορεί να:

Στον άνθρωπο, οι αποδείξεις δεν είναι ακόμα απόλυτες, αλλά επειδή υπάρχει πιθανότητα κινδύνου, οι ειδικοί συνιστούν μείωση της έκθεσης.

Πρακτικοί τρόποι για να μειώσετε την πρόσληψη

1. Στις πατάτες

Το λατρεμένο χορταρικό της Ασίας που μπορεί να προστατεύσει την καρδιά, να βελτιώσει την υγεία του εντέρου και να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών

2. Στην αποθήκευση

3. Στο ψωμί και τα αρτοσκευάσματα

4. Στον καφέ

5. Στα δημητριακά και σνακ

Συμπέρασμα

Δεν χρειάζεται να φοβάστε κάθε φορά που ψήνετε ή τηγανίζετε. Το ακρυλαμίδιο υπήρχε πάντα στη διατροφή μας, απλώς τώρα ξέρουμε γι’ αυτό. Το μυστικό είναι να αποφεύγετε το υπερβολικό ψήσιμο και να επιλέγετε πιο ήπιες μεθόδους μαγειρέματος.

Σκεφτείτε το έτσι:

Σταματήστε να τρώτε αυτές τις 6 τροφές μετά τις 5 μ.μ. – Αυξάνουν τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ

Μικρές αλλαγές, όπως το να ψήνετε το τοστ λιγότερο ή να μουλιάζετε τις πατάτες, μπορούν να κάνουν διαφορά. Κι αν πίνετε καφέ, προτιμήστε ελληνικό ή φίλτρου — είναι μια απλή, καθημερινή κίνηση που μειώνει την έκθεσή σας. Εάν χρησιμοποιείτε αρτοπαρασκευαστή ρυθμίστε τον σε light κόρα.

Με λίγη προσοχή, μπορείτε να συνεχίσετε να απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας φαγητά χωρίς να φορτώνετε τον οργανισμό σας με περιττές ποσότητες αυτής της ουσίας.

Όλο Υγεία

Exit mobile version