Site icon Όλο Υγεία

Πυρετός: Τα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν – Πότε να πάρετε αντιπυρετικά

πυρετός

Φωτογραφία: 123rf

Ο πυρετός χαρακτηρίζεται από παθολογική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και είναι συχνός αυτή την περίοδο λόγω γρίπης και αναπνευστικών ιών που κυκλοφορούν στην κοινότητα.

Πυρετός: Πώς τον μετράμε σωστά με θερμόμετρο μασχάλης; Ποια είναι τα όρια για υποθερμία, δέκατα ή υψηλό πυρετό;

Γιατί κάνουμε πυρετό;

Ποικίλες φοβίες που έχουν ως κοινό παρονομαστή τον πυρετό είναι σε έξαρση μετά την επιδημία του covid19. Ορισμένοι πολίτες φοβούνται και παίρνουν αντιπυρετικά μόλις αντιληφθούν ότι παρουσιάζουν πονόλαιμο με δέκατα, άλλοι προσβάλλονται από κρίσεις πανικού μόλις εμφανίσουν λίγο βήχα, ενώ άλλοι μετρούν την θερμοκρασία τους κάθε δέκα λεπτά.

Ωστόσο ο πυρετός των λοιμώξεων αν και δυσάρεστος, δεν είναι πάντοτε βλαπτικό σύμπτωμα. Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που κυκλοφορούν στην κοινότητα διαφέρουν από έτος σε έτος λόγω προσαρμογής τους σε ένα μεταβαλλόμενο και για τα λοιμογόνα αίτια περιβάλλον. Καθώς το ανθρώπινο σώμα έρχεται σε επαφή με τους εξελισσόμενους παθογόνους μικροοργανισμούς «ακονίζει» τα αμυντικά του εργαλεία και επικαιροποιεί την δεξαμενή των αντισωμάτων του.

Κατά την επίθεση του λοιμογόνου παράγονται πυρετογόνα και παράγοντες φλεγμονής όπως ιντερλευκίνες, ιντερφερόνη συχνά εκλύονται με άμεσο αποτέλεσμα την εκκίνηση της διαδικασίας ρύθμισης της κεντρικής θερμοκρασίας σε υψηλότερα επίπεδα από τον υποθάλαμο.

Ρίγος χωρίς πυρετό: Γιατί συμβαίνει – Πώς να το αντιμετωπίσετε

Αναμνηστική ανοσία

Ο πυρετός ασκεί μια δυσμενή επίδραση στην ανάπτυξη των βακτηρίων και στην αναπαραγωγή των ιών και ενισχύει τις ανοσολογικές διεργασίες. Τα λεμφοκύτταρα και αντισώματα που παράγονται, είναι υπεύθυνα για την εγκαθίδρυση αναμνηστικής ανοσίας: Αναγνωρίζουν με ειδικό τρόπο το λοιμογόνο αίτιο, ώστε όχι μόνο το εξουδετερώνουν αποτελεσματικά, αλλά εάν το ίδιο λοιμογόνο επιχειρήσει να προσβάλλει το σώμα στο μέλλον, εξουδετερώνεται τη στιγμή που επιχειρεί διείσδυση.

Η διάρκεια της αναμνηστικής ανοσίας ποικίλει ανάλογα με το λοιμογόνο αίτιο και το επίπεδο άμυνας του οργανισμού.

Συμπτώματα γρίπης – Ποιες οι διαφορές με το κοινό κρυολόγημα σε ενήλικες και παιδιά

Πυρετός: Πότε να ανησυχήσετε

Όταν ο μηχανισμός του πυρετού και γενικότερα η ανοσολογική αντίδραση του σώματος δεν λειτουργούν σωστά ή ο παθογόνος μικροοργανισμός είναι ιδιαίτερα επιθετικός, τότε έχετε υψηλή πιθανότητα για σοβαρές επιπλοκές.

Σημεία συναγερμού είναι:

Κατά την διάρκεια του πυρετού είναι σημαντικό να μεριμνάτε για τη σωστή ενυδάτωσή σας, να απέχετε από αλκοόλ και καπνό, να τρώτε εύπεπτα φαγητά, να απέχετε από την εργασία σας και από ψυχική φόρτιση. Ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσεως των αντιπυρετικών αποφεύγοντας την υπερβολική κατανάλωση.

Εφόσον ο πυρετός σας δεν υπερβαίνει τους 38,5 βαθμούς Κελσίου στη μασχάλη σας και δεν έχετε ανυπόφορα συμπτώματα όπως έντονο πόνο μην σπεύσετε να πάρετε αντιπυρετικά.

Τι να τρώτε όταν είστε άρρωστοι: 8 τροφές που καταπολεμούν το κρυολόγημα και τη γρίπη

Οι έγκυες, οι θηλάζουσες, τα παιδιά και οι έφηβοι δεν πρέπει να λαμβάνουν ως αντιπυρετικό την ασπιρίνη για τον έλεγχο του πυρετού, για να αποφευχθεί ένα σπάνιο και επικίνδυνο σύνδρομο, το σύνδρομο REYE.

Όλο Υγεία

Exit mobile version