Πώς η ομάδα αίματος μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας-Τι πρέπει να ξέρετε

εξέταση αίματος

Υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να γνωρίζετε σε ποια ομάδα αίματος ανήκετε, ειδικά όταν πρόκειται για την καρδιά σας.

Για παράδειγμα, η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με ορισμένους τύπους αίματος διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν θρόμβους και να υποστούν καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά.

Αν λοιπόν δεν ξέρετε, φροντίστε να μάθετε άμεσα τι ομάδα αίματος έχετε και διαβάστε για να ενημερωθείτε για τους κινδύνους και τα οφέλη που την συνοδεύουν.

Καρδιακή ασθένεια
Τα νέα είναι καλά για τους ανθρώπους που έχουν ομάδα αίματος O. Έρευνες δείχνουν ότι ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου τείνει να είναι χαμηλότερος σε αυτούς, χωρίς ωστόσο οι ειδικοί να είναι σίγουροι για το γιατί. Μερικοί πιστεύουν ότι μπορεί να οφείλεται στο ότι άλλοι τύποι είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερη χοληστερόλη και υψηλότερες ποσότητες μιας πρωτεΐνης που συνδέεται με την πήξη.

Καρκίνος στομάχου
Οι ομάδες αίματος Α, ΑΒ και Β διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την ομάδα αίματος O. Συγκεκριμένα, άτομα με ομάδα αίματος Α έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του στομάχου. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η μόλυνση από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι πιο συχνή σε άτομα με ομάδα αίματος Α. Αυτό είναι ένα βακτήριο που βρίσκεται συνήθως στο στομάχι και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και έλκη.

Μνήμη
Μια μικρή μελέτη έδειξε ότι τα περισσότερα άτομα με ομάδα αίματος ΑΒ είχαν προβλήματα μνήμης σε σχέση με άτομα με άλλη ομάδα αίματος.

Καρκίνος στο πάγκρεας
Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος για τις ομάδες αίματος Α, ΑΒ ή Β. Τα μόρια στα ερυθρά αιμοσφαίρια τύπου Α και Β βοηθούν ορισμένα βακτήρια που ονομάζονται ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού να αναπτυχθούν στο έντερο, αυξάνοντας τις πιθανότητες να πάθετε καρκίνο του παγκρέατος.

Στρες
Το άγχος ενισχύει τα επίπεδα κορτιζόλης του σώματος, της ορμόνης του στρες. Τα άτομα με ομάδα αίματος Α τείνουν να έχουν περισσότερη κορτιζόλη, ούτως ή άλλως. Έτσι μπορεί να δυσκολεύεστε να αντιμετωπίσετε αγχωτικές καταστάσεις.

Ελονοσία
Ο τύπος αίματος Ο μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή αυτής της ασθένειας. Μπορεί να κολλήσετε ελονοσία όταν σας τσιμπήσει ένα μολυσμένο κουνούπι. Το παράσιτο που την προκαλεί όμως δυσκολεύεται να προσκολληθεί στα αιμοσφαίρια τύπου Ο.

Έλκη
Τα πεπτικά έλκη -οι επώδυνες ανοιχτές πληγές που εμφανίζονται στην επένδυση του στομάχου ή του άνω εντέρου- φαίνεται να συμβαίνουν συχνότερα στην ομάδα αίματος Ο.

Θρόμβοι αίματος
Η φλεβική θρομβοεμβολή συμβαίνει όταν το αίμα πήζει σε μια βαθιά φλέβα, όπως αυτές στα πόδια. Αυτοί οι θρόμβοι μετακινούνται μερικές φορές στους πνεύμονες. Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α, Β ή ΑΒ διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για φλεβική θρομβοεμβολή.

Διάρκεια ζωής
Οι πιθανότητες να ζήσετε περισσότερο είναι μεγαλύτερες εάν έχετε ομάδα αίματος Ο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο μειωμένος κίνδυνος ασθένειας στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία (καρδιαγγειακή νόσο) μπορεί να είναι ένας λόγος για αυτό.

Γονιμότητα
Η ομάδα αίματός σας δεν μπορεί να προβλέψει εάν θα μείνετε έγκυος, αλλά μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο. Σε μια μελέτη, οι γυναίκες με χαμηλό αριθμό υγιών ωαρίων είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ομάδα αίματος Ο από οποιονδήποτε άλλο τύπο. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καταλάβουμε γιατί.

Διαβήτης
Ο διαβήτης τύπου 2 φαίνεται να εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα με ομάδες αίματος Α και Β. Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι γιατί. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Εγκεφαλικό επεισόδιο
Ο κίνδυνος για εγκεφαλικό αυξάνεται εάν έχετε ομάδα αίματος ΑΒ. Οι γιατροί πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή είναι πιο πιθανό το αίμα να πήξει από άλλους τύπους.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top