Site icon Όλο Υγεία

Ανησυχητική μελέτη: Η καισαρική συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στα παιδιά

Ανησυχητική μελέτη: Η καισαρική συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στα παιδιά

Φωτογραφία: 123rf

Τα παιδιά που γεννιούνται με προγραμματισμένη καισαρική έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν σπάνια παιδική μορφή λευχαιμίας. Νέα έρευνα από τη Σουηδία αναδεικνύει σημαντικές παραμέτρους σχετικά με τις προαιρετικές καισαρικές. Τι συμπεραίνει η μελέτη;

Καρκίνος στους νέους: Ποια μικρόβια στην παιδική ηλικία πυροδοτούν όγκους στο παχύ έντερο – Έρευνα σοκ

Αυξημένος ο κίνδυνος παιδικής λευχαιμίας από προγραμματισμένες καισαρικές

Μελέτη από το Karolinska Institutet της Σουηδίας διαπίστωσε ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν με προγραμματισμένη καισαρική τομή έχουν 21% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία (ALL), μια συχνή παιδική αιματολογική μορφή καρκίνου, σε σύγκριση με εκείνα που γεννήθηκαν με φυσιολογικό τοκετό.

Ο κίνδυνος ήταν ακόμη μεγαλύτερος—29%—για τον υπότυπο B-cell ALL. Οι ερευνητές τονίζουν ότι ο συνολικός κίνδυνος παραμένει χαμηλός, αλλά παρόλα αυτά παραμένει σημαντικό να διερευνηθεί το θέμα και να συζητηθεί με τον γυναικολόγο για τις μη απαραίτητες προγραμματισμένες καισαρικές, λόγω πιθανών μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην υγεία των παιδιών.

Παιδιατρικές παθήσεις που προκαλούνται από τις προγραμματισμένες καισαρικές

Σύμφωνα με άρθρο του 2020 με τίτλο «Consequences of Caesarean Section—A Systematic Review and Meta‑Analysis», τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή έχουν 30% υψηλότερη πιθανότητα για αναπνευστικές λοιμώξεις και 23% υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης άσθματος, ενώ έχουν 35% υψηλότερη πιθανότητα παχυσαρκίας σε σύγκριση με τα παιδιά που γεννήθηκαν με φυσιολογικό τοκετό. Η έρευνα δεν εντόπισε ξεκάθαρη συσχέτιση ανάμεσα στη γέννηση με καισαρική και τον διαβήτη τύπου 1 και νευρολογικές διαταραχές.

Άλλες πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι εκλεκτικές (προγραμματισμένες, πριν την έναρξη του τοκετού) καισαρικές—όταν δεν είναι ιατρικά αναγκαίες—συνδέονται με αυξημένες πιθανότητες για ορισμένα προβλήματα υγείας στα βρέφη:

Το σημάδι στη γλώσσα που δείχνει ότι το παιδί μπορεί να έχει οστρακιά

Οφέλη και κίνδυνοι της γέννας με καισαρική, σύμφωνα με το Karolinska Institutet

«Οι καισαρικές τομές αποτελούν σημαντικό και συχνά σωτήριο μέρος της μαιευτικής και δεν θέλουμε οι μητέρες να νιώθουν αγχωμένες για τις καισαρικές που έχουν προταθεί από τους γυναικολόγους για ιατρικούς λόγους», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Christina-Evmorfia Kampitsi, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Ιατρικής του Karolinska Institutet, σύμφωνα με το News Week.

Ωστόσο, όταν συνδυάζεται με άλλες μελέτες που συνδέουν τις προγραμματισμένες καισαρικές με το άσθμα, τις αλλεργίες και τον διαβήτη τύπου 1, αξίζει να συζητείται η επιλογή μη ιατρικώς αναγκαίων διαδικασιών, πρόσθεσε. Χρησιμοποιώντας τα εθνικά μητρώα γεννήσεων και καρκίνου της Σουηδίας, η ομάδα εντόπισε 1.495 παιδιά που διαγνώστηκαν αργότερα με λευχαιμία.

Τα παιδιά που γεννήθηκαν με επείγουσα καισαρική τομή—συνήθως αφού έχει ξεκινήσει ο τοκετός—δεν εμφάνισαν τον ίδιο αυξημένο κίνδυνο. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι επείγουσες γεννήσεις εκθέτουν τα βρέφη σε φυσικές ορμόνες του στρες και στα κολπικά βακτήρια της μητέρας, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του βρέφους.

Αντίθετα, οι προγραμματισμένες καισαρικές—που συχνά εκτελούνται πριν ξεκινήσει ο τοκετός—παρακάμπτουν αυτές τις φυσικές εκθέσεις, επηρεάζοντας ενδεχομένως την ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος του βρέφους. Ο αυξημένος κίνδυνος φάνηκε πιο έντονος στα αγόρια και στα μικρότερα παιδιά, αν και οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ορισμένα αποτελέσματα δεν είχαν πλήρη στατιστική σημαντικότητα.

Ωστόσο, υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα είναι σημαντικά, ειδικά δεδομένου ότι προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει παρόμοιες συσχετίσεις. Η Kampitsi δήλωσε ότι, ευτυχώς, η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία είναι σπάνια. Ως εκ τούτου, απαιτείται μεγάλος αριθμός καισαρικών για την επίτευξη στατιστικής σημαντικότητας, κάτι που δημιουργεί προκλήσεις στη συλλογή τόσο μεγάλου δείγματος σε μελέτη με μητρώο στη Σουηδία.

Παιδιά: Πότε είναι τα προβλήματα στο περπάτημα ανησυχητικά;

«Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι κοντά στη στατιστική σημαντικότητα, ευθυγραμμίζονται με αυτά που έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες και παραμένουν όταν προσαρμόζουμε για άλλους σχετικούς παράγοντες, κάτι που τα καθιστά ακόμα σημαντικά», είπε.

Πηγές: NewsWeek, WILEY, ScienceDirect, PMC, PJMD, ScienceDirect, PMC

Ιωάννα Σπίνου

Η Ιωάννα Σπίνου έχει συνεργαστεί με μέσα ποικίλης θεματολογίας, με αποτέλεσμα να αποκτήσει σφαιρική αντίληψη και διεπιστημονικές γνώσεις. Έχει εξειδίκευση σε θέματα μουσικοθεραπείας, καθώς συμμερίζεται το ότι οι κλινικές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, σωματικών και ψυχολογικών. Μελετά εξελίξεις σε νευροεπιστήμη, ψυχοπαθολογία και χρόνιες παθήσεις, ενώ έχει ευαισθησία σε ζητήματα ψυχικής υγείας.

Exit mobile version