Site icon Όλο Υγεία

Παιδιά μπροστά από οθόνες: Πώς επηρεάζει το IQ και τον εγκέφαλο τους η πολύωρη χρήση, σύμφωνα με νέα μελέτη

παιδιά - οθόνες - εγκέφαλος

Φωτογραφία: 123rf

Θέλετε να προστατεύσετε την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών σας και να ενισχύσετε τις γνωστικές τους ικανότητες; Σύμφωνα με νέα μελέτη, υπάρχει ένας παράγοντας που συναντάται καθημερινά στη ζωή των παιδιών και ενδέχεται να συνδέεται με χαμηλότερο IQ και μικρότερο όγκο εγκεφάλου. Η σωστή διαχείρισή του μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Τα 9 σημάδια που δείχνουν ότι ίσως είστε κακοί γονείς – Πώς να βελτιωθείτε

Παιδιά μπροστά από οθόνες: Μειώνεται το IQ τους και δεν αναπτύσσεται ο εγκέφαλος τους, σύμφωνα με έρευνα

Η υπερβολική έκθεση των παιδιών σε οθόνες επηρεάζει αρνητικά πολλές πτυχές της ανάπτυξής τους: τη γνωστική, τη γλωσσική και την κοινωνικο-συναισθηματική. Αν και η χρήση ψηφιακών μέσων μπορεί να υποστηρίξει την εκπαίδευση, όταν οι ώρες μπροστά στην οθόνη είναι πολλές ή υπάρχει ταυτόχρονη χρήση με άλλα μέσα, παρατηρείται φτωχότερη εκτελεστική λειτουργία (όπως μνήμη και προσήλωση), καθώς και χαμηλότερες σχολικές επιδόσεις, σύμφωνα με μελέτη.

Οι ειδικοί προειδοποιούν τους γονείς να περιορίσουν τον χρόνο που τα παιδιά τους περνούν μπροστά από οθόνες, καθώς τώρα μια νέα έρευνα έδειξε ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μικρότερο εγκέφαλο και χαμηλότερη νοημοσύνη.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που παρακολουθούσαν τηλεόραση και χρησιμοποιούσαν smartphones, tablets και υπολογιστές είχαν, κατά μέσο όρο, χαμηλότερους δείκτες νοημοσύνης (IQ) και μικρότερο ενδοκρανιακό όγκο (ICV), έναν δείκτη του μεγέθους του εγκεφάλου.

Αντιθέτως, τα παιδιά που ασκούνταν στον ελεύθερο χρόνο τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι πιο ευφυή και να διαθέτουν μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου, σύμφωνα με την έρευνα.

Η μελέτη χρησιμοποίησε βάσεις δεδομένων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες περιείχαν πληροφορίες από χιλιάδες παιδιά σχετικά με τον δείκτη νοημοσύνης τους, τη χρήση οθονών και τη σωματική άσκηση.

Αυτά τα δεδομένα αναλύθηκαν προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποια συσχέτιση μεταξύ των συνηθειών στον ελεύθερο χρόνο, της νοημοσύνης και του ενδοκρανιακού όγκου, του συνολικού χώρου μέσα στο κρανίο, ο οποίος χρησιμοποιείται ως δείκτης για το μέγιστο μέγεθος του εγκεφάλου.

Παιδιά: Πότε είναι τα προβλήματα στο περπάτημα ανησυχητικά;

Μεγαλύτερος ICV έχει συνδεθεί με ανώτερη νοημοσύνη

Οι ερευνητές, που εδρεύουν στην Κίνα, δηλώνουν ότι τα αποτελέσματά τους παρέχουν περαιτέρω αποδείξεις ότι η υπερβολική χρήση οθονών έχει διαχρονικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών.

«Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την κρίσιμη ανάγκη να διαχειριζόμαστε και να ρυθμίζουμε τη χρήση μέσων από τα παιδιά, ενώ ταυτόχρονα να προωθούμε τη σωματική δραστηριότητα», έγραψαν στο περιοδικό Developmental Cognitive Neuroscience.

Η μελέτη έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η χρήση οθονών από τα παιδιά έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια.

Ο μέσος χρόνος που τα παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο, ηλικίας πέντε έως δεκαπέντε ετών, περνούν μπροστά από οθόνες αυξήθηκε από εννέα ώρες την εβδομάδα το 2009 σε δεκαπέντε ώρες την εβδομάδα το 2018, σύμφωνα με έκθεση της επιτροπής εκπαίδευσης της Βουλής των Κοινοτήτων από πέρσι, ενώ για την Ελλάδα δεν έχουμε επίσημα στοιχεία.

Αν και υπάρχουν οφέλη, όπως η ενίσχυση των φιλιών και η βελτίωση της μάθησης, οι αρνητικές επιπτώσεις περιλαμβάνουν τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την έκθεση σε βία και πορνογραφία, τα χαμηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και την καταπόνηση των ματιών.

Ο Sir Cary Cooper, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, δήλωσε:

«Τα παιδιά χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές και δεν μαθαίνουν κοινωνικές και μη λεκτικές δεξιότητες, τις οποίες αποκτούμε μέσω διαπροσωπικής επαφής, πρόσωπο με πρόσωπο, με άλλους ανθρώπους».

Πονοκέφαλοι στα παιδιά: Αντιμετώπιση και πότε χρειάζεται να ανησυχούμε;

Πόσο πρέπει να κάθονται τα παιδιά μπροστά από οθόνες;

Ο χρόνος που περνούν τα παιδιά μπροστά από οθόνες θα πρέπει να είναι περιορισμένος και προσαρμοσμένος στην ηλικία τους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Για παιδιά κάτω των 2 ετών, συνιστάται η αποφυγή της έκθεσης σε οθόνες, ενώ για παιδιά 2-5 ετών ο χρόνος δεν θα πρέπει να ξεπερνά τη μία ώρα την ημέρα, με ποιοτικό περιεχόμενο και παρουσία ενήλικα.

Σε μεγαλύτερες ηλικίες, είναι σημαντικό να υπάρχει ισορροπία, ώστε ο χρόνος μπροστά από οθόνες να μην αντικαθιστά τη φυσική δραστηριότητα, τον ύπνο, την κοινωνική αλληλεπίδραση ή άλλες δημιουργικές ασχολίες.

Οθόνες και παιδιά: Πόση ώρα χρήσης μπορεί να μειώσει την ικανότητα γραφής και ανάγνωσης

Το σημαντικότερο είναι να υπάρχει καθοδήγηση, ώστε η τεχνολογία να λειτουργεί ως εργαλείο μάθησης και ψυχαγωγίας και όχι ως μέσο παθητικής απασχόλησης.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version