Site icon Όλο Υγεία

5 βήματα για να βελτιώσουμε τον εαυτό μας και να αλλάξουμε τη ζωή μας

Τα 5 πράγματα που χρειάζεστε για να αλλάξετε τη ζωή σας

Φωτογραφία: 123rf

Ξέρετε εκείνη την έκρηξη ενθουσιασμού όταν αποφασίζετε ότι σήμερα είναι η μέρα που θα αλλάξετε επιτέλους στη ζωή σας τα πάντα; Αλλά πώς θα αντιδρούσατε αν μαθαίνατε ότι υπάρχει ένα κρυφό πλαίσιο που κάνει την αληθινή μεταμόρφωση όχι απλώς εφικτή, αλλά εξαιρετικά γρήγορη; Σταματήστε να περιμένετε τη δύναμη της θέλησης και την «τέλεια στιγμή» — αυτή η προσέγγιση αποκαλύπτει τα πέντε κρίσιμα συστατικά, συμπεριλαμβανωμένων των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς, που χρειάζεστε πριν καν κάνετε το πρώτο σας βήμα. Είστε έτοιμοι να ανακαλύψετε γιατί οι περισσότερες προσπάθειες αυτοβελτίωσης αποτυγχάνουν; Μάθετε τι μπορείτε να κάνετε για να μπείτε κι εσείς στην ομάδα των λίγων που βλέπουν πραγματικά αποτελέσματα.

Οι 10 συνήθειες που έχουν τα Σαββατοκύριακα όσοι είναι επιτυχημένοι

Τι πρέπει να κάνετε για να πετύχετε τους στόχους σας και να σταματήσετε να αποτυγχάνετε ενώ νιώθετε ότι προσπαθείτε

Φανταστείτε να ξυπνάτε ένα πρωί και να συνειδητοποιείτε ότι όλα όσα προσπαθείτε να πετύχετε — καλύτερη υγεία, μεγαλύτερη συγκέντρωση, περισσότερη οικονομική ελευθερία — μοιάζουν λίγο μακρινά, όχι επειδή σας λείπει η θέληση, αλλά επειδή κάτι βαθύτερο δεν είναι σωστά ευθυγραμμισμένο. Πριν ρυθμίσετε το ξυπνητήρι για πρωινές προπονήσεις ή κατεβάσετε ακόμη μία εφαρμογή για προϋπολογισμό, υπάρχουν πέντε κρίσιμα στοιχεία που πρέπει να βρίσκονται στη θέση τους ώστε η επόμενη σας προσπάθεια για αυτοβελτίωση να μην καταρρεύσει όπως η προηγούμενη.

Στις επόμενες ενότητες, θα ανακαλύψετε γιατί έχουν σημασία ο χρόνος και η ψυχολογία, πώς να αξιοποιήσετε τα εσωτερικά σας σήματα και τι πραγματικά απαιτείται — πέρα από την καθαρή δύναμη της θέλησης — για να μετατρέψετε μια καλή πρόθεση σε μια συνήθεια που διαρκεί και να αλλάξετε τη ζωή σας προς το καλύτερο.

Ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να κάνετε μεγάλες αλλαγές στη ζωή σας;

Τα χρονικά ορόσημα — σημαντικά σημεία στον χρόνο όπως η Πρωτοχρονιά, η πρώτη μέρα του μήνα, οι Δευτέρες, τα γενέθλια, οι επέτειοι και ακόμα και τα φεστιβάλ — δημιουργούν ένα ψυχολογικό όριο «πριν» και «μετά» που βοηθά τα άτομα να αποστασιοποιηθούν από προηγούμενες αποτυχίες και να υιοθετήσουν μια νοοτροπία νέας αρχής, η οποία με τη σειρά της προάγει αφηρημένη, ευρεία σκέψη και ισχυρότερη δέσμευση σε στόχους.

Για παράδειγμα, μελέτη του 2014 με τίτλο Put Your Imperfections Behind You: Temporal Landmarks Spur Goal Initiation When They Signal New Beginnings κατέληξε ότι οι αναζητήσεις για δίαιτα και άσκηση κορυφώνονται αμέσως μετά από χρονικά ορόσημα, και μελέτη του 2025 με τίτλο Temporal Landmarks and Well-Being During Crisis διαπίστωσε ότι η ανάκληση ή η προσδοκία αυτών των οροσήμων ενισχύει την υποκειμενική ευημερία και τον προγραμματισμό, ακόμη και υπό μειωμένη προσωπική ικανότητα δράσης.

Τύπος ορόσημου Παραδείγματα
Νέες εποχές Πρωτοχρονιά, πρώτη ημέρα εξαμήνου
Χρονικά οριακά σημεία Δευτέρες (αρχή εβδομάδας), πρώτη μέρα του μήνα
Προσωπικά ορόσημα Γενέθλια, επέτειοι, μέρες αποφοίτησης
Κοινωνικά/πολιτιστικά γεγονότα Δημόσιες αργίες (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά), εθνικές εορτές

Ποια είναι τα 5 πράγματα που χρειάζεστε για να αλλάξετε τη ζωή σας

Αν είστε όπως οι περισσότεροι, υπάρχει τουλάχιστον μία πτυχή της ζωής σας που θα θέλατε να μεταμορφώσετε — είτε αυτό είναι η μείωση του στρες, η ενίσχυση της φυσικής σας κατάστασης ή ο έλεγχος των οικονομικών σας — αλλά η διαρκής αλλαγή είναι συχνά πιο δύσκολη απ’ ό,τι ακούγεται, εξαιτίας των περιοριστικών πεποιθήσεων που μας κρατούν πίσω.

«Δουλεύω με στελέχη που συνεχώς λένε “Α, έτσι είμαι. Ας επικεντρωθώ απλώς στα θετικά μου. Το γεγονός ότι μένω στάσιμος, υποφέρω και είμαι εξουθενωμένος είναι απλώς ένα φυσιολογικό μέρος της ενήλικης ζωής”», λέει η Καναδή Maja Dijikic, ψυχολόγος και συγγραφέας, σύμφωνα με το Fast Company.

«Ή όταν βρίσκουν συμπεριφορές που δεν τους αρέσουν, σκέφτονται “Μπορώ απλώς να χρησιμοποιήσω θέληση για να αλλάξω τις συνήθειες”». Όμως η βιώσιμη αλλαγή απαιτεί κάτι περισσότερο από καθαρή θέληση — απαιτεί όλα τα πέντε αναπόσπαστα μέρη του εαυτού μας — κίνητρο, συμπεριφορά, συναισθήματα, νου και σώμα — να κινηθούν ομοιόμορφα. Η Dijikic αποκαλεί αυτό το ολοκληρωμένο σύστημα «τροχό της αλλαγής».

«Όταν οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να αλλάξουμε, συχνά εστιάζουμε σε μια συμπεριφορά και χρησιμοποιούμε θέληση», εξηγεί. «Η θέληση σπρώχνει μία ακτίνα προς μία κατεύθυνση, ενώ η υπόλοιπη ορμή του τροχού κινείται προς την αντίθετη. Αυτό συχνά καταλήγει σε αυτοϋπονόμευση. Ξεχνάμε ότι η συμπεριφορά επηρεάζεται από το κίνητρό μας, τα συναισθήματά μας, τις σκέψεις μας και το σώμα μας».

1. Κίνητρο

Πρώτα, ξεκινήστε με το κίνητρό σας — τις επιθυμίες και τα θέλω που σας ωθούν προς την ανάπτυξη και σας βοηθούν να συνειδητοποιήσετε το δυναμικό σας. Ρωτήστε τον εαυτό σας:

Στη συνέχεια, στρέψτε την προσοχή σας στο εμπόδιο που μπλοκάρει την πρόοδό σας και αξιολογήστε με ειλικρίνεια γιατί η αλλαγή δεν έχει συμβεί ακόμα:

2. Συμπεριφορά

Στη συνέχεια, εξετάστε τις συμπεριφορές που σας κρατούν στάσιμους — θυμηθείτε, κάθε ενέργεια πηγάζει από το κίνητρό σας, τα συναισθήματά σας, τις σκέψεις σας και το σώμα σας. Για παράδειγμα, μπορεί να φτάνετε στο μπισκότο επειδή πεινάτε ή επειδή λαχταράτε τη συναισθηματική παρηγοριά που προσφέρει. Η αλλαγή της συμπεριφοράς εξαρτάται από τη θέληση, αλλά το πραγματικό κλειδί είναι η συνεχής αποκατάστασή της ώστε ο «τροχός» να συνεχίσει να γυρίζει.

Ποια χρώματα χρησιμοποιούν οι επιτυχημένοι – Τι δείχνουν οι έρευνες

  1. Εντοπίστε και εξαλείψτε τις αποτυχημένες τακτικές: Κοιτάξτε πίσω στις στρατηγικές που δοκιμάσατε και δεν απέδωσαν. Αν βάζατε ξυπνητήρι στις 6 π.μ. για να πάτε γυμναστήριο και δεν το τηρούσατε ποτέ, σταματήστε να βασίζεστε σε αυτό.
  2. Επιλέξτε δραστηριότητες αποκατάστασης: Διαλέξτε μερικές ευχάριστες, χαμηλής απαίτησης δραστηριότητες που συνδέονται με τον στόχο σας — όπως το να περπατήσετε, να χορέψετε με το αγαπημένο σας τραγούδι ή να κάνετε μια σύντομη προπόνηση στο σπίτι — για να αναπληρώσετε τον έλεγχο του εαυτού σας.
  3. Εντοπίστε και αντικαταστήστε τους περισπασμούς: Παρατηρήστε τι κάνετε όταν το άγχος για την αλλαγή κάνει την εμφάνισή του (π.χ. παρηγορητικό φαγητό, ανεξέλεγκτο σκρολάρισμα στα social media) και αντικαταστήστε αυτές τις συνήθειες με δραστηριότητες αποκατάστασης — όπως το να παίξετε με τον σκύλο σας, να τηλεφωνήσετε σε έναν φίλο ή να κάνετε κάτι άλλο που πραγματικά σας ανεβάζει.

Με το να συμμετέχετε τακτικά σε αυτές τις δραστηριότητες αποκατάστασης και να αφαιρείτε τις επιζήμιες ρουτίνες, θα διατηρείτε το «ντεπόζιτο» της θέλησής σας γεμάτο και θα σημειώνετε πραγματική πρόοδο προς μια διαρκή αλλαγή.

3. Συναισθήματα

Τα συναισθήματα λειτουργούν ως το εσωτερικό σας GPS, δείχνοντας πόσο κοντά βρίσκεστε στους στόχους σας — τα θετικά συναισθήματα σηματοδοτούν ότι βρίσκεστε στον σωστό δρόμο, ενώ τα αρνητικά σας προειδοποιούν όταν αποκλίνετε. Τροφοδοτούν επίσης την ενέργειά σας και σας κινητοποιούν να δράσετε, όπως εξηγεί η Dijikic. Για να αξιοποιήσετε αυτήν τη δύναμη, ξεκινήστε παρατηρώντας καταστάσεις που προκαλούν έντονη αρνητική αντίδραση στον τομέα που θέλετε να αλλάξετε. Ρωτήστε τον εαυτό σας:

Στη συνέχεια, παρατηρήστε πώς αντιμετωπίζετε συνήθως αυτό το συναίσθημα — καταφεύγετε στην τηλεόραση, στο αλκοόλ ή κάνετε ανεξέλεγκτο σκρολάρισμα στα social media; Αυτοί οι περισπασμοί μπορεί να μουδιάζουν το συναίσθημα, αλλά δεν το επιλύουν. «Όταν τα συναισθήματα λειτουργούν σωστά και ερμηνεύουμε τα σήματά τους με ακρίβεια, γίνονται οδηγοί μας για την αποτελεσματική αυτοπροστασία, την υπέρβαση εμποδίων, το πένθος για απώλειες και την ευτυχία καθώς πλησιάζουμε στα “θέλω” μας», λέει η Dijikic.

Με το να αναγνωρίζετε το συναίσθημα, να κατανοείτε το ερέθισμά του και να αντικαθιστάτε αποσπαστικές συνήθειες με πιο εποικοδομητικές αντιδράσεις — όπως το να κρατάτε ημερολόγιο, να το συζητάτε με κάποιον ή να κάνετε μια σύντομη άσκηση ενσυνειδητότητας — θα μάθετε να ερμηνεύετε και να χρησιμοποιείτε τα συναισθήματά σας για να προωθείτε ουσιαστική αλλαγή.

4. Σκέψεις

Οι σκέψεις μας λειτουργούν ως φακός μέσα από τον οποίο ερμηνεύουμε την πραγματικότητα και επιλέγουμε τις πράξεις μας, οπότε για να τις ευθυγραμμίσετε, χρειάζεται να ερευνήσετε τις πεποιθήσεις που τις υποστηρίζουν. Ξεκινήστε εξετάζοντας οποιεσδήποτε αρνητικές σκέψεις έχετε γύρω από την αλλαγή — ρωτήστε τον εαυτό σας:

Στη συνέχεια, εντοπίστε τη στιγμή που αυτή η σκέψη ρίζωσε και εξερευνήστε οποιεσδήποτε αναμνήσεις ή εμπειρίες έχετε συνδέσει με αυτήν. Όπως συμβουλεύει η Dijikic, «Ερευνήστε τις δομές και τις στοχευμένες σκέψεις που έχετε για τον εαυτό σας και σας εμποδίζουν να σχετιστείτε με τον εαυτό σας και τους άλλους με τρόπο για να αναπτυχθείτε». Με το να αποκαλύψετε την προέλευση και τα μοτίβα των περιοριστικών σας πεποιθήσεων, μπορείτε να αρχίσετε να τις αντικαθιστάτε με πιο ισορροπημένες, προσανατολισμένες στην ανάπτυξη οπτικές.

5. Εμπειρίες

Το σώμα σας αποθηκεύει την ιστορία των εμπειριών σας και τις ασυνείδητες μάθησεις που διαμορφώνουν το πώς κινείστε στον κόσμο — όπως η στιγμή που κάποιος σας ντρόπιασε επειδή δεν ξέρατε μια απάντηση, ενσταλάζοντας την πεποίθηση «Δεν είσαι και τόσο έξυπνος». Όπως εξηγεί η Dijikic, «Μία ή δύο εμπειρίες μπορούν να δημιουργήσουν μια δομή στο μυαλό σας που λέει, “Δεν είσαι και τόσο έξυπνος.”

Μετά αυτή η δομή κλείνει και δεν είναι ανοιχτή σε νέες πληροφορίες». Για να ανανεώσετε αυτά τα μπλοκαρισμένα νευρωνικά μονοπάτια, πρώτα επανεξετάστε τη λίστα σας με περιοριστικές αναμνήσεις και εντοπίστε εκείνες που ακόμη έχουν δύναμη επάνω σας. Στη συνέχεια, για κάθε ανάμνηση:

Επαναλαμβάνοντας αυτή την άσκηση επαναπλαισίωσης για κάθε στοχευμένη ανάμνηση, σταδιακά θα αντικαταστήσετε την παλιά δομή και θα απελευθερώσετε το σώμα σας ώστε να ανταποκρίνεται με περισσότερη αυτοπεποίθηση και ανοιχτότητα απέναντι στις νέες πληροφορίες.

Να αποσκοπείτε στην διαρκή αλλαγή

Όπως κάθε δεξιότητα, αυτή η διαδικασία βελτιώνεται με την εξάσκηση — μόλις έχετε πλοηγηθεί στον τροχό της αλλαγής για έναν στόχο, οι επόμενες προκλήσεις φαίνονται πιο διαχειρίσιμες καθώς το κίνητρο, η συμπεριφορά, τα συναισθήματα, οι σκέψεις και το σώμα κινούνται συντονισμένα. Όπως σημειώνει η Dijikic, «Οι περισσότερες προσπάθειες για αυτοαλλαγή καταλήγουν σε αυτοκατακερματισμό. Οι άνθρωποι απλώς “σπάνε” προσπαθώντας υπερβολικά σκληρά να αλλάξουν τη συμπεριφορά».

7 σημάδια ότι είστε πιο επιτυχημένοι από τους άλλους

Όμως όταν βάλετε τον τροχό σε κίνηση, η μεταμόρφωση μπορεί να συμβεί εκπληκτικά γρήγορα — μερικές φορές μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες — αντί να σέρνεται επ’ αόριστον. Και όσο διατηρείτε την πεποίθηση ότι η ανάπτυξη είναι εφικτή, ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκολλήσετε.

Πηγές: Fast Company, Wharton University of Pennsylvania, Scientific Reports, PMC, UCLA Anderson Review

Ιωάννα Σπίνου

Η Ιωάννα Σπίνου έχει συνεργαστεί με μέσα ποικίλης θεματολογίας, με αποτέλεσμα να αποκτήσει σφαιρική αντίληψη και διεπιστημονικές γνώσεις. Έχει εξειδίκευση σε θέματα μουσικοθεραπείας, καθώς συμμερίζεται το ότι οι κλινικές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, σωματικών και ψυχολογικών. Μελετά εξελίξεις σε νευροεπιστήμη, ψυχοπαθολογία και χρόνιες παθήσεις, ενώ έχει ευαισθησία σε ζητήματα ψυχικής υγείας.

Exit mobile version