Θέλετε το φαγητό που περίσσεψε να διατηρεί τη νοστιμιά του σαν να το μαγειρέψατε μόλις; Υπάρχει ένα απλό κόλπο με ξίδι που αξίζει να δοκιμάσετε. Μια μικρή ποσότητα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της φρεσκάδας, να αποτρέψει τις δυσάρεστες οσμές και να ενισχύσει τη γεύση των φαγητών όταν τα ξαναζεστάνετε.
Το ξίδι λειτουργεί ως φυσικό συντηρητικό – Τι να κάνετε με το φαγητό που περίσσεψε
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η σπατάλη φαγητού αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τη βιωσιμότητα των συστημάτων τροφίμων, επηρεάζοντας αρνητικά το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία. Κάθε χρόνο τεράστιες ποσότητες φαγητού καταλήγουν στα σκουπίδια, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια.
Η χρήση περισσευμάτων για ένα γεύμα την επόμενη ημέρα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα και να περιορίσετε τη σπατάλη φαγητού.
Αλλά υπάρχει ένας έξυπνος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να τα κάνετε να διαρκούν διπλάσιο χρόνο, χρησιμοποιώντας ένα βασικό υλικό που πιθανόν έχετε ήδη στο ντουλάπι της κουζίνας σας, το ξίδι.
Επίσης, το μηλόξιδο, όταν προστεθεί στο φαγητό, βοηθά στην πρόληψη της ανάπτυξης βακτηρίων και μούχλας, ενώ μπορεί επίσης να προσθέσει μια ευχάριστη «οξύτητα», σύμφωνα με τους ειδικούς.
Αν και το λευκό ξίδι χρησιμοποιείται συνήθως για καθαρισμό, λειτουργεί επίσης πολύ καλά για τη συντήρηση τροφίμων.
«Όταν προσθέτετε μικρές ποσότητες σε μαγειρεμένα φαγητά, σάλτσες ή μαρινάδες, μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων που προκαλούν πρόωρη αλλοίωση των τροφών», εξηγούν οι ειδικοί της εταιρείας κουζίνας και μπάνιου Plumbworld.
Εκτός από το λευκό ξίδι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μηλόξιδο ως συντηρητικό.
Μπάνιο: Πώς να το κάνετε πεντακάθαρο χωρίς χλωρίνη, σύμφωνα με ειδικό
Γιατί αυτό το κόλπο λειτουργεί;
Ο λόγος που το ξίδι είναι τόσο αποτελεσματικό είναι επειδή περιέχει οξικό οξύ, το οποίο βοηθά στη μείωση του επιπέδου pH του φαγητού, δημιουργώντας ένα περιβάλλον στο οποίο τα βακτήρια και η μούχλα δυσκολεύονται να επιβιώσουν.
Αυτό περιλαμβάνει κυρίως επιβλαβείς μικροοργανισμούς όπως οι Listeria monocytogenes, E. coli και Salmonella.
«Το οξύ στο ξίδι δυσκολεύει τα βακτήρια να πολλαπλασιαστούν», προσθέτουν οι ειδικοί.
«Είναι ένα απλό εργαλείο κουζίνας που μπορεί να ενισχύσει την ασφάλεια των περισσευμάτων σας χωρίς περίπλοκα βήματα».
Ξύδι: Πώς αφαιρεί άλατα και λεκέδες – 6 κόλπα στην καθαριότητα του σπιτιού
Πώς να αξιοποιήσετε το ξίδι;
Κάθε τύπος ξιδιού έχει διαφορετικό επίπεδο οξύτητας, το λευκό και το μηλόξιδο περιέχουν περίπου 5% οξικό οξύ, το οποίο «είναι αρκετά δυνατό για να προσφέρει ήπια συντηρητικά οφέλη χωρίς να κάνει τη γεύση του φαγητού πολύ έντονη».
Δοκιμάστε το:
Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού ξίδι σε σάλτσες και dressings πριν τα αποθηκεύσετε.
Μια μικρή ποσότητα ξίδι είναι αρκετό για μαγειρεμένα λαχανικά.
«Λίγο λευκό ξίδι σε σούπα ή σάλτσα για ζυμαρικά πριν την ψύξη μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της φρεσκάδας χωρίς να αλλοιώσει αισθητά τη γεύση», αναφέρουν.
Με τρόφιμα όπως ρύζι ή κινόα, το ανακάτεμα με dressing που βασίζεται σε ξίδι μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη μικροβίων και να προσθέσει ελαφριά οξύτητα.
Φροντίστε επίσης να φυλάσσετε τα περισσεύματά σας σε αεροστεγές δοχείο, καθώς αυτό περιορίζει το οξυγόνο, ενώ το ξίδι επιβραδύνει την ανάπτυξη βακτηρίων.
Αλλά προσέξτε:
- Το ξίδι επιβραδύνει την αλλοίωση, δεν καθιστά τα τρόφιμα αθάνατα.
- Τα περισσεύματα πρέπει να καταναλώνονται εντός τρεις με τέσσερις ημέρες.
- Να τα τοποθετείτε στο ψυγείο άμεσα, με θερμοκρασία κάτω από 5 °C.
Πώς αποθηκεύουμε σωστά τα τρόφιμα για να διατηρηθούν περισσότερο;
Τα τρόφιμα πρέπει να αποθηκεύονται σωστά για να διατηρούνται φρέσκα και να αποφεύγεται η εξάπλωση βακτηρίων.
Η ειδικός διατροφής Birgit Brendel λέει πως το ψωμί διατηρείται περισσότερο όταν αποθηκεύεται στο ψυγείο ή την κατάψυξη. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση του.
Η αποθήκευση σε πήλινα ή κεραμικά δοχεία είναι μια εναλλακτική που επιτρέπει στο φαγητό να «αναπνέει» και καθυστερεί την ανάπτυξη μούχλας.
Ο Robert Morris, διευθυντής της εταιρείας Complete Food Safety, αποκάλυψε το καλύτερο σημείο αποθήκευσης για φρέσκα φρούτα και λαχανικά:
Τα σαλατικά πρέπει να αποθηκεύονται στο συρτάρι του ψυγείου, μακριά από ό,τι μεγαλώνει στο χώμα όπως τα καρότα, τα παντζάρια και τα ραπανάκια.
Οι ντομάτες είναι εξαίρεση, καθώς το ψυγείο μπορεί να αλλοιώσει τη φυσική ωρίμανσή τους και να μειώσει τη γεύση τους.
Αποφύγετε να βάλετε αβοκάντο και μπανάνες στο ψυγείο, γιατί αυτό θα τα κάνει να μαυρίσουν πιο γρήγορα.
Μην ξεχνάτε:
«Είναι σημαντικό να μην βασίζεστε στο ξίδι ως υποκατάστατο βασικών κανόνων υγιεινής, όπως το να ξαναζεσταίνετε καλά τα φαγητά, να τα ψύχετε γρήγορα και να μην αφήνετε τα περισσεύματα σε θερμοκρασία δωματίου για πάνω από δύο ώρες», προσθέτουν οι ειδικοί.
«Αυτές οι πρακτικές λειτουργούν σε συνδυασμό με τη συντηρητική δράση του ξιδιού».
Διαβήτης: Πώς το ξύδι επιδρά στον έλεγχο του σακχάρου και στη μείωση του σωματικού βάρους
Το ξίδι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, αλλά όχι μαγική λύση, η σωστή υγιεινή και ψύξη παραμένουν απαραίτητα.