3 εύκολοι τρόποι για να μη μαυρίζουν γρήγορα οι μπανάνες

μπανάνες

Όταν φέρνετε στο σπίτι μπανάνες από το μανάβικο είναι πράσινες. Αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα, πολλές φορές ακόμη και σε δύο μέρες, ωριμάζουν και αρχίσουν να γίνονται καφέ. Δείτε πώς μπορείτε να αποθηκεύσετε σωστά τις μπανάνες σας.

Καθώς μια μπανάνα ωριμάζει, γίνεται πιο γλυκιά, πιο μαλακή, πιο αρωματική και πιο καφέ. Αυτός ο αποχρωματισμός δεν είναι σημάδι ότι ο καρπός έχει χαλάσει. Είναι ένα φυσικό μέρος της διαδικασίας ωρίμανσης και όσο πιο καφέ, γενικά τόσο πιο ώριμο και γλυκό είναι το φρούτο. Μάθετε πώς να αποθηκεύετε τις μπανάνες σας, ώστε να παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σκληρές και γλυκές.

3 συμβουλές για σωστή αποθήκευση μπανάνας

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τις μπανάνες σας φρέσκες για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα;

3 εύκολοι τρόποι για να μη μαυρίζουν γρήγορα οι μπανάνες

Αγοράστε τις όταν είναι ακόμα λίγο πράσινες και, στη συνέχεια, ακολουθήστε αυτές τις τρεις συμβουλές:

1. Κρατήστε τις μπανάνες μακριά από το μπολ με τα φρούτα

Φρούτα όπως τα μήλα, τα αχλάδια, τα αβοκάντο και τα ροδάκινα απελευθερώνουν αιθυλένιο καθώς ωριμάζουν, το οποίο θα προκαλέσει την ταχύτερη ωρίμανση των μπανανών. Γι’ αυτό θα πρέπει να τις κρατάτε μακριά από το μπολ με τα υπόλοιπα φρούτα, αν δεν θέλετε να ωριμάσουν πολύ γρήγορα. Βάλτε τις μπανάνες μόνες τους σε ένα μπολ χωρίς άλλα φρούτα μαζί.

2. Αποθηκεύστε τις μπανάνες σε δροσερό και σκοτεινό μέρος

Η ιδανική θερμοκρασία αποθήκευσης είναι 12°C. Αν είναι πιο δροσερή, οι μπανάνες σας θα σταματήσουν να ωριμάζουν και η φλούδα τους θα μαυρίσει. Σε οποιαδήποτε θερμότερη θερμοκρασία, οι μπανάνες σας θα ωριμάσουν γρήγορα – γι’ αυτό και η ζεστή κουζίνα δεν είναι το ιδανικό μέρος για να αποθηκεύσετε τις μπανάνες σας. Επίσης, κρατήστε τις μακριά από το άμεσο ηλιακό φως.

3. Ο ανοιχτός αέρας είναι καλύτερος από ένα κλειστό δοχείο

Μην αποθηκεύετε τις μπανάνες σε σακούλα ή κλειστό δοχείο -αυτό απλώς θα επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης. Το καλύτερο είναι να αποθηκεύετε τις μπανάνες στον καθαρό αέρα και ακόμη καλύτερο είναι να μην βρίσκονται η μία πάνω στην άλλη. Μπορείτε να τις κρεμάσετε κάπου ή να τις βάλετε σε μία πιατέλα τη μία δίπλα στην άλλη.

Το ψυγείο θα σταματήσει την ωρίμανση της μπανάνας

Ο πρώτος και ίσως μοναδικός κανόνας που πρέπει να γνωρίζετε όσον αφορά την αποθήκευση των μπανανών: αποφύγετε το ψυγείο, ειδικά πριν ωριμάσουν. Οι μπανάνες είναι τροπικά φρούτα και, γενικά, τα τροπικά φρούτα δεν αντέχουν καλά την αποθήκευση στο ψυγείο.

Η τοποθέτηση μιας άγουρης μπανάνας στο ψυγείο θα ανακόψει την ικανότητα του φρούτου να ωριμάσει, η φλούδα θα μαυρίσει και, σύμφωνα με τους ειδικούς της Chiquita Bananas, «μπορεί να μην είναι σε θέση να συνεχίσουν τη διαδικασία ωρίμανσης ακόμη και αν επιστρέψουν σε θερμοκρασία δωματίου».

Για να βάλετε τις μπανάνες σας στο ψυγείο, η κατάλληλη στιγμή είναι όταν έχουν πάρει κάποιες καφέ κηλίδες, που υποδηλώνουν ότι το άμυλο έχει μετατραπεί σε ζάχαρη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μόλις ένα φρούτο είναι ώριμο, μπορεί να μπει στο ψυγείο με σχετικά μικρό αποχρωματισμό της σάρκας, αν και η φλούδα θα εξακολουθήσει να γίνεται μαύρη.

Πάντως, ακόμη και οι μαύρες μπανάνες που φαίνονται πολύ σκούρες, μπορούν να αξιοποιηθούν. Μην τις πετάτε, γιατί μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε σε διάφορες συνταγές, όπως ψωμί μπανάνας, κέικ μπανάνας, smoothies, παγωτά ή άλλα γλυκά. Ακόμη κι έτσι οι μπανάνες εξακολουθούν να είναι νόστιμες και να δίνουν γεύση και άρωμα στις συνταγές σας.

Scroll to Top