Site icon Όλο Υγεία

Το απλό κόλπο για να μυρίζει υπέροχα το ψυγείο σας

ψυγείο μυρίζει όμορφα

Φωτογραφία: 123rf

Θέλετε το ψυγείο σας να μυρίζει πάντα φρεσκάδα; Υπάρχει ένα απλό και έξυπνο κόλπο που θα το κρατήσει υπέροχα αρωματισμένο, χωρίς καθόλου κόπο.

Το κόλπο για να διατηρήσετε φρέσκα και τραγανά τα καρότα σας στο ψυγείο για έναν μήνα

Απλά κόλπα θα κάνουν το ψυγείο σας να μυρίζει υπέροχα

Η άσχημη μυρωδιά στο ψυγείο προκαλείται κυρίως από τη δραστηριότητα μικροβίων όπως βακτήρια, μύκητες και μαγιά, τα οποία αναπτύσσονται σε αλλοιωμένα τρόφιμα ή σε υπολείμματα τροφίμων που έχουν μείνει για καιρό χωρίς καθαρισμό.

Καθώς τα τρόφιμα αποσυντίθενται, αυτοί οι μικροοργανισμοί παράγουν πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs), δηλαδή ουσίες με έντονη οσμή που διαχέονται στον αέρα του ψυγείου. Επιπλέον, η κακή κυκλοφορία αέρα και η ύπαρξη υγρασίας ευνοούν την ανάπτυξη μούχλας, η οποία συμβάλλει επίσης στις δυσάρεστες οσμές.

Σύμφωνα με ανασκόπηση σε επιστημονικό περιοδικό, «η μικροβιακή επιμόλυνση—κυρίως από βακτήρια, μαγιά και μύκητες—είναι μία από τις κύριες αιτίες αλλοίωσης των τροφίμων και υπεύθυνη για τη δημιουργία κακοσμίας στο ψυγείο» (Karanth et al., 2023).

Πρόσφατα στοιχεία που έρχονται από το Ην. Βασίλειο έδειξαν ότι ένας στους πέντε Βρετανούς καθαρίζει το ψυγείο-καταψύκτη του μόνο δύο φορές τον χρόνο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πολυάριθμα προβλήματα με την πάροδο του χρόνου.

Η τακτική, εις βάθος καθαριότητα του ψυγείου-καταψύκτη σας είναι ζωτικής σημασίας για την υγιεινή, την αποδοτικότητα, και ακόμη και για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος. 

Ο Jamie Cooper, Senior Product Manager στον τομέα Ψύξης της Hotpoint, εξηγεί:

«Το ψυγείο-καταψύκτης σας λειτουργεί αδιάκοπα για να διατηρεί τα τρόφιμα φρέσκα, αλλά η βρωμιά, ο πάγος ή οι φραγμένοι αεραγωγοί μπορούν να το κάνουν λιγότερο αποδοτικό και να επηρεάσουν την ασφάλεια των τροφίμων. Ένας τακτικός, εις βάθος καθαρισμός όχι μόνο βελτιώνει την υγιεινή, αλλά μπορεί επίσης να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του ψυγείου-καταψύκτη και να βοηθήσει στην εξοικονόμηση ενέργειας με την πάροδο του χρόνου».

Πώς να καταψύξετε σωστά κρέας, λαχανικά, φρούτα και ψάρια για να μείνουν φρέσκα και να διατηρήσουν τη γεύση τους

Οικονομικές συμβουλές για ένα ψυγείο που μοσχοβολάει

Για να βοηθήσει τα νοικοκυριά να διαχειριστούν αυτή την εργασία οικονομικά, ο ειδικός στην ψύξη μοιράστηκε οικονομικά tips καθαρισμού.

Ο ειδικός προτείνει ένα απλό, οικονομικό κόλπο για να αποφύγετε τις δυσάρεστες οσμές:

«Ένα ανοιχτό δοχείο με μαγειρική σόδα μέσα στο ψυγείο θα απορροφήσει τις ανεπιθύμητες μυρωδιές για έως και 1 μήνα».

Μοιραζόμενος ένα ακόμη έξυπνο κόλπο για φρέσκια μυρωδιά, ο Cooper αποκαλύπτει:

«Μπορείτε επίσης να βάλετε μερικές σταγόνες βανίλιας σε ένα βαμβάκι για ένα γλυκό άρωμα. Και τα δύο κόλπα κοστίζουν ελάχιστα και είναι ασφαλή για χρήση κοντά σε τρόφιμα».

Για καλύτερα αποτελέσματα, ο Cooper συμβουλεύει: «Κάντε έναν γρήγορο εβδομαδιαίο καθαρισμό από ορατές λεκέδες και ληγμένα προϊόντα και στοχεύστε σε έναν εις βάθος καθαρισμό κάθε τρεις μήνες. Αυτή η ρουτίνα διευκολύνει τη διαδικασία και κρατά το ψυγείο-καταψύκτη σας στην καλύτερη του κατάσταση».

Το κόλπο για να απαλλαγείτε από τις δυσάρεστες μυρωδιές του ψυγείου

Άδειασμα και απόψυξη

Ο Cooper συμβουλεύει: «Το πρώτο βήμα είναι να αφαιρέσετε όλα τα τρόφιμα. Αν ο καταψύκτης σας έχει σχηματισμένο πάγο, απενεργοποιήστε τον, αποσυνδέστε τον με ασφάλεια από την πρίζα και αφήστε τον πάγο να λιώσει, χρησιμοποιώντας παλιές πετσέτες για να απορροφήσουν το περίσσιο νερό. Το ζεστό νερό μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία, αλλά μην χρησιμοποιείτε ποτέ βραστό νερό καθώς μπορεί να προκαλέσει ζημιά στη συσκευή σας. Αυτό δεν αφορά μόνο την καθαριότητα, είναι επίσης μια ευκαιρία να ελέγξετε για προβλήματα απόδοσης, όπως φθαρμένες τσιμούχες ή συσσώρευση πάγου, πριν εξελιχθούν σε σοβαρότερα ζητήματα».

Ο ειδικός προσθέτει: «Είναι επίσης η ιδανική στιγμή να ελέγξετε τις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων, ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται πίσω πίσω στον καταψύκτη, ώστε να μείνετε οργανωμένοι και να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων»/

Πλύσιμο ραφιών και συρταριών

Αφού αδειάσει το ψυγείο-καταψύκτη, αφαιρέστε όλα τα αποσπώμενα μέρη όπως ράφια, συρτάρια και σχάρες.

Ο Cooper προτείνει: «Μπορούν να πλυθούν με ζεστό σαπουνόνερο ή, για μια απλή και χωρίς χημικά εναλλακτική, αναμίξτε μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα σε μισό λίτρο ζεστού νερού. Αυτό το φυσικό καθαριστικό αφαιρεί απαλά τη βρωμιά χωρίς να χαράζει τις επιφάνειες και είναι απολύτως ασφαλές για χρήση σε χώρους αποθήκευσης τροφίμων».

Κατάψυξη: Πώς να αποθηκεύσετε σωστά τα λαχανικά – Τι να κάνετε αν έχει ανοίξει η συσκευασία

Καθαρισμός εσωτερικού χώρου

Ώρα να καθαρίσετε το εσωτερικό του ψυγείου-καταψύκτη. Ο senior product manager προτείνει να ξεκινήσετε από το πάνω μέρος και να κατεβαίνετε προς τα κάτω, δίνοντας έμφαση στις γωνίες και στα λάστιχα της πόρτας.

«Τα λάστιχα της πόρτας είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς μπορούν να παγιδεύσουν ψίχουλα και υγρασία, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη μούχλας. Μια μαλακή οδοντόβουρτσα βουτηγμένη σε μείγμα ίσων μερών λευκού ξιδιού και ζεστού νερού είναι μια αποτελεσματική λύση. Το αποσταγμένο ξίδι έχει φυσικές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που το καθιστούν ιδανικό για καθαρισμό», εξηγεί ο Cooper, προσθέτοντας: «Η χρήση φυσικών καθαριστικών είναι οικονομική και σας βοηθά να αποφύγετε σκληρά χημικά σε περιοχές όπου αποθηκεύετε τρόφιμα, προσφέροντας έναν ασφαλή και αποτελεσματικό καθαρισμό».

Καθαρισμός αεραγωγών και τρυπών αποστράγγισης

Οι αεραγωγοί και οι τρύπες αποστράγγισης είναι συχνά παραμελημένα σημεία του ψυγείου, όμως είναι ζωτικής σημασίας για την αποδοτικότητα της συσκευής.

Ο Cooper προειδοποιεί: «Ένας φραγμένος αεραγωγός ή τρύπα αποστράγγισης μπορεί να οδηγήσει σε κακοσμία και σε συγκέντρωση νερού στο εσωτερικό του ψυγείου. Ένας γρήγορος καθαρισμός με μια μπατονέτα ή μια μικρή βούρτσα μπορεί να απομακρύνει τα υπολείμματα μέσα σε λίγα λεπτά και αυτή η απλή εργασία των πέντε λεπτών μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην απόδοση».

Αξίζει επίσης να ελέγξετε για πιο βαθιές φραγές στην αποστράγγιση. Η ρίψη ενός μείγματος ζεστού νερού και υγρού πιάτων μέσα στην τρύπα μπορεί να εξαλείψει οποιαδήποτε υπολείμματα. Μόλις ολοκληρωθεί αυτό το βήμα, ελέγξτε και αδειάστε το δοχείο αποστράγγισης εάν χρειάζεται, για να αποτρέψετε τυχόν υπερχείλιση.

Αυγό : Πόσο διατηρείται στο ψυγείο ή μετά το μαγείρεμα -Το κόλπο για να καταλάβετε αν είναι φρέσκο

Συναρμολόγηση και οργάνωση

Αφού ολοκληρωθούν τα βασικά βήματα, έρχεται το διασκεδαστικό κομμάτι, η συναρμολόγηση και η οργάνωση. Η δημιουργία ενός συστήματος και η τοποθέτηση των τροφίμων με βάση τη χρήση και την ευκολία πρόσβασης είναι απαραίτητη.

Καθαρισμός εξωτερικού μέρους

Είναι εύκολο να εστιάσετε μόνο στο εσωτερικό του ψυγείου-καταψύκτη, αλλά και το εξωτερικό παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγιεινής και της απόδοσης.

Ο Cooper συμβουλεύει: «Το εξωτερικό, και ειδικά τα χερούλια της πόρτας, είναι από τα πιο πολυχρησιμοποιημένα σημεία στην κουζίνα, οπότε η καθαριότητά τους είναι απαραίτητη. Ζεστό νερό και λίγο υγρό πιάτων είναι συνήθως αρκετά. Αν έχετε ψυγείο-καταψύκτη από ανοξείδωτο ατσάλι, σκουπίζετε πάντα προς τη φορά της υφής για να αποφύγετε τις γραμμές και να διατηρείτε την επιφάνειά του λαμπερή».

Πώς να αποθηκεύσετε το ρύζι που περισσεύει – Πόσες μέρες μένει στο ψυγείο και την κατάψυξη

Είναι επίσης κρίσιμο να μην παραλείπετε τα πηνία του συμπυκνωτή. Ένα απλό πέρασμα με την ηλεκτρική σκούπα κάθε έξι μήνες βοηθά το ψυγείο-καταψύκτη να λειτουργεί πιο αποδοτικά, εξοικονομώντας ενέργεια και χρήματα μακροπρόθεσμα.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version