Site icon Όλο Υγεία

Πόσες μέρες συντηρείται το μαγειρεμένο κοτόπουλο στο ψυγείο – Πώς θα καταλάβετε αν χάλασε

κοτόπουλο στο ψυγείο

Φωτογραφία: 123rf

Έχετε μαγειρέψει κοτόπουλο και αναρωτιέστε πόσο καιρό μπορείτε να το κρατήσετε στο ψυγείο; Οι ειδικοί συνιστούν να το καταναλώσετε μέσα σε συγκεκριμένες μέρες, για να αποφύγετε αλλοιώσεις και κινδύνους για την υγεία σας. Υπάρχει ένα σαφές χρονικό όριο και καλό είναι να το γνωρίζετε πριν ξαναζεστάνετε το φαγητό σας.

Έρευνα-σοκ: Έστω και λίγο κοτόπουλο την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει 27% τον κίνδυνο καρκίνου και θανάτου

Ο τρόπος να καταλάβετε αν το κοτόπουλο έχει χαλάσει

Η κατανάλωση άπαχου, μη επεξεργασμένου κοτόπουλου παρέχει σημαντικά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό: αποτελεί υψηλής ποιότητας πλήρης πηγή πρωτεΐνης με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, ενώ είναι χαμηλό σε λιπαρά (ιδιαίτερα τα κομμάτια χωρίς πέτσα) και θερμίδες, βοηθώντας τόσο στη διατήρηση όσο και στη βελτίωση της σύστασης του σώματος (μείωση λιπώδους μάζας, αύξηση άλιπης μάζας) στο πλαίσιο διατροφής μείωσης βάρους.

Ωστόσο, το κοτόπουλο είναι ένα κρέας που μπορεί να χαλάσει γρήγορα, οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους κανόνες όταν πρόκειται για την αποθήκευση του στο ψυγείο.

Το θέμα της αποθήκευσης του κοτόπουλου που περίσσεψε προκαλεί συχνά αμηχανία, εξάλλου, είναι ένα κρέας που φημίζεται για το πόσο εύκολα αλλοιώνεται και οι συνέπειες της κατανάλωσης χαλασμένου κοτόπουλου είναι το λιγότερο φρικτές. Για όσους συχνά καταλήγουν με περισσεύματα κοτόπουλου ή προτιμούν να κάνουν μαγειρική σε παρτίδες για εξοικονόμηση χρόνου, είναι απαραίτητο να δίνουν προσοχή στις τεχνικές ασφαλούς αποθήκευσης, ειδικά αν το κοτόπουλο είναι η βασική σας πηγή πρωτεΐνης.

Πάντα υπάρχει εκείνη η στιγμή αμφιβολίας όταν βγάζετε από το ψυγείο ένα τάπερ με κοτόπουλο που βρίσκεται εκεί για μερικές ημέρες. Είναι ευρέως γνωστό ότι τα ύποπτα περισσεύματα μπορεί να προκαλέσουν στομαχικά προβλήματα ή ακόμη και μια σοβαρή περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης. Οπότε, πόσο καιρό διαρκεί τελικά το μαγειρεμένο κοτόπουλο στο ψυγείο;

Κοτόπουλο: Γιατί πρέπει να ρίχνετε βραστό νερό πριν το μαγειρέψετε

Πόσο διαρκεί το μαγειρεμένο κοτόπουλο στο ψυγείο

Το Real Simple μας καθοδηγεί, λέγοντας ότι το μαγειρεμένο κοτόπουλο είναι γενικά ασφαλές στο ψυγείο για περίπου τέσσερις ημέρες. Όταν φτάσει σε αυτή την «αμφίβολη» ηλικία, θα πρέπει να αξιολογήσετε αν εξακολουθεί να είναι κατάλληλο για κατανάλωση.

Υπάρχουν τρία βασικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε, σύμφωνα με τις συμβουλές τους. Εξήγησαν: «Αν το κοτόπουλο δεν δείχνει ακόμη σημάδια αλλοίωσης (κακή μυρωδιά, γλίτσα ή αποχρωματισμό), μπορεί να εξακολουθεί να είναι κατάλληλο για φάγωμα ή να καταψυχθεί για μεγαλύτερη διάρκεια».

Ο καθορισμός του αν το κοτόπουλο, ή οποιοδήποτε κρέας, έχει χαλάσει περιλαμβάνει μια δοκιμή οσμής και μια οπτική επιθεώρηση. Το χαλασμένο κοτόπουλο είναι γνωστό ότι έχει έντονη δυσάρεστη μυρωδιά και γλοιώδη υφή και ενδεχομένως να αποκτήσει μια θαμπή γκρι ή πράσινη απόχρωση.

Όταν έχετε αμφιβολία; Πετάξτε το!

Αν το κοτόπουλο περάσει τους πρώτους ελέγχους και φαίνεται ακόμα φαγώσιμο, η σύσταση είναι να το ξαναζεστάνετε και να φτάσει σε εσωτερική θερμοκρασία 73 βαθμών Κελσίου, ώστε να διασφαλιστεί ότι είναι ασφαλές για κατανάλωση.

Το τέλειο μαρινάρισμα για ένα «χρυσαφένιο» κοτόπουλο – Το συστατικό που δίνει γεύση και βοηθάει στο να μην καεί

Μπορείτε να αποθηκεύσετε το ωμό κοτόπουλο από το ψυγείο στην κατάψυξη;

Είναι δυνατόν να αποθηκευτεί το ωμό κοτόπουλο στην κατάψυξη; Σε μια προσπάθεια να παρατείνουν τη φρεσκάδα των τροφίμων τους, πολλά νοικοκυριά εξερευνούν διάφορες μεθόδους.

Αν το ωμό κοτόπουλο έχει παραμείνει στο ψυγείο για μερικές ημέρες και ανησυχείτε μήπως χαλάσει, η ψύξη του μπορεί να είναι μια βιώσιμη λύση για να παρατείνετε τη διάρκεια χρήσης του.

Σύμφωνα με έναν ιστότοπο για την ασφάλεια τροφίμων, το ωμό κοτόπουλο μπορεί να αποθηκευτεί με ασφάλεια στην κατάψυξη για έως και εννέα μήνες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να καταψυχθεί μέσα σε μία ή δύο ημέρες από την αγορά του από το σούπερ μάρκετ.

Για να το επιτύχετε αυτό, χρησιμοποιήστε σακούλα κενού αέρος ή δοχείο με ερμητικό κλείσιμο.

Αυτό το πρόγραμμα διατροφής 7 ημερών μειώνει χοληστερίνη και φλεγμονές, σύμφωνα με διαιτολόγο

Επιπλέον, η σωστή συσκευασία είναι το κλειδί για τη διατήρηση της φρεσκάδας και της ποιότητάς του. Η επισήμανση της συσκευασίας με την ημερομηνία μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε πότε πρέπει να το απορρίψετε ή αν είναι ακόμα ασφαλές για κατανάλωση.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version