Η καφετιέρα μπορεί να φαίνεται καθαρή, αλλά στην πραγματικότητα κρύβει μικρόβια και μούχλα που συσσωρεύονται με τον καιρό. Οι ειδικοί εξηγούν πώς να την καθαρίζετε σωστά, ώστε ο πρωινός σας καφές να είναι όχι μόνο απολαυστικός αλλά και ασφαλής.
Η καφετιέρα χρειάζεται συχνό καθάρισμα
Η καφετιέρα κρύβει κινδύνους για την υγεία κυρίως μέσω της παρασκευής καφέ που περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις διτερπενίων όπως η καφεστόλη και η καβεόλη, οι οποίες είναι γνωστές για την αύξηση της LDL (κακής) χοληστερόλης.
Μία πρόσφατη μελέτη Σουηδών ερευνητών, δημοσιευμένη στο περιοδικό Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, διαπίστωσε ότι πολλές κοινές καφετιέρες στα γραφεία δεν φιλτράρουν αυτές τις ουσίες επαρκώς, αφήνοντας υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με τον φιλτραρισμένο καφέ.
Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων για τους συχνούς καταναλωτές, καθώς η καφεστόλη και η καβεόλη είναι υπεύθυνες για την αύξηση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης. Η χρήση καφετιερών με φίλτρα από χαρτί μειώνει σημαντικά αυτόν τον κίνδυνο. Συνεπώς, η επιλογή φίλτρου παίζει καίριο ρόλο στον περιορισμό των κινδύνων αυτών.
Με τον χειμώνα να πλησιάζει πρέπει να ενεργήσετε άμεσα για να αποφύγετε προβλήματα υγείας. Πολλοί δεν καθαρίζουν ποτέ την καφετέρια τους, ακόμη και μετά από πολύμηνη παραμονή στο ντουλάπι πριν τοποθετηθεί ξανά για τον χειμώνα.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι καφετιέρες μπορούν να μετατραπούν γρήγορα σε εστία μικροβίων και συσσώρευσης αλάτων εάν δεν συντηρούνται σωστά. Οι ιδιοκτήτες καφετιέρας καλούνται να δράσουν άμεσα, δίνοντας στη συσκευή τους έναν πλήρη καθαρισμό, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.
Γιατί δεν πρέπει να παίρνετε αντιβιοτικά με τον καφέ σας; Τι έδειξε νέα μελέτη
Γιατί οι καφετιέρες μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία;
Τα εσωτερικά μέρη μιας καφετιέρας παρέχουν το ιδανικό ζεστό και υγρό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας.
Υπολείμματα καφέ, έλαια και άλλα κατάλοιπα μπορούν να παγιδευτούν σε διάφορα σημεία της συσκευής, προσφέροντας τροφή για τους μικροοργανισμούς αυτούς.
Το «σκληρό» νερό μπορεί επίσης να προκαλέσει συσσώρευση αλάτων, τα οποία όχι μόνο ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων, αλλά μπορεί και να φράξουν μέρη της καφετιέρας.
Μελέτες δείχνουν ότι οι καφετιέρες μπορούν να φιλοξενούν επιβλαβή βακτήρια, μερικά από τα οποία είναι ικανά να προκαλέσουν λοιμώξεις, ιδιαίτερα σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Μπαγιάτικα κατάλοιπα καφέ και μούχλα μπορούν να προσδώσουν πικρή ή δυσάρεστη γεύση στον καφέ σας. Η βρωμιά και τα άλατα μπορούν να φράξουν τα στόμια και τα εσωτερικά εξαρτήματα, μειώνοντας την αποδοτικότητα της καφετιέρας και ενδεχομένως προκαλώντας μη αναστρέψιμες βλάβες.
Μακροζωία: Το Νο1 ρόφημα που σας χαρίζει ζωή αν το πιείτε πριν τις 12 το μεσημέρι
Πώς να καθαρίσετε μια καφετιέρα στο σπίτι;
Η Isabella Forgione, εργαζόμενη και ειδικός σε μικροσυσκευές στο AO, μοιράστηκε αρκετές μεθόδους για γρήγορο και εύκολο καθαρισμό της καφετιέρας, ώστε ο καφές να παραμένει ασφαλής και φρέσκος. Αυτά είναι τα τέσσερα βήματα που προτείνει:
- Λίγο και συχνά: Ξεπλύνετε τα αφαιρούμενα μέρη και σκουπίστε τον δίσκο συλλογής σταγόνων μετά από κάθε χρήση.
- Εβδομαδιαίος βαθύς καθαρισμός: Τρέξτε ένα μείγμα νερού και ξυδιού μέσα από τη μηχανή για να απομακρύνετε άλατα και να απολυμάνετε. Έπειτα, περάστε μερικούς κύκλους καθαρού νερού για ξέπλυμα.
- Μην ξεχνάτε τα έξτρα εξαρτήματα: Καθαρίστε τα σκεύη για το αφρόγαλα και τους ατμοσωλήνες μετά από κάθε χρήση.
- Αφαλάτωση κάθε τρεις έως έξι μήνες: Περιοχές με «σκληρό» νερό μπορεί να απαιτούν πιο συχνή αφαλάτωση για την πρόληψη δημιουργίας αλάτων.
Σκουπίστε τις εξωτερικές επιφάνειες, καθαρίστε τα στόμια και ξεπλύνετε τους δίσκους.
Μπορούν τα ζεστά ροφήματα να προκαλέσουν καρκίνο; Πόσο πρέπει να πίνουμε, σύμφωνα με μελέτη
Χρησιμοποιήστε ειδικά διαλύματα αφαλάτωσης για να αφαιρέσετε τα άλατα από το «σκληρό» νερό. Για τα εσωτερικά μέρη όπως ο θάλαμος παρασκευής, χρησιμοποιήστε ειδικά καθαριστικά ταμπλέτες ή κάψουλες για την απομάκρυνση των ελαίων του καφέ. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στον ατμοσωλήνα, καθώς μπορεί εύκολα να φράξει από υπολείμματα γάλακτος.