Ένας επαγγελματίας σεφ αποκαλύπτει το πιο συχνό λάθος που κάνουν οι περισσότεροι όταν χρησιμοποιούν τον φούρνο στο σπίτι. Αν και φαίνεται ασήμαντο, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το ψήσιμο και τη γεύση του φαγητού. Ποιο είναι αυτό το λάθος στη μαγειρική και τι πρέπει να κάνουμε για να το αποφύγουμε;
Έξυπνες συμβουλές για να μαγειρεύετε πιο γρήγορα και νόστιμα – Τι αποκαλύπτει γνωστή σεφ
Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε στον φούρνο μας και δεν ψήνεται καλά το φαγητό
Παρά το γεγονός ότι ζούμε σε μια εποχή κυριαρχημένη από air fryers και φούρνους μικροκυμάτων, ο παραδοσιακός φούρνος παραμένει εξαιρετικά χρήσιμος. Είτε ετοιμάζετε ένα κομμάτι κρέατος για το κυριακάτικο τραπέζι είτε προσπαθείτε να ψήσετε ένα παντεσπάνι, οι φούρνοι μας αποδεικνύονται αξιοσημείωτα ευέλικτοι και καλύπτουν πλήθος μαγειρικών αναγκών.
Ωστόσο, σας έχει τύχει ποτέ να βγάλετε κάτι από τον φούρνο όταν υποτίθεται ότι είναι έτοιμο, μόνο και μόνο για να ανακαλύψετε ότι είναι καμένο ή άψητο;
Αυτή η απογοητευτική εμπειρία επηρεάζει αμέτρητους ερασιτέχνες μάγειρες, ακόμη και όταν ακολουθούν τις συνταγές κατά γράμμα και φαίνεται πως το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται στη λάθος χρήση του φούρνου.
Ένα από τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε κατά το ψήσιμο στον φούρνο είναι ότι δεν τον προθερμαίνουμε σωστά πριν βάλουμε το φαγητό μας, γεγονός που οδηγεί σε άνισο ψήσιμο, ανεπαρκή ανάπτυξη γεύσης και κακή υφή σε γλυκά και αλμυρά φαγητά.
Η προθέρμανση είναι ζωτικής σημασίας, καθώς επιτρέπει στα συστατικά να αντιδράσουν στις κατάλληλες θερμοκρασίες, βοηθώντας μια τούρτα να φουσκώσει σωστά ή ένα ψητό να αποκτήσει το επιθυμητό καραμέλωμα.
Σύμφωνα με το Choice, πολλοί παραλείπουν αυτό το βήμα ή χρησιμοποιούν λάθος ρύθμιση στη λειτουργία του φούρνου, με αποτέλεσμα το φαγητό να παραψήνεται ή να μένει άψητο σε σημεία. Επίσης, η συχνή αλλαγή θέσης του ταψιού και το άνοιγμα της πόρτας του φούρνου διαταράσσουν τη ροή θερμότητας, επηρεάζοντας αρνητικά το τελικό αποτέλεσμα. Για σωστό μαγείρεμα, είναι σημαντικό να γίνεται προθέρμανση, να χρησιμοποιούμε το κατάλληλο ράφι και τη ρύθμιση φούρνου που προτείνει ο κατασκευαστής ή η συνταγή, διασφαλίζοντας σταθερή θερμοκρασία κατά το ψήσιμο
Σύμφωνα με μια μαγείρισσα που δημοσιεύει στο Instagram, πολλοί φούρνοι λειτουργούν σε υψηλότερες ή χαμηλότερες θερμοκρασίες από αυτές που αναγράφονται στα μπροστινά τους καντράν, πράγμα που σημαίνει ότι ενώ νομίζετε πως προθερμαίνετε στους 200°C, στην πραγματικότητα η θερμοκρασία μπορεί να είναι 220°C ή μόλις 180°C.
Το μαγείρεμα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους πνεύμονες ίδια με τη ρύπανση – Τι δείχνει νέα μελέτη
Δεν χρειάζεται να εμπιστευόμαστε τυφλά τις ενδείξεις στα μάτια
Η Tue Nguyen, που εδρεύει στις ΗΠΑ, ανέβασε ένα βίντεο ισχυριζόμενη ότι πολλοί από εμάς έχουμε «παραπλανηθεί» από τους φούρνους μας, καθώς υποθέτουμε πως μαγειρεύουμε στη σωστή θερμοκρασία, ενώ στην ουσία δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
Εξήγησε: «Τα καντράν των φούρνων δεν είναι πάντα ακριβή. Κάποιοι φούρνοι λειτουργούν πιο κρύα ή πολύ πιο ζεστά. Αν μια συνταγή λέει 350 βαθμούς (Φαρενάιτ) και ο φούρνος σας είναι στην πραγματικότητα στους 375, αυτό είναι πρόβλημα».
Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, η Tue πρότεινε την αγορά ενός θερμομέτρου φούρνου. Αυτές οι συσκευές μπορούν να παρακολουθούν με ακρίβεια τη θερμοκρασία του φούρνου σας, επιτρέποντάς σας να τον ρυθμίσετε στους 200°C και να εξακριβώσετε αν όντως φτάνει σε αυτό το επίπεδο θερμότητας.
Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε το θερμόμετρο κάθε φορά που μαγειρεύετε, αλλά μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μερικές φορές ώστε να διαπιστώσετε αν τα καντράν του φούρνου σας είναι ακριβή. Αν ανακαλύψετε ότι ο φούρνος σας είναι πιο ζεστός, μπορείτε να τον ρυθμίσετε στους 180°C όταν η συνταγή απαιτεί 200°C και το αντίστροφο αν είναι πιο ψυχρός.
Ζυμαρικά: Το απλό λάθος που κάνουμε κατά το μαγείρεμα και μας παχαίνουν
Ποιο ράφι του φούρνου είναι το καλύτερο;
Επιπλέον, η Tue έδωσε οριστική απάντηση στο ερώτημα ποιο ράφι του φούρνου πρέπει να χρησιμοποιείται για κάθε τύπο μαγειρέματος.
Υποστήριξε πως το πάνω ράφι πρέπει να χρησιμοποιείται για γκριλ και γρήγορο ρόδισμα, καθώς βρίσκεται πιο κοντά στην επάνω πηγή θερμότητας. Το μεσαίο ράφι έχει την πιο ομοιόμορφη κυκλοφορία αέρα, οπότε είναι κατάλληλο για το μεγαλύτερο μέρος του ψησίματος και του ψητού.
Τέλος, ο πάτος του φούρνου είναι πιο κοντά στην κάτω πηγή θερμότητας, κάτι που τον καθιστά ιδανικό για ψωμιά με τραγανή κόρα, πίτσες και για το καραμέλωμα του κάτω μέρους των φαγητών που ετοιμάζετε.
Αυτές οι οδηγίες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του φούρνου σας, καθώς ορισμένοι φούρνοι, όπως οι φούρνοι αερίου, έχουν μόνο μία πηγή θερμότητας στο κάτω μέρος.
Οι θεατές του βίντεο εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς την Tue για τις συμβουλές της. Πολλοί παραδέχτηκαν ότι ήξεραν πως ο φούρνος τους δεν μαγειρεύει σωστά, αλλά δεν είχαν σκεφτεί ποτέ να πάρουν θερμόμετρο για να ελέγξουν τη θερμοκρασία.
Ο καλύτερος τρόπος να μαγειρεύουμε τα λαχανικά για να μην χάσουν τα θρεπτικά συστατικά τους
Ένα άτομο αναφώνησε: «Αυτό το θερμόμετρο φούρνου μου άλλαξε τη ζωή!» Ένα άλλο σχολίασε: «Πολύ χρήσιμο!» Ένα τρίτο μοιράστηκε: «Σίγουρα δεν το ήξερα αυτό».
