Ένα καινοτόμo πρόγραμμα ενδυνάμωσης ενώσεων ασθενών από τη Novartis Hellas και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, όπου στον πρώτο κύκλο του ελληνικού προγράμματος, έλαβαν μέρος συνολικά 20 εκπρόσωποι ασθενών από 14 Ενώσεις.
Η Novartis Hellas, έχοντας στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της τους ασθενείς, υποστηρίζει συστηματικά τις Ενώσεις ασθενών με ένα στρατηγικό πλάνο ενίσχυσης των δεξιοτήτων τους με στόχο την ενδυνάμωση της φωνής τους στη διαμόρφωση πολιτικών υγείας. Η συνδημιουργία προγραμμάτων, η στήριξη πρωτοβουλιών των φορέων ασθενών, η ενσωμάτωση της οπτικής των ασθενών κατά τη λήψη αποφάσεων και η κατάρτιση Προγραμμάτων Ανάπτυξης Δεξιοτήτων απαντούν στην ανάγκη βελτίωσης των αποτελεσμάτων και οικοδόμησης ασθενοκεντρικών συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.
Στο πλαίσιο αυτό η Novartis Hellas προχώρησε στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του Προγράμματος Ενδυνάμωσης Ενώσεων Ασθενών. Το πρόγραμμα που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, απευθύνεται σε εκπροσώπους ασθενών και έχει ως στόχο την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και τη βελτίωση των γνώσεών τους, ώστε να υποστηρίξουν πιο αποδοτικά τη λειτουργία των συλλόγων τους.
Η πρωτοβουλία εφαρμόζεται με επιτυχία τα τελευταία 5 χρόνια στην Ισπανία, με περίπου 350 συμμετέχοντες από 60 Ενώσεις Ασθενών να το έχουν ήδη ολοκληρώσει επιτυχώς, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εξέλιξη του έργου του φορέα τους καθώς και στη βιωσιμότητά του.
Στον πρώτο κύκλο του ελληνικού προγράμματος, έλαβαν μέρος συνολικά 20 εκπρόσωποι ασθενών από 14 Ενώσεις, με το 92% των συμμετεχόντων να δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από την ποιότητα εκπαίδευσης που τους προσφέρθηκε. Ο διαδραστικός κύκλος των σεμιναρίων, ο οποίος προσαρμόστηκε ειδικά για τους εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας ασθενών, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μέσω της Ψηφιακής Πλατφόρμας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Μαδρίτης, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες.
Το πρόγραμμα συνέβαλε καταλυτικά, μέσα από τρεις θεματικές ενότητες, στην απόκτηση ουσιαστικών εφοδίων προκειμένου οι συμμετέχοντες να μπορούν να ανταποκριθούν στις πολύπλευρες λειτουργικές απαιτήσεις ενός οργανισμού, να σχεδιάζουν και να υλοποιούν εκστρατείες ευαισθητοποίησης καθώς και να ενισχύσουν τη συμμετοχή τους στην έρευνα και στην αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας. Η συνολική διάρκεια του πρώτου εκπαιδευτικού κύκλου ανήλθε σε 4 μήνες και για την ολοκλήρωση κάθε ενότητας απαιτούνταν 5 ώρες παρακολούθησης και μελέτης, 6 ώρες διάδρασης με τον αντίστοιχο καθηγητή καθώς και επιτυχής γραπτή αξιολόγηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πρόγραμμα Ενδυνάμωσης Ενώσεων Ασθενών προσφέρει Ακαδημαϊκές Μονάδες, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς & Συσσώρευσης Ακαδημαΐκών Μονάδων (ECTS), πιστοποιώντας την κατάρτιση των συμμετεχόντων.