Θέλετε να προστατεύσετε το έντερο και να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο; Υπάρχουν 3 καθημερινές τροφές που, σύμφωνα με ειδικούς, αξίζει να εντάξετε στη διατροφή σας, καθώς βοηθούν στην υγεία του πεπτικού και έχουν ισχυρή αντικαρκινική δράση.
Προκαλεί καρκίνο του παχέος εντέρου το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων; Νέα μελέτη σοκάρει
Οι τροφές που προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Πρόσφατη μελέτη τονίζει ότι η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και την εξέλιξη του καρκίνου του εντέρου. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, φρούτα, λαχανικά, ψάρια, γαλακτοκομικά και ελαιόλαδο σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο, ενώ η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, επεξεργασμένων τροφών, ζάχαρης και αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής και η τακτική σωματική άσκηση ενισχύουν την πρόληψη, ενώ ο καθιστικός τρόπος ζωής επιβαρύνει.
Ένας κορυφαίος γιατρός αποκάλυψε τα φθηνά τρόφιμα που υπάρχουν ήδη στα ντουλάπια της κουζίνας μας και μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την πρόσληψη φυτικών ινών, έναν βασικό τρόπο για την πρόληψη του καρκίνου του παχέοςεντέρου, σύμφωνα με ειδικούς.
Σε ένα βίντεο στο Instagram, το οποίο έχει προβληθεί 1,1 εκατομμύρια φορές, ο Dr Karan Rajan, χειρουργός που εργάζεται σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ην. Βασιλείου (NHS), αποκάλεσε τη μέθοδο του «fibermaxxing».
Όπως τόνισε: «Αν θέλετε εύκολους τρόπους για να πετύχετε το fibermaxxing με πράγματα που ήδη έχετε στην κουζίνα σας, θα σας δείξω πόσο απλό είναι».
Ποιος παράξενος καρκίνος έχει τετραπλασιαστεί στους νέους; Ανησυχητική νέα μελέτη
Τι περιλαμβάνει η λίστα με τα αντικαρκινικά τρόφιμα
Η έρευνα δείχνει ότι οι φυτικές ίνες που βοηθούν στην πέψη, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου.
Η οργάνωση Bowel Cancer UK εκτιμά ότι η έλλειψη του θρεπτικού αυτού συστατικού ευθύνεται για το 28% όλων των περιπτώσεων ειδικά στη Μεγάλη Βρετανία κι όμως μόνο το 9% των ενηλίκων καταναλώνει τα προτεινόμενα 30 γραμμάρια την ημέρα.
Ο γιατρός προτείνει την κατανάλωση συνδυασμών τροφών που περιέχουν η καθεμία περίπου 5 γραμμάρια φυτικών ινών.
Η λίστα που προτείνει περιλαμβάνει: 50g φιστίκια ή αμύγδαλα, 80g σμέουρα (raspberries), 100g κατεψυγμένα μπιζέλια, 100g χούμους, 50g μαύρη σοκολάτα και 75g φακές.
Προτείνει επίσης φρούτα όπως ένα μήλο, ένα αβοκάντο ή ένα αχλάδι την ημέρα για την ενίσχυση της πρόσληψης ινών, προσθέτοντας: «Οποιοσδήποτε συνδυασμός από τρία από αυτά δημιουργεί ένα γεύμα πλούσιο σε ίνες με 15g συνολικές φυτικές ίνες».
Οι περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου αναμένεται να αυξηθούν κατά 10% έως το 2040.
Πώς οι φυτικές ίνες προστατεύουν το έντερο
Ο γιατρός συνεχίζει: «Όταν “στοιβάζεις” φυτικές ίνες με αυτόν τον τρόπο, λαμβάνεις επίσης διαφορετικές πηγές που παρέχουν διαφορετικά φυτοθρεπτικά συστατικά, πολυφαινόλες και προβιοτικές ίνες».
«Όλα αυτά έχουν διαφορετικές επιδράσεις στο μικροβίωμα του εντέρου σου και τις δικές τους μοναδικές ωφέλιμες ιδιότητες».
Οι φυτικές ίνες είναι ένα είδος υδατανθράκων που βρίσκονται στα φυτά, αλλά αντίθετα με τη ζάχαρη και το άμυλο, δεν απορροφώνται από το σώμα. Αντίθετα, διατηρούν το έντερο υγιές και σε σωστή λειτουργία.
Το θρεπτικό αυτό συστατικό βρίσκεται σε δημητριακά ολικής άλεσης, φασόλια, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και φρούτα και λαχανικά.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε νωρίτερα φέτος από ειδικούς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο υποδεικνύει ότι οι λοιμώξεις από E-coli, μία τροφιμογενής λοίμωξη που καταστρέφει το έντερο, είναι πίσω από την αύξηση των περιστατικών καρκίνου του εντέρου.
Ειδικοί έχουν δηλώσει προηγουμένως στη Mail on Sunday ότι οι φυτικές ίνες θα μπορούσαν να προστατεύσουν από τη λοίμωξη που θεωρείται υπεύθυνη για την άνοδο των κρουσμάτων.
Ο Dr Alasdair Scott, γαστρεντερολόγος και επιστημονικός διευθυντής της εταιρείας Selph — που ειδικεύεται σε διαγνωστικές εξετάσεις υγείας — αναφέρει ότι η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών είναι ένας από τους ελάχιστους τρόπους για να αντιμετωπιστεί η επιβλαβής E.coli στο έντερο.
«Δεν μπορούν να κάνουν και πολλά οι άνθρωποι αν το βακτήριο E.coli συμβάλλει στην πρώιμη εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου», αναφέρει. «Όμως γνωρίζουμε ότι η διατροφή πλούσια σε ίνες μπορεί να προστατεύσει από τον τύπο μετάλλαξης που οδηγεί στην ανάπτυξη όγκων».
Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα του καρκίνου του εντέρου; Ποια τα συμπτώματα
Ο καρκίνος του εντέρου αυξάνεται στους νεότερους ενήλικες, παρόλο που τα ποσοστά μειώνονται στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα, άτομα που γεννήθηκαν το 1990 έχουν τριπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του εντέρου σε σχέση με όσους γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1950.
Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν αλλαγές στις συνήθειες τουαλέτας, όπως πιο μαλακά κόπρανα, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.
Η συχνότερη ή σπανιότερη ανάγκη για τουαλέτα, αίμα στα κόπρανα ή η αίσθηση ότι δεν έχετε αδειάσει πλήρως το έντερο, μπορεί επίσης να είναι σημάδια προειδοποίησης.
Η οργάνωση Cancer Research UK εκτιμά ότι περισσότερο από το 54% των περιστατικών καρκίνου του εντέρου θα μπορούσαν να αποφευχθούν.
Γνωστοί παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες, υπερβολική κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος και παχυσαρκία.