Site icon Όλο Υγεία

«Είμαι γαστρεντερολόγος – Τα 4 κοινά φρούτα που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου»

«Είμαι γαστρεντερολόγος - Τα 4 κοινά φρούτα που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου»

Φωτογραφία: 123rf

Η διατροφή δεν είναι απλώς ζήτημα εμφάνισης, είναι ζήτημα ζωής. Νέα στοιχεία δείχνουν ότι συγκεκριμένες τροφές μπορούν να μειώσουν αισθητά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, μιας ασθένειας που παρουσιάζει ανησυχητική άνοδο, ειδικά σε νεότερες ηλικίες. Κορυφαίος γαστρεντερολόγος αποκαλύπτει 4 κοινά φρούτα που πρέπει να προσθέσουμε στο πιάτο μας –και γιατί αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά.

«Νόμιζα ότι έχω απλώς δυσκοιλιότητα, αλλά πεθαίνω από καρκίνο του εντέρου» – Ποια συμπτώματα αγνόησε ο 46χρονος

Πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Η διατροφή παίζει βασικό ρόλο στην υγεία. Όσο προφανές κι αν ακούγεται αυτό, δεν εννοούμε μόνο το αν είστε σε καλή φυσική κατάσταση ή υπέρβαροι. Με τις διατροφικές σας επιλογές, μπορείτε να επηρεάσετε σημαντικά τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε σοβαρές και χρόνιες ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτη, ακόμη και καρκίνο.

Ένας γαστρεντερολόγος μοιράστηκε τέσσερα φρούτα που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, ο οποίος γίνεται όλο και πιο συχνός σε όλο τον κόσμο. Στην πραγματικότητα, τα αυξανόμενα ποσοστά μεταξύ των νεότερων ατόμων έχουν περιγραφεί ως «παγκόσμιο φαινόμενο», σύμφωνα με μια σημαντική εργασία που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Oncology στα τέλη του 2024.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος και η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, υπεύθυνος για περισσότερα από 1,9 εκατομμύρια νέα κρούσματα και σχεδόν 904.000 θανάτους το 2022 παγκοσμίως, σύμφωνα με τους ερευνητές πίσω από τη μελέτη.

Από τη δεκαετία του 1990, το ποσοστό καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνεται σταθερά μεταξύ των ενηλίκων κάτω των 50 ετών και περισσότεροι νεότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από την ασθένεια. Αντίθετα, τα ποσοστά αυτά έχουν μειωθεί κατακόρυφα μεταξύ των ηλικιωμένων, γεγονός που έχει αποδοθεί στις τακτικές κολονοσκοπήσεις και στα χαμηλότερα ποσοστά καπνίσματος.

Αν και οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για το τι κρύβεται πίσω από την αύξηση των κρουσμάτων, γνωρίζουν ότι κάποιοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, τη σωματική αδράνεια και το κάπνισμα. «Μερικά από αυτά έχουν γίνει πιο κοινά τα τελευταία 45 χρόνια, μαζί με αυτήν την αύξηση των περιπτώσεων πρώιμης έναρξης», δήλωσε ο Phil Daschner, διευθυντής προγράμματος στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (NCI) των ΗΠΑ.

«Οι περισσότερες συζητήσεις σχετικά με τις πιθανές αιτίες της πρώιμης έναρξης της νόσου συνέκλιναν σε τρεις αλληλένδετους παράγοντες: τη διατροφή, τα βακτήρια στο έντερο και τη φλεγμονή. Υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία που συνδέουν την ανθυγιεινή διατροφή -συγκεκριμένα, μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένο κρέας και λίπος και χαμηλή σε φρούτα και λαχανικά- με τον πρώιμο καρκίνο του παχέος εντέρου», αναφέρει το NCI.

«Ομοίως, αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα κάποιου να εμφανίσει πρώιμο καρκίνο του παχέος εντέρου», σημειώνει.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Πόσο γιαούρτι πρέπει να τρώμε για να μειώσουμε 20% τον κίνδυνο

Τα 4 κοινά φρούτα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι αυτό που επιλέγετε να φάτε μπορεί πραγματικά να επηρεάσει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε καρκίνο. Ο γαστρεντερολόγος Joseph Salhab μοιράστηκε μερικά από τα αγαπημένα του φρούτα που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτά είναι:

  1. το καρπούζι,
  2. τα μήλα,
  3. το ακτινίδιο και
  4. τα εσπεριδοειδή.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο World Journal of Gastroenterology το 2023, μάλιστα, διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη εσπεριδοειδών, μήλων, καρπουζιού και ακτινιδίου συσχετίστηκε αρνητικά με τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

1. Καρπούζι

Η τακτική κατανάλωση καρπουζιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 26%, σύμφωνα με τη μελέτη. Ο Δρ. Salhab υποστηρίζει ότι το πλούσιο σε αντιοξειδωτικά καρπούζι ενυδατώνει (κάτι που υποστηρίζει την υγεία του εντέρου και διατηρεί τακτικές τις κενώσεις) και περιέχει λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να προστατεύει από τη βλάβη των κυττάρων.

καρπούζι, κουκούτσια
Φωτογραφία: 123rf

2. Μήλο

Όλοι γνωρίζουμε τη φράση «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» και αποδεικνύεται ότι πραγματικά θα μπορούσε να ισχύει. Τα μήλα περιέχουν φυτικές ίνες και πολυφαινόλες και η υψηλότερη πρόσληψη του φρούτου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 25%, έδειξε η μελέτη. Ο Δρ. Salhab αναφέρθηκε επίσης στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις τους.

Το φρούτο σε σχήμα καμπάνας που προστατεύει από καρκίνο, διαβήτη και καρδιαγγειακά
Φωτογραφία: 123rf

3. Ακτινίδιο

Το ακτινίδιο είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών και βιταμίνης C, οι οποίες υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου, το ανοσοποιητικό σύστημα και την καρδιά. Διαπιστώθηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου κατά 13%.

ακτινίδιο για δυσκοιλιότητα

4. Εσπεριδοειδή

Στα εσπεριδοειδή περιλαμβάνονται τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια, τα λάιμ και τα μανταρίνια και διαπιστώθηκε ότι μειώνουν τον κίνδυνο κατά 9%. Ο γαστρεντερολόγος δηλώνει ότι τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας ενδεχομένως τη βλάβη του DNA.

φλούδες πορτοκαλιού

Συμπτώματα καρκίνου του παχέος εντέρου

Ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας της Βρετανίας (NHS) παραθέτει τα συμπτώματα του καρκίνου του εντέρου ως εξής:

Καρκίνος παχέος εντέρου: Η Νο1 κίνηση για να μειώσετε τον κίνδυνο, σύμφωνα με ογκολόγο

Ο καρκίνος του εντέρου μπορεί να προκαλέσει αναιμία, η οποία μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι, να έχετε δύσπνοια και πονοκεφάλους. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πολλά από αυτά μπορούν επίσης να προκληθούν από άλλα κοινά και λιγότερο σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό εάν αυτά τα συμπτώματα έχουν διαρκέσει τρεις εβδομάδες ή περισσότερο.

Πηγές: Surrey Live, The Lancet Oncology, NCI, World Journal of Gastroenterology, NHS

Όλο Υγεία

Exit mobile version